ARTICLE D’ESTUDI 10
Què impedix que em batege?
«L’eunuc va fer parar el carruatge, baixaren els dos a l’aigua, i Felip el va batejar» (FETS 8:38).
CÀNTIC 52 La dedicació cristiana
INTRODUCCIÓ *
1. Què van perdre Adam i Eva, i amb quin resultat?
QUI penses que té el dret de decidir el que està bé i el que està malament? Quan Adam i Eva van menjar del fruit de l’arbre del coneixement del bé i del mal, van demostrar clarament que no confiaven ni en Jehovà ni en les seues normes. Van decidir per ells mateixos el que està bé i malament (Gn 3:22). Esta decisió va tindre conseqüències desastroses, ja que van perdre la seua amistat amb Jehovà, l’oportunitat de viure per sempre i, com a conseqüència, van transmetre el pecat i la mort als seus fills (Rm 5:12).
2, 3. a) Què va fer l’eunuc etíop quan Felip li va predicar? b) Quines benediccions rebrem al batejar-nos, i quines preguntes analitzarem?
2 Compara l’actitud que van tindre Adam i Eva amb la que va tindre l’eunuc etíop quan Felip li va predicar. L’eunuc va valorar molt el que Jehovà i Jesús havien fet per ell i va decidir batejar-se immediatament (Fets 8:34-38). Igual que l’eunuc, quan ens dediquem a Déu i ens bategem, també demostrem que valorem el que Jehovà i Jesús han fet per nosaltres. A més, demostrem que confiem en Jehovà i reconeguem que és l’únic que té el dret de decidir el que està bé i malament.
3 Pensa en totes les benediccions que rebem per servir a Jehovà. Primer, tenim la perspectiva d’obtindre tot el que Adam i Eva van perdre, fins i tot l’oportunitat de viure per sempre. També, gràcies a la nostra fe en Jesucrist, Jehovà perdona els nostres pecats i podem tindre una bona consciència (Mt 20:28; Fets 10:43). A més, podem formar part de la família de Jehovà, amb l’esperança de disfrutar d’un futur meravellós (Jn 10:14-16; Rm 8:20, 21). A pesar de tots estos beneficis, alguns que ja coneixen a Jehovà dubten si seguir els passos de l’eunuc etíop. Què podria estar impedint-los batejar-se, i com poden superar-ho?
REPTES QUE IMPEDIXEN QUE ALGUNS ES BATEGEN
4, 5. Quins reptes van afrontar Avery i Hanna?
4 Les inseguretats. Els pares d’Avery són testimonis de Jehovà. Son pare s’ha guanyat una reputació exceŀlent com a pare i ancià. No obstant això, per què li costava a Avery tant prendre la decisió de batejar-se? Ell diu: «No pensava mai en la vida que arribaria a estar al nivell de mon pare». Les inseguretats d’Avery li feien preguntar-se si seria capaç de poder complir amb les responsabilitats que poguera rebre en el futur. Per això ell diu: «Em preocupava que em demanaren orar en públic, fer discursos o fer les eixides per a la predicació».
5 Hanna, de 18 anys, tenia moltes inseguretats. Encara que es va criar en una família de Testimonis, ella dubtava sobre si podria viure a l’altura de les normes de Jehovà, ja que tenia una autoestima molt baixa. A voltes se sentia tan malament que s’autolesionava. Això encara la feia sentir pitjor. Ella diu: «No li vaig dir a ningú el que feia, ni tan sols als meus pares, i pensava que Jehovà no em voldria mai pel que estava fent».
6. Què li impedia batejar-se a Vanessa?
6 Les amistats. Vanessa, de 22 anys, diu: «Tenia una amiga de tota la vida». No obstant, esta amiga no li donava gens d’importància a batejar-se. Això li feia molt de mal a Vanessa, i admet: «Em costa molt fer amics, i em preocupava que si deixava de ser la seua amiga, ja no en tornaria a tindre una igual».
7. De què tenia por Makayla, i per què?
7 La por al fracàs. Quan Makayla tenia cinc anys, van expulsar el seu germà. Va créixer veient l’efecte que va tindre en els seus pares el que va fer el seu germà. Makayla menciona: «Tenia por de batejar-me per si cometia un error, m’expulsaven i això encara fera patir més als meus pares».
8. Per què tenia por Miles?
8 La por a l’oposició. Tant el pare com la madrastra de Miles servien a Jehovà, però sa mare no. Miles diu: «Vaig viure amb ma mare 18 anys, i tenia por de dir-li que volia batejar-me perquè vaig vore com va reaccionar quan mon pare es va fer Testimoni. Em preocupava que això em causara problemes».
