Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи Ісус дійсно помер на хресті?

Чи Ісус дійсно помер на хресті?

Погляд Біблії

Чи Ісус дійсно помер на хресті?

ХРЕСТ — це один з найвідоміших релігійних символів. Мільйони людей шанують його як освячене знаряддя страти Христа. Римо-католицький письменник й археолог Адольф-Наполеон Дідрон пише: «Сьогодні поклоніння хресту майже або взагалі не відрізняється від поклоніння Ісусу Христу. Священний дерев’яний хрест навіть почали ототожнювати з Самим Богом».

Дехто говорить, що під час молитви хрест наближає їх до Бога. Інші використовують його як амулет, думаючи, що він захистить їх від злих сил. А втім, варто замислитися, чи дійсно Ісус помер на хресті? Чи слід християнам поклонятися хресту? Що про це говорить Біблія?

Що символізує хрест?

Задовго до початку християнської ери стародавні вавилоняни поклонялися богові родючості Таммузу, символом якого був хрест. Також хрест шанували мешканці Єгипту, Індії, Сирії та Китаю. Згодом цей символ перейняли ізраїльтяни, які зрадили Єгові, шануючи фальшивого бога Таммуза. У Біблії їхнє поклоніння названо ‘гидотою’ (Єзекіїля 8:13, 14).

Чотири євангелісти Матвій, Марко, Лука та Іван, згадуючи знаряддя страти Ісуса, вживають грецьке слово стауро́с (Матвія 27:40; Марка 15:30; Луки 23:26). Це слово означає «вертикальний стовп, кіл або ж паля». Автор книжки «Нехристиянський хрест», Дж. Д. Парсонс, пояснює: «Жодне речення в оригінальному грецькому тексті численних писань, з яких складається Новий Завіт, не містить навіть непрямого доказу на користь того, що стаурос, вжитий у випадку Ісуса, був не звичайним стауросом, а чимось іншим; і тим більше немає доказів, що це була не одна колода, а дві, збиті разом у вигляді хреста».

Апостол Петро, слова якого цитовано в Дії 5:30, замість слова стауро́с вжив його синонім кси́лон. Це слово також означає «дерево» або просто «колода» — і, що варто підкреслити, без поперечної балки. Лише приблизно через 300 років після Ісусової смерті дехто з так званих християн почав ширити ідею, що Ісуса розп’яли на хресті. Однак ця ідея ґрунтувалася на переданнях і неправильному вживанні грецького слова стауро́с. До того ж на деяких малюнках, які дійшли до нас ще з часів Римської імперії, можна побачити, що при страті римляни застосовували дерев’яний стовп чи дерево.

«Стережіться ідолів»

А втім, хоч би що то було — вертикальний стовп мук без поперечної балки, хрест, стріла, спис або ніж, правдивих християн більше цікавить, чи доречно шанувати знаряддя страти Ісуса.

Уявіть собі, що близьку вам людину жорстоко вбили й знаряддя вбивства як доказ було представлено суду. Чи хотіли б ви забрати собі цю зброю, сфотографувати її і надрукувати багато знімків для розповсюдження? Чи виготовляли б ви копії цієї зброї? Чи оздобили б деякі з них коштовностями? А чи продавали б ці копії друзям і родичам, аби вони поклонялися їм? Імовірно, одна лише думка про це викликатиме у вас огиду. Проте щось подібне відбувається з хрестом!

Крім того, поклоніння хресту нічим не відрізняється від поклоніння різним зображенням, а це засуджується в Біблії (Вихід 20:2—5; Повторення Закону 4:25, 26). Згідно з вченням правдивих християн, апостол Іван закликав співвіруючих: «Стережіться ідолів» (1 Івана 5:21). Вони дотримувалися цього наказу, навіть якщо за це їм загрожувала смерть на римській арені.

Однак християни першого століття високо цінували жертовну смерть Ісуса Христа. Як і ті давні послідовники Ісуса, сучасні правдиві християни не поклоняються знаряддю його страти. Водночас вони усвідомлюють важливість смерті Ісуса, адже вона є гарантом спасіння недосконалих людей (Матвія 20:28). Це найбільший вияв Божої любові. І для тих, хто любить правду, він принесе незліченні благословення, в тому числі перспективу вічного життя (Івана 17:3; Об’явлення 21:3, 4).

[Ілюстрація на сторінці 12]

На деяких малюнках, які дійшли до нас ще з часів Римської імперії, можна побачити, що при страті римляни застосовували дерев’яний стовп чи дерево.

[Відомості про джерело]

Rare Books Division, The New York Public Library, Astor, Lenox and Tilden Foundations