Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи світ об’єднається?

Чи світ об’єднається?

Чи світ об’єднається?

ВОСТАННІ роки мільйони людей у Східній Європі та в інших регіонах потерпіли від внутрішніх конфліктів. Однак навіть під час воєн тисячі людей розвивали й підтримували правдиву єдність між собою. Ось кілька прикладів.

У 1991 році в Загребі, що в Хорватії, зустрілося 15 000 делегатів, серед яких були представники різних національностей. Один з поліцейських, присутніх на цій зустрічі, сказав: «Було б добре, щоб працівники засобів масової інформації побачили, що відбувається на цьому стадіоні, адже тут серби, хорвати, словенці, чорногорці та інші мирно сидять поряд». Завдяки чому існує така єдність?

У 1993 році в Києві відбувся ще більший міжнародний конгрес «Божественне навчання». Найвища кількість присутніх становила близько 65 000 чоловік. На першій сторінці газети «Вечірній Київ» говорилось: «Свідків Єгови... об’єднують не тільки блакитні плакетки з написом «Божественне навчання», але й справжня віра».

Об’єднує божественне навчання

Чому ж серед Свідків Єгови панує злагода, тимчасом як загалом люди роз’єднані? Польський професор Войцех Модзелевський так висловився щодо Свідків: «Головним фактором у їхній миролюбній позиції є думка про те, що слід вже тепер діяти за принципами, викладеними в Біблії». Справді, Свідків Єгови у всьому світі об’єднує божественне навчання Творця, Бога Єгови. У чому воно полягає?

Коли Ісус Христос говорив про своїх послідовників, то вказав на важливу основу єдності: «Не від світу вони, як і Я не від світу». Свідки Єгови об’єднані завдяки тому, що, де б їм не довелося жити, вони дотримуються нейтралітету. Це узгоджується зі словами Ісусової молитви: «Я благаю... щоб були всі одно: як Ти, Отче, в Мені, а Я — у Тобі, щоб одно були в Нас і вони» (Івана 17:16—21).

Нейтралітет об’єднує, оскільки спонукує Свідків у всьому світі жити згідно з тим, що пророк Ісая написав про тих, кого Бог «доріг Своїх... навчить». Ісая сказав, що вони «мечі свої перекують... на лемеші, а списи свої — на серпи». Пророк веде далі: «Не підійме меча народ проти народу, і більше не будуть навчатись війни» (Ісаї 2:2—4).

Єдність і мир на конгресах Свідків Єгови у Східній Європі протягом останніх десяти років свідчать про те, що у малому масштабі пророцтво Ісаї вже сповняється. У Європі та в інших регіонах Свідки, образно кажучи, перекували свої мечі на лемеші, а списи на серпи. Тому навіть тепер, коли у світі немає єдності, між ними панує мир і злагода. Не дивно, що в редакційній статті однієї з газет було написано: «Коли б увесь світ жив згідно з [біблійними] віровченнями Свідків Єгови, то кровопролиття припинилося б, ненависть зникла й усюди запанувала б любов!» Чи прийде такий час?

Як буде об’єднано світ

Щоб об’єднати весь світ, недостатньо зусиль порівняно малої групи добрих людей. Потрібен також уряд, спроможний покласти край діяльності тих, хто протидіє миру та єдності. Ісус навчав своїх послідовників молитися саме про такий уряд: «Нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі» (Матвія 6:10). Отже, Ісус вказав, що лише Божий уряд, «Царство Небесне», розв’яже проблеми світу, в тому числі проблему роз’єднаності (Матвія 4:17).

Цар цього небесного Царства — Ісус Христос. За його правління на землі пануватиме недосяжний раніше мир і єдність. Ця всесвітня єдність не буде результатом економічних реформ, впроваджених людиною. Її може забезпечити лише всесвітній уряд, очолюваний «Князем миру» (Ісаї 9:5, 6).

Князь миру покладе край несправедливості, яка в сучасному світі часто спричиняється бідністю та зловживанням владою. Біблія обіцяє: «Впадуть перед ним усі царі, і будуть служити йому всі народи, бо визволить він бідаря, що голосить, та вбогого, що немає собі допомоги! Від кривди й насилля врятує їхню душу... На землі буде збіжжя багато, на гірському верху зашумить [«на верху гір буде надмір його», НС]» (Псалом 72:11, 12, 14, 16).

Під правлінням Христа безробіття також відійде у минуле. Пророк Ісая сказав: «Не будуть вони будувати, щоб інший сидів, не будуть садити, щоб інший спожив, дні бо народу Мого — як дні дерева, і вибранці Мої зуживатимуть чин Своїх рук!» (Ісаї 65:22). Уявіть собі, скрізь на землі кожний зможе виконувати корисну і приємну працю!

Справжня єдність. Коли?

Коли ж Христос почне правити землею? Відповідаючи на це запитання, Ісус Христос вказав на час, характерною ознакою якого будуть війни та воєнні чутки, хвороби, землетруси тощо. Однак він також вказав на позитивну ознаку — всесвітнє проповідування доброї новини про Боже Царство (Матвія 24:3—14; Луки 21:11). Кульмінацією цих подій буде «скорбота велика», з якої почнеться цілковита зміна правління на землі (Матвія 24:21). Прочитайте слова Ісуса, записані у 24 розділі Євангелія від Матвія і у 21 розділі Євангелія від Луки. Порівняйте умови, які були передречені Ісусом, з тими, які спостерігаєте у світі. Ви не можете не помітити, що ми живемо напередодні втручання Бога у людське правління. Боже Царство, Царем якого є Ісус Христос, замінить усі уряди. Попереду об’єднаний світ!

Залишається ось яке питання: що робити, аби побачити сповнення цієї обітниці? Оскільки в Біблії багато говориться про майбутнє людства, варто докласти зусиль, щоб глибше познайомитись з цією книгою. Свідки Єгови з радістю приходитимуть до вас проводити безплатне вивчення Біблії *. Погодившись на вивчення, ви невдовзі переконаєтесь, що недалеко той час, коли світ об’єднається, і ви також зможете жити в ньому!

[Примітка]

^ абз. 17 Якщо б ви хотіли більше довідатись про програму вивчення Біблії, зверніться до видавців цього журналу або Свідків Єгови у вашій околиці.

[Ілюстрації на сторінках 8, 9]

По всьому світі Свідки Єгови виділяються своєю єдністю.

Київ.

Загреб (Хорватія).

[Ілюстрація на сторінці 10]

Бог хоче, щоб люди по всьому світі об’єдналися в дружну сім’ю.