Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи наше майбутнє визначене наперед?

Чи наше майбутнє визначене наперед?

Погляд Біблії

Чи наше майбутнє визначене наперед?

Багато людей вірить, що життя і майбутнє визначене наперед якоюсь вищою силою. Вони вважають, що від зачаття до смерті їхнє життя проходить за встановленим Богом «сценарієм». Такі люди кажуть: «Бог є всемогутнім і усе знає. Отже він знає кожну подробицю нашого минулого, теперішнього та майбутнього».

ЧИ ВИ теж дотримуєтесь такого погляду? Чи справді Бог визначив заздалегідь життєвий шлях і долю кожного? Іншими словами, чи людина має свободу волі? Що про це каже Біблія?

Загальне чи вибіркове передбачення?

З Біблії чітко видно, що Бог може передбачати майбутнє. Він знає «кінець від початку» (Ісаї 46:10). Бог навіть використовував людей, які, наче його секретарі, записували пророцтва на майбутнє (2 Петра 1:21). Ті пророцтва завжди сповнялись, тому що Бог має мудрість і силу виконати їх до найменших подробиць. Отже, Бог може не лише передбачати майбутнє, але й, коли потрібно, покерувати подіями. Та чи Бог призначив долю кожній людині і чи встановив конкретну кількість тих, хто спасеться? Боже Слово каже, що ні.

У Біблії розповідається, що Бог вибірково користується здатністю керувати майбутніми подіями. Приміром, Бог передрік, що знищення нинішнього злого світу переживе «великий натовп» праведних людей (Об’явлення 7:9, 14). Вартим уваги є те, що Бог не повідомив, скільки людей становитиме цей великий натовп. Чому? Тому що він не призначає наперед, хто переживе знищення, а хто ні. Бог поводиться, як батько великої родини. Він знає, що деякі земні діти відгукнуться на його любов. Але Бог не призначив наперед, скільки їх буде.

Те, як Бог використовує свою здатність керувати майбутніми подіями, можна порівняти з тим, як він послуговується своєю силою. Бог є Всемогутнім, а значить має найбільшу силу (Псалом 91:1; Ісаї 40:26, 28). А втім, Бог не використовує її без розбору, так би мовити, треба чи не треба. Скажімо, він не спішив знищувати Вавилон — ворога стародавнього Ізраїля, аж поки на це не прийшов відповідний час. В Ісаї 42:14 Бог каже про себе: «Я відвіку мовчав, мовчазний був та стримувався». Те саме стосується і його здатності передбачати майбутнє і керувати подіями. Бог Єгова «стримується» в тому значенні, що не бажає порушувати даної нам свободи волі.

Справді, Бог вибірково застосовує свою силу. Але це не означає, ніби він у чомусь обмежений чи безпорадний, радше свідчить про Божу велич і наближає нас до нього. Адже ми бачимо, як Бог користується своєю найвищою владою. Він не просто той, хто все знає та має найбільшу силу. Наш Творець любить свої розумні створіння і поважає їхню свободу волі.

З іншого боку, якби Бог визначав наперед усі події, в тому числі жахливі катастрофи та злі вчинки людей, то його можна було б назвати винуватцем усіх лих і страждань. Тому вчення про долю зневажає і ганьбить Бога. Воно виставляє його як жорстокого, несправедливого та безсердечного Бога. Однак він зовсім не такий (Повторення Закону 32:4).

Кожен має свободу вибору

Бог через свого слугу, Мойсея, сказав ізраїльському народові: «Життя та смерть дав я перед вами... І ти вибери життя... щоб любити Господа, Бога свого, щоб слухатися голосу Його та щоб линути до Нього, бо ж Він життя твоє, і довгота днів твоїх» (Повторення Закону 30:19, 20). Якби кожному ізраїльтянину було визначено наперед, що він любитиме Бога й отримає життя або відійде від нього й отримає смерть, то ці слова були б беззмістовними й нещирими. Хіба міг так несправедливо повестися з людьми Бог, який є уособленням любові та справедливості? (Псалом 37:28; 1 Івана 4:8).

Бог просить своїх служителів вибрати життя. Це особливо актуально нині, коли, згідно з біблійними пророцтвами, швидко наближається кінець цієї злої системи (Матвія 24:3—9; 2 Тимофія 3:1—5). А як людина може вибрати життя? Так само як це зробили давні ізраїльтяни.

Як вибрати життя?

Ми виберемо життя, якщо будемо «любити Господа», «слухатися голосу Його» та «линути до Нього». Але для цього треба знати Бога як особу і зважати на його вимоги. У своїй молитві до Бога Ісус Христос сказав: «Щоб отримати вічне життя, потрібно пізнавати тебе, єдиного правдивого Бога, і посланого тобою Ісуса Христа» (Івана 17:3).

Таке цінне знання можна знайти на сторінках Святої Біблії, яку слушно називають Словом Божим (Івана 17:17; 2 Тимофія 3:16). Ця книга містить чіткі докази того, що Бог не визначає наперед майбутнього кожної людини. Наш Творець хоче, щоб ми робили свідомий вибір у житті, і при цьому керувались знаннями, які він нам відкриває (Ісаї 48:17, 18).

Бог через Біблію ніби говорить: «Це мій намір щодо людства й землі. Щоб отримати вічне життя, треба поводитись саме так, як я про це навчаю. Вибирайте самі — слухати мене чи ні». Бог не зловживає своєю здатністю визначати майбутні події і поважає нашу свободу волі. Отже, постарайтесь «слухатися голосу Його» та «линути до Нього», адже так ви покажете, що вибрали життя.

ЧИ ВАС КОЛИСЬ ЦІКАВИЛО?

▪ До якої міри Бог користується своєю здатністю передбачати майбутнє? (Повторення Закону 30:19, 20; Ісаї 46:10).

▪ Чому можна сказати, що Бог не визначив наперед усі події, в тому числі біди, які трапляються з людьми? (Повторення Закону 32:4).

▪ Від чого залежить наше майбутнє? (Івана 17:3).

[Вставка на сторінці 13]

Бог вибірково користується здатністю керувати майбутніми подіями