Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи Бог дбає про дітей?

Чи Бог дбає про дітей?

Погляд Біблії

Чи Бог дбає про дітей?

ЩОРОКУ сотні мільйонів дітей зазнають безжальної експлуатації, різних зловживань, насилля. Багато з них працюють як раби у нелюдських умовах. Інших викрадають і змушують брати до рук зброю чи займатись проституцією. Користуючись довір’ям дітей, дорослі втягують їх у кровозмішення та чинять над ними іншу жахливу наругу.

Тож не дивно, чому чесні люди стурбовані становищем дітей у світі. Дехто визнає, що в основі поганого поводження з дітьми лежить людська жадібність та зіпсуття, проте багатьом, можливо, важко збагнути, як Бог любові допускає таку несправедливість. Люди вважають, що Бог полишив дітей і його взагалі не турбує їхня доля. Чи це правда? Чи той факт, що дітей експлуатують і над ними знущаються, свідчить про безсердечність Бога? Що про це говорить Біблія?

Бог засуджує кривдників

Бог Єгова ніколи не хотів, щоб безжалісні дорослі визискували дітей. Зловживання дітьми — це один з найтрагічніших наслідків бунту в Еденському саду. Цей бунт призвів до того, що одні люди стали жорстоко експлуатувати інших (Буття 3:11—13, 16; Екклезіяста 8:9).

Бог ненавидить тих, хто зловживає слабкими й беззахисними. У давнину багато народів, котрі не служили Єгові, приносили дітей у жертву. Про це Бог сказав, що вони чинили те, «чого Я не наказував, і що на серце мені не приходило» (Єремії 7:31). А свій стародавній народ, Ізраїль, Бог попередив: «Якщо ж ти справді гнобитимеш їх [сиріт], то коли вони, кличучи, кликатимуть до Мене, то конче почую їхній зойк, і розпалиться гнів Мій» (Вихід 22:21—23).

Єгова любить дітей

Божу турботу про дітей чітко видно в тому, що для їхнього виховання він дав батькам мудрі поради. Коли діти оточені батьківською любов’ю і піклуванням, вони напевно виростуть зрілими, порядними людьми. Тому наш Творець постановив, що подружжя має залишатись разом усе життя: «Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї,— і стануть вони одним тілом» (Буття 2:24). І щоб діти народжувались та виховувались у здоровому і стабільному середовищі, статеві стосунки дозволені лише в подружжі (Євреїв 13:4).

Святе Письмо наголошує також на важливості батьківського виховання: «Діти — спадщина Господня, плід утроби — нагорода! Як стріли в руках того велетня, так і сини молоді» (Псалом 127:3, 4). Діти — то дорогоцінний дар від Бога, і він прагне, аби вони росли емоційно й фізично здоровими. Перш ніж випустити стрілу, лучник ретельно прицілюється. Бог хоче, щоб подібно і батьки давали своїм дітям правильний напрямок у житті. Боже Слово заохочує: «Батьки,— не дратуйте дітей своїх, а виховуйте їх в напоминанні й остереженні Божому» (Ефесян 6:4).

Єгова виявляє свою любов ще й тим, що навчає батьків захищати дітей від хижаків — людей зі злочинними намірами. У стародавньому Ізраїлі не лише дорослі, але й діти мали навчатись Закону, який пояснював, що таке належна і неналежна статева поведінка (Повторення Закону 31:12; Левит 18:6—24). Бог хотів, щоб батьки з усіх сил захищали своїх дітей від визискування й наруги.

Чудова надія для дітей

Незмінну любов Єгови до дітей чудово унаочнив Ісус Христос, який досконало віддзеркалював особистість свого Отця (Івана 5:19). Якось апостоли не дозволяли батькам приводити дітей до Ісуса. Вони думали, ніби то для нього зайві клопоти. Але Ісус одразу виправив таке хибне міркування, сказавши: «Пустіть діток до Мене приходити». І коли діти підійшли, «Він їх пригорнув, і поблагословив, на них руки поклавши» (Марка 10:13—16). Цей випадок показує, що ні Бог Єгова, ні його Син не легковажать дітьми і не принижують їх.

Пам’ятайте: ще трохи, і Бог через призначеного ним Царя, Ісуса Христа, звільнить дітей від усякого зловживання. Пожадливі визискувачі та немилосердні кривдники будуть навіки знищені (Псалом 37:10, 11). А про покірних, про тих, хто шукає Єгову, Біблія каже: «Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре», і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося» (Об’явлення 21:3, 4).

Навіть у наш час Бог виявляє любов до всіх пригнічених та скривджених — він піклується про їхній духовний і емоційний стан. Бог обіцяє: «Загинулу вівцю відшукаю, а сполошену поверну, а поранену перев’яжу, а хвору зміцню, а ситу та сильну погублю,— буду пасти її правосуддям!» (Єзекіїля 34:16). Через своє Слово, святий дух і християнський збір Єгова потішає пригноблених та беззахисних дітей. Як же чудово знати, що і нині, і в майбутньому Єгова — це «Отець милосердя й Бог потіхи всілякої» і що «в усякій скорботі Він нас потішає» (2 Коринтян 1:3, 4).

[Відомості про ілюстрацію, сторінка 18]

© Mikkel Ostergaard /Panos Pictures