COM POTS SUPERAR ELS REPTES?
9. Què és molt probable que passe a mesura que aprengues de l’amor i la paciència de Jehovà?
9 Adam i Eva van escollir no servir a Jehovà perquè no tenien una amistat forta amb ell. No obstant això, Jehovà els va permetre que visqueren lo suficient per a tindre fills i educar-los a la seua manera. Prompte es va vore que la seua decisió de ser independents no havia sigut inteŀligent. De fet, el seu fill major va assassinar el seu germà innocent i, amb el temps, la terra es va omplir de violència i egoisme (Gn 4:8; 6:11-13). Afortunadament, Jehovà tenia la solució per a salvar a tots aquells descendents d’Adam i Eva que volgueren servir-lo (Jn 6:38-40, 57, 58). Quan més aprengues de la paciència i l’amor de Jehovà, més augmentarà el teu amor per ell. Açò t’impulsarà a dedicar-te a Jehovà en comptes de seguir l’exemple d’Adam i Eva.
10. Com t’ajuda a servir a Jehovà meditar en Salm 19:8 (v. 7 TNM)?
10 Continua aprenent sobre Jehovà. Quan més aprengues sobre Jehovà, més confiat et sentiràs per a poder-lo servir. Avery, mencionat abans, diu: «Vaig guanyar confiança llegint i meditant en la promesa que es troba en Salm 19:8 (v. 7 TNM)». (Llig.) Quan Avery va comprovar el compliment d’estes paraules, el seu amor per Déu es va enfortir. De fet, l’amor no només ens dona la confiança que necessitem, sinó que ens ajuda a centrar-nos en Jehovà i en fer les coses com a ell li agraden. Hannah, mencionada abans, diu: «Gràcies a la lectura i a l’estudi personal de la Bíblia, vaig entendre que quan em feia mal a mi mateixa també li l’estava fent a Jehovà» (1Pe 5:7). Hannah va posar en pràctica el que diu la Paraula de Déu (Jm 1:22). Com a resultat, ella diu: «Quan vaig comprovar que obeir a Jehovà em beneficiava, el meu amor per ell va créixer. Ara estic segura que Jehovà sempre m’ajudarà quan el necessite». Finalment, Hannah va superar l’impuls d’autolesionar-se, es va dedicar a Jehovà i es va batejar.
11. Com va conseguir Vanessa fer bons amics, i què podem aprendre?
11 Tria bé els teus amics. Amb el temps, Vanessa, mencionada adés, va vore clarament que la seua amiga l’estava retenint de servir a Jehovà, aixina que va decidir deixar de relacionar-se amb ella. A més, es va esforçar per fer noves amistats en la congregació. De fet, l’exemple de Noé i la seua família la van ajudar molt. Ella diu: «Estaven rodejats de persones que no estimaven a Jehovà, però entre ells eren bons amics». Després de batejar-se, Vanessa es va fer precursora, i ara diu: «Això m’ha ajudat a fer bons amics no només en la meua congregació, sinó també en altres». Per tant, tu també podràs fer bons amics si t’esforces al màxim en la labor que Jehovà ens ha assignat (Mt 24:14).
12. Quina classe de por els va faltar a Adam i Eva, i amb quines conseqüències?
12 Tin un punt de vista equilibrat sobre la por. Hi ha pors que ens beneficien. Per exemple, hem de tindre un temor sa a desagradar a Jehovà (Sl 111:10). Si Adam i Eva hagueren tingut eixa classe de temor, no s’haurien rebeŀlat en contra de Jehovà. No obstant, ho feren i després van ser totalment conscients que eren pecadors. Com a conseqüència, transmeteren el pecat i la mort als seus fills. Com que van pecar, es van avergonyir a l’entendre que anaven nuets i es van cobrir (Gn 3:7, 21).
13, 14. a) D’acord amb 1 Pere 3:21, per què no hem de tindre una por excessiva a la mort? b) Quines raons tenim per a estimar a Jehovà?
13 Encara que hem de tindre un temor sa a desobeir a Jehovà, no hem de tindre una por excessiva a la mort. Jehovà ha fet possible que puguem obtindre la vida eterna. Si cometem un error greu, però ens penedim de cor, Jehovà ens perdonarà gràcies a la nostra fe en el sacrifici del seu fill. De fet, una de les principals maneres com demostrem la nostra fe és dedicant-nos a Déu i batejant-nos (llig 1 Pere 3:21).
14 Tenim moltes raons per a estimar a Jehovà. No només ens dona moltes coses bones cada dia, sinó que, a més, ens ensenya la veritat sobre ell i el seu propòsit (Jn 8:31, 32). A més, per mitjà de la congregació, ens dona la seua guia i suport. També ens ajuda amb els problemes de cada dia i ens oferix l’esperança de viure per sempre en condicions perfectes en el futur (Sl 68:20 [v. 19 TNM]; Ap 21:3, 4). Quan meditem en tot el que Jehovà ha fet per a demostrar-nos que ens estima, ens sentim impulsats a estimar-lo. Este amor ens impedirà ferir a Aquell que ens estima tant i ens ajudarà a conseguir un punt de vista equilibrat sobre la por.
15. Com va superar Makayla la por al fracàs?
15 Makayla, mencionada adés, va superar la seua por al fracàs quan va entendre que Jehovà sempre està dispost a perdonar-nos. Ella diu: «Vaig arribar a la conclusió que tots som imperfectes i cometem errors. Però també vaig comprendre que Jehovà ens estima i ens perdona gràcies al rescat». El seu amor per Jehovà la va motivar a dedicar-se i batejar-se.
16. Què va ajudar a Miles a superar la por a l’oposició?
16 Miles, que tenia por que sa mare s’oposara a la seua decisió de batejar-se, va demanar ajuda al superintendent de circuit. Ell diu: «El superintendent també havia crescut en una família dividida en sentit religiós. Em va ajudar a pensar què dir a ma mare per a que entenguera que la decisió de batejar-me era meua i que mon pare no estava darrere». No obstant, sa mare no va reaccionar bé i, finalment, ell se’n va anar de casa. Miles afig: «Vore totes les coses bones que Jehovà ha fet per mi, m’arriba al cor. Quan medite en el sacrifici de rescat de Jesús, puc vore lo molt que m’estima Jehovà. Pensar en això, em va motivar a dedicar-me a Jehovà i batejar-me».
RESOL-TE A COMPLIR LA TEUA DECISIÓ
17. Quina oportunitat tenim al batejar-nos?
17 Quan Eva va pecar al menjar del fruit, va rebutjar a Jehovà. I quan Adam es va unir a ella, va demostrar una gran falta d’apreci per totes les coses bones que Jehovà havia fet per ell. Però tots nosaltres tenim l’oportunitat de demostrar que no estem d’acord amb la decisió que Adam i Eva van prendre. I al batejar-nos, reconeguem que Jehovà és l’únic que té l’autoritat de decidir el que està bé i el que està malament. D’esta manera, deixem clar que estimem a Jehovà i que confiem en ell.
18. Què pots fer per a que et vaja bé en el servici a Jehovà?
18 Després de batejar-nos hem de continuar fent el que Jehovà vol, no el que nosaltres volem. De fet, milions de servents de Déu ho estan fent aixina. Pots copiar el seu exemple aprofundint en el teu estudi de la Bíblia, passant temps amb els germans i compartint amb entusiasme el que has aprés sobre Jehovà (He 10:24, 25). I a l’hora de prendre decisions, escolta el consell que Jehovà et dona a través de la seua Paraula i la seua organització (Is 30:21). Si fas tot açò, segur que t’anirà bé (Pr 16:3, 20).
19. Què hauries de tindre present, i per què?
19 Quan veges que seguir les normes de Jehovà et beneficia, el teu amor per ell i per les seues normes creixerà. Res del que Satanàs et puga oferir, t’impedirà servir a Jehovà. Imagina’t d’ací a mil anys: miraràs arrere i pensaràs que batejar-te va ser la millor decisió que prengueres!
CÀNTIC 28 Guanyem-nos l’amistat de Jehovà
^ Perquè és el baptisme la decisió més important que has de prendre en la vida? En este article es contestarà esta pregunta. També ajudarà a aquells que estan pensant en batejar-se a superar els reptes que puguen tindre.
^ DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: Les inseguretats: Un jovenet està nerviós per comentar
^ DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: Les amistats: Una jove s’avergonyix quan veu altres Testimonis perquè va amb una mala companyia.
^ DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: La por al fracàs: A una jove li fa por fracassar quan el seu germà és expulsat i se’n va de casa.
^ DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: La por a l’oposició: Un jove està nerviós per orar davant de sa mare que no és testimoni.
^ DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: Les inseguretats: Un jove decidix millorar el seu estudi personal.
^ DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: Les amistats: Una jove aprén a sentir-se orgullosa de ser testimoni de Jehovà.
^ DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: La por al fracàs: Una jove s’acosta més a Jehovà i aprén a estimar-lo, aixina que decidix batejar-se.
^ DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: La por a l’oposició: Un jove explica amb valentia les seues creences a sa mare que no és Testimoni.