Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як протистояти неправильним бажанням?

Як протистояти неправильним бажанням?

Погляд Біблії

Як протистояти неправильним бажанням?

«Знаходжу закона, коли хочу робити добро, — що зло лежить у мені» (РИМЛЯН 7:21).

АПОСТОЛ Павло докладав чи не найбільших зусиль, щоб заохочувати інших дотримуватися високих християнських принципів (1 Коринтян 15:9, 10). Але він відверто зізнався, що йому теж це важко давалося. Його розум вів постійну боротьбу з неправильними бажаннями. Чи ви іноді почуваєтесь так, як апостол Павло? Справді, всім нам, недосконалим людям, час від часу доводиться вести таку внутрішню боротьбу.

Для багатьох ця боротьба особливо напружена. Дехто з усіх сил намагається подолати схильність до неморальності. Інші перебувають у рабстві азартних ігор, тютюну, наркотиків чи алкоголю. Як же протистояти нечистим шкідливим бажанням, що невідступно переслідують нас? Де шукати допомоги? Чи боротьба з неправильними бажаннями колись закінчиться?

Любов — ключ до перемоги

Ісус Христос вказав на дві найбільші заповіді Мойсеєвого Закону. Перша з них: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою» (Матвія 22:37). Якщо ми любимо Бога так, як повинні любити за Ісусовими словами, то чи прагнення догоджати Йому не буде найбільшим нашим бажанням? Коли так, тоді це праведне прагнення допоможе нам побороти навіть найзакореніліші погані звички й бажання! І це не просто теорія. Мільйони християн щодня успішно перемагають неправильні бажання. Як можна розвинути таку сильну любов до Бога? Якщо з вдячністю роздумувати про Божу доброту, вияв якої бачимо в твориві, у Біблії і в його стосунках з нами (Псалом 116:12, 14; 119:7, 9; Римлян 1:20).

Друга найбільша заповідь, яку Ісус процитував, велить: «Люби свого ближнього, як самого себе» (Матвія 22:39). Апостол Павло сказав, що любов «не поводиться нечемно» і «не шукає тільки свого». Тому така безкорислива любов допомагає нам уникати всього, що може завдати іншим шкоди або когось образити (1 Коринтян 13:4—8). Як її розвинути? Для цього треба ставити себе на місце інших людей, щиро дбати про них та цікавитися їхніми почуттями (Филип’ян 2:4).

Допомога від Єгови

Оскільки Єгова розуміє, як нам важко робити те, що правильне, він пропонує різні види допомоги. Через своє писане Слово, Біблію, він вчить нас розвивати до Нього шанобливе ставлення і ненавидіти зло (Псалом 86:11; 97:10). Біблія містить правдиві історії, що показують, до якого плачевного кінця можуть призвести гріховні бажання. Крім того, Ісус сказав, що, коли ми проситимемо в Бога допомоги, він дасть нам Свій святий дух — найбільшу силу в Усесвіті (Луки 11:13). Його дух може зміцнити нашу рішучість чинити те, що правильне. Ще одна допомога — це підтримка й підбадьорення, яке можна отримати від інших християн, котрі також борються з неправильними бажаннями (Євреїв 10:24, 25). Завдяки цим позитивним впливам не залишиться місця для негативних, і ми матимемо більше сили чинити те, що правильне (Филип’ян 4:8). Але чи така допомога дієва?

Розгляньмо історію Фіделя, колишнього п’яниці. Він курив, грав в азартні ігри, а коли напивався, то зчиняв бійки. Завдяки вивченню Біблії та спілкуванню зі Свідками Єгови йому вдалося звільнитись від цих згубних звичок. І тепер Фідель тішиться життям зі своєю дружиною та двома дітьми.

Проте хтось може запитати: «А що робити, коли я знову зірвусь?» Апостол Іван передбачив таку можливість. Він написав: «Діточки мої,— це пишу я до вас, щоб ви не грішили! А коли хто згрішить, то маємо Заступника перед Отцем,— Ісуса Христа, Праведного. Він ублагання за наші гріхи, і не тільки за наші, але й за гріхи всього світу» (1 Івана 2:1, 2). Дійсно, Ісусова жертва покриває гріхи тих, хто розкаюється і щиро намагається змінити своє життя, аби подобатись Богові. Тож не може бути жодної вагомої причини припинити боротьбу за те, що правильне?

Неправильні бажання будуть викоренені

Якщо ми розвиваємо любов до Бога та наших ближніх і приймаємо Божу допомогу, то вже сьогодні можемо успішно перемагати свої неправильні бажання. Крім того, Боже Слово запевняє нас, що ця боротьба не триватиме вічно. У недалекому майбутньому ті, хто цінує і приймає Божу допомогу, будуть повністю зцілені як тілесно, так і духовно (Об’явлення 21:3—5; 22:1, 2). Вони звільняться від тягаря гріха та його наслідку — смерті (Римлян 6:23). А особи, які піддаються своїм нечистим шкідливим бажанням, не побачать цих благословень (Об’явлення 22:15).

Як же потішає думка, що ми не приречені на вічну боротьбу зі своїми неправильними бажаннями! Вони цілком і назавжди зникнуть. Яке полегшення це принесе всім нам!