Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Прагніть духовного багатства

Прагніть духовного багатства

Прагніть духовного багатства

ЩОБ набути матеріальне багатство, потрібно докладати цілеспрямованих зусиль та йти на певні жертви. Те саме можна сказати і про здобуття духовних цінностей. Це видно також зі слів Ісуса. Він закликав: «Складайте собі скарби на небі» (Матвія 6:20). Такі скарби не з’являються самі по собі. Подібно як наявність банківського рахунку не означає, що його власник забезпечений матеріально, так і належність людини до якоїсь релігії не означає, що вона багата духовно. Аби розвинути близькі взаємини з Богом, духовність і позитивні риси, потрібні наполегливі зусилля, час, рішучість та саможертовність (Приповістей 2:1—6).

Чи можна служити двом панам?

Чи може людина бути багатою духовно і водночас володіти великим багатством? Можливо, й так. Але вона змушена буде надати перевагу чомусь одному, адже Ісус сказав: «Не можете бути рабами Бога і Багатства» (Матвія 6:24б). І не дивно, оскільки духовні і матеріальні цілі несумісні по своїй суті. Перед тим як заохотити своїх учнів складати духовні скарби, Ісус сказав: «Перестаньте складати собі скарби на землі» (Матвія 6:19).

Що стається з людиною, яка, нехтуючи порадою Ісуса, намагається здобувати і духовне, і матеріальне багатство? Ісус наголосив: «Ніхто не може бути рабом двох панів, бо якщо одного з них він буде любити й горнутися до нього, то іншого він обов’язково зненавидить або принаймні ним знехтує» (Матвія 6:24а). Коли людина одночасно прагне духовних і матеріальних багатств, найчастіше саме духовні справи відходять на задній план і стають обтяжливими. І так буває навіть тоді, коли вона розуміє їхню важливість. Тоді людина починає покладатися не на Бога, а на гроші, вважаючи, що вони вирішать усі її проблеми. Саме про це і говорив Ісус: «Де скарб твій, там буде і серце твоє» (Матвія 6:21).

Кожен християнин повинен серйозно подумати над Ісусовими словами, перш ніж вирішити, у що вкласти своє серце і на що витрачати свій час та сили. Бог не встановлює обмежень щодо розмірів багатства. Однак це не означає, що пожадливість залишиться безкарною (1 Коринфян 6:9, 10). Як ми вже побачили, нехтування біблійними порадами і нестримне бажання збагачуватись завдають шкоди духовному, психічному і фізичному здоров’ю (Галатів 6:7). На противагу цьому той, хто задовольняє свої духовні потреби, є, за словами Ісуса, по-справжньому щасливим (Матвія 5:3). Безсумнівно, наш Творець і його Син найкраще знають, що нам потрібно для справжнього щастя і благополуччя (Ісаї 48:17, 18).

Зробіть правильний вибір

А кому будете служити ви — Богу чи багатству? Звичайно, не можна нехтувати матеріальними потребами своєї сім’ї. Бо, як сказав апостол Павло, «якщо ж хтось не піклується про своїх, особливо про домашніх, той зрікся віри і гірший, ніж невіруючий». Однак Павло теж говорив, щоб ми покладались не на гроші, а на Бога, та «збагачувались добрими ділами» (1 Тимофія 5:8; 6:17, 18). А що оберете ви? Найважливішими серед тих добрих діл є праця проповідування і навчання, яку наказав виконувати Ісус (Матвія 28:19, 20). Тому християни йдуть на жертви, аби брати якомога повнішу участь у виконанні цієї важливої праці. Вони спрощують своє життя не лише для того, щоб уникати стресу і жити безтурботно, але й щоб закласти «добру основу на майбутнє», яке чекає їх в Божому новому світі. І вже тепер духовне багатство для них незрівнянно «ліпше від золота» (1 Тимофія 6:19; Приповістей 16:16; Филип’ян 1:10).

Ось приклад Едді. Його батьки стали Свідками Єгови, коли він був ще дитиною. Через якийсь час сім’я Едді втратила все майно і була змушена виїхати з їхнього будинку. Едді розповідає: «Раніше я міркував, що́ було б, якби ми нічого не мали. І знаєте, що трапилось, коли ми справді все втратили? Нічого! Ми не залишились без їжі, питва і одягу, адже Єгова подбав про нас, і з часом ми знову стали на ноги. Усе це переконало мене, наскільки правдива Ісусова обіцянка в Матвія 6:33. Якщо ми ставимо Боже Царство на перше місце в житті, нам не потрібно надмірно тривожитися про фізичні потреби». Нині Едді разом з дружиною присвячують увесь свій час роз’їзному служінню. У них є все необхідне для життя, але найбільше вони цінують своє духовне багатство.

Неоціненна винагорода

На відміну від матеріальних скарбів, які можна вкрасти, духовне багатство ніхто не може відібрати (Приповістей 23:4, 5; Матвія 6:20). Звичайно, виміряти духовний поступ набагато складніше, ніж оцінити майно. Адже не легко визначити, наскільки людина розвинула любов, радість чи віру. А втім, той, хто здобуває духовне багатство, отримує неоціненні благословення. Ось що сказав Ісус про учнів, які задля духовних справ були готові полишити свої доми, поля, тобто засоби до існування: «Немає нікого, хто заради мене й доброї новини покинув би дім, братів, сестер, матір, батька, дітей чи поля і не отримав би у цей час, коли зноситиме переслідування, у сто разів більше домів, братів, сестер, матерів, дітей і полів, а в прийдешній системі — вічне життя» (Марка 10:29, 30).

А що ви поставите на перше місце у своєму житті — Бога чи багатство?

[Ілюстрації на сторінках 8, 9]

Яких багатств прагнете ви: матеріальних...

... чи духовних?