Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Хто такі демони?

Хто такі демони?

Погляд Біблії

Хто такі демони?

ДУХИ, вампіри, домовики, джини, демони — ось лише декілька назв духовних істот, в яких вірять люди різних релігій і яких вважають поганими, добрими або і такими, і такими водночас. А дехто не вірить в існування духів і вважає, що це просто забобони або витвір уяви. Що ж говорить Біблія?

Біблія вчить, що сам Творець є Духом і що його перші творіння теж були духами (Івана 4:24; Євреїв 1:13, 14). Також Біблія згадує про злих духів і деколи називає їх демонами (1 Коринфян 10:20, 21; Якова 2:19). Але вона не вчить, що демонів створив Бог. То хто ж такі демони і як вони з’явилися?

«Ангели, які згрішили»

Бог створив духовних істот зі свободою волі, і вони самі могли вирішувати, що робити: добро чи зло. На жаль, після створення людей деякі ангели, точна кількість яких невідома, вибрали поганий шлях, збунтувавшись проти Бога.

Перший дух, який виступив проти Бога, став Сатаною і найзліснішим бунтарем. Як сказав Ісус Христос, він «в правді не встояв» (Івана 8:44). Що спонукало Сатану повстати проти Бога? Він захотів поклоніння, яке належало тільки Творцю, і потім почав втілювати своє бажання в життя, ставши Божим суперником. Так він зробив себе Сатаною (це ім’я означає «противник»). Через багато століть — перед Потопом за днів Ноя — до Сатани приєдналися інші ангели, які покинули духовну сферу і взяли собі людські тіла, щоб жити на землі (Буття 6:1—4; Якова 1:13—15). Коли прийшов Потоп, матеріалізовані «ангели, які згрішили», очевидно, повернулися в духовну сферу (2 Петра 2:4; Буття 7:17—24). З часом вони почали називатися демонами (Повторення Закону 32:17; Марка 1:34).

Після Потопу становище непокірних ангелів стало дуже відрізнятися від того становища, яке вони мали перед бунтом. У Юди 6 написано: «Ангелів, які не зберегли свого початкового становища, а покинули належне місце проживання, [Бог] тримає у вічних кайданах під покровом густої темряви для суду великого дня». Отже, Бог не дозволив демонам повернутися до привілейованого становища в небі, а «віддав [їх] глибинам густої темряви» і позбавив духовного світла (2 Петра 2:4).

«Вводить в оману всю населену землю»

Хоча демони, очевидно, більше не можуть брати собі людські тіла, вони все ще мають велику силу і впливають на розуми і життя людей. Сатана зі своїми демонами «вводить в оману всю населену землю» (Об’явлення 12:9; 16:14). Як? В основному він користується «вченнями демонів» (1 Тимофія 4:1). Ці фальшиві вчення, які часто мають релігійний характер, засліплюють розуми мільйонів людей, щоб вони не могли пізнати правду про Бога (2 Коринфян 4:4). Ось деякі приклади.

Вчення про те, що мертві продовжують жити. Використовуючи привидів, голоси та інші хитрощі, демони обманюють людей і спонукують їх вірити, що живі можуть спілкуватися з мертвими. Крім того, цей хитрий обман підтримує брехню про те, що душа продовжує жити після смерті тіла. Але Біблія чітко каже: «Померлі нічого не знають» (Екклезіяста 9:5, 6). Вони йдуть «у місце мовчання» і не можуть хвалити Бога (Псалом 115:17) *.

Вседозволеність у питаннях моралі. В 1 Івана 5:19 говориться: «Весь світ лежить у владі Злого». Сатана і його демони вміло користуються мас-медіа та іншими засобами, щоб спонукувати людей цілковито віддаватися нечистим тілесним бажанням (Ефесян 2:1—3). Тому сьогодні дуже поширена різного роду неморальність, у тому числі статеві збочення. Така поведінка вважається нормальною, тимчасом як біблійні принципи часто називають старомодними і обмеженими.

Поширення спіритизму. Апостол Павло зустрів служницю, яка мала «демона віщування». Завдяки цьому вона «провіщала майбутнє і тим приносила своїм господарям великий прибуток» (Дії 16:16). Павло знав, звідки походять її надприродні здібності, і тому не хотів її слухати. Крім того, він не хотів ображати Бога, який вважає огидними всі форми спіритизму, в тому числі астрологію і звертання до духів (Повторення Закону 18:10—12).

Захистіть себе від демонів

Як захистити себе від злих духів? Біблія дає відповідь: «Підкоріться Богу та протистаньте Дияволу, тоді він утече від вас» (Якова 4:7). Ми слухаємося цього наказу, якщо дотримуємося вчень Біблії, єдиної священної книги, яка повністю викриває Сатану, демонів та їхні «хитрощі» (Ефесян 6:11; 2 Коринфян 2:11). Також Біблія говорить, що злі духи і всі, хто противиться Богу, існуватимуть не вічно (Римлян 16:20). «Замешкають праведні землю, і невинні зостануться в ній»,— сказано в Приповістей 2:21.

[Примітка]

^ абз. 11 Щоб дізнатися про стан померлих і біблійну надію на воскресіння, будь ласка, дивіться 6-й і 7-й розділи книжки «Чого насправді вчить Біблія?».

ЧИ ВАС