Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Виховання дітей за Божими принципами

Виховання дітей за Божими принципами

Погляд Біблії

Виховання дітей за Божими принципами

«Як встановити для дітей правила, які б вони не порушували».

«П’ять принципів, яких треба навчити дитину до п’ятирічного віку».

«П’ять правил, які має засвоїти кожна дитина».

«П’ять ознак того, що ваше виховання надто поблажливе».

«Хвилина чудодійного виховання».

ЯКБИ виховання дітей було легкою справою, то в журналах не друкувалося б так багато статей, подібних до вищезгаданих. Не існувало б і безлічі книжок про те, як правильно виховувати дітей. Авжеж, виховання дітей завжди було важким завданням. Тисячі років тому цар Соломон сказав: «Нерозумний син — смуток для батька, для своєї ж родительки — гіркість» (Приповістей 17:25).

Сьогодні, незважаючи на безліч порад, чимало батьків до кінця не знають, як виховувати дітей. Яку допомогу в цьому питанні пропонує Біблія?

Що таке справжнє виховання

У Біблії чітко говориться, яку роль у вихованні дітей мають відігравати батьки. Наприклад, в Ефесян 6:4 сказано: «Батьки,— не дратуйте дітей своїх, а виховуйте їх в напоминанні й остереженні Божому». Цей біблійний вірш показує, що обов’язок виховувати дітей у першу чергу лежить на батькові. Безперечно, мати допомагає йому в цьому.

Ось що говориться на цю тему в «Тлумачному біблійному словнику» (англ.): «У Біблії виховання тісно пов’язується з одного боку з навчанням і керівництвом, а з другого — з докором, виправленням і покаранням. Усе це необхідне для виховання дітей». Отже, правильне виховання включає в себе не тільки картання, а й навчання, яке забезпечує дитині повноцінний розвиток. Проте як батькам не дратувати своїх дітей?

Будьте співчутливі

Що дратує дитину? Уявіть, що на роботі вам доводиться працювати з колегою, який є нетерплячим і має погану вдачу. Його нічим неможливо задовольнити. Здається, він може знайти недоліки в усьому, що ви робите. Він часто критикує вашу роботу і тому ви почуваєтесь нікчемним. Чи це б дратувало і засмучувало вас?

Подібні почуття має дитина, батьки якої постійно бурчать на неї, сердяться і роблять їй зауваження. Безперечно, діти час від часу потребують виправлення і Біблія вповноважує батьків це робити. Однак якщо ви дратуєте дитину жорстоким і безсердечним поводженням, то можете завдати їй емоційних, духовних і навіть фізичних ран.

Ваші діти заслуговують уваги

Батьки повинні виділяти для дітей час. У Повторення Закону 6:7 міститься Божа настанова: «Пильно навчиш цього синів своїх, і будеш говорити про них, як сидітимеш удома, і як ходитимеш дорогою, і коли ти лежатимеш, і коли ти вставатимеш». Діти мають вроджену потребу в батьківській турботі. Якщо кожного дня ви знаходитимете час, щоб спокійно порозмовляти з дітьми, то це допоможе вам ліпше розуміти їхні почуття. Тоді вам буде легше досягти їхніх сердець і навчити біблійних принципів, щоб вони ‘боялися Бога і чинили його заповіді’ (Екклезіяста 12:13). Такі розмови є невід’ємною частиною виховання дітей за Божими принципами.

Якщо порівняти виховання дітей до будівництва будинку, то виховні заходи — це робочі інструменти. Коли батьки правильно використовують їх, то зможуть допомогти своїм дітям розвинути бажані риси і приготуватись до життєвих випробувань. У Приповістей 23:24, 25 описуються результати такого виховання: «Буде вельми радіти батько праведного, і родитель премудрого втішиться ним. Хай радіє твій батько та мати твоя, хай потішиться та, що тебе породила».

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 27]

«НАПОУМЛЕННЯ ГОСПОДНЄ»

В Ефесян 6:4 (Хом.) говориться про «напоумлення Господнє». Грецьке слово, яке перекладене словом «напоумлення», в деяких Бібліях також подається як «дбайливість», «порада» і «застереження». Всі ці слова вказують на те, що недостатньо лише читати Біблію та регулярно прочитувати матеріал з посібників для біблійного вивчення. Батьки повинні пересвідчуватися, що їхні діти розуміють Боже Слово, усвідомлюють важливість послуху і знають, що Єгова любить їх і бажає захистити.

Як цього можна досягти? Джуді, яка має трьох дітей, побачила, що недостатньо лише постійно нагадувати дітям про Божі принципи. Вона каже: «Я помітила, що діти не люблять, коли я постійно повторюю їм те саме. Тому я почала думати, як ще можу навчати їх. У статтях з журналу «Пробудись!» ті самі біблійні поради даються кожен раз по-новому. Тож я навчилась, як давати дітям необхідні нагадування і не дратувати їх цим».

Анжело, сім’я якого пережила важкі часи, розповідає, як він навчив своїх дочок розмірковувати над Божим Словом. «Ми разом читали біблійні вірші, а потім я пояснював, як окремі фрази стосуються їхніх обставин. Згодом, коли дочки самі читали Біблію, я помітив, що вони глибоко розмірковують, яке значення прочитане має для них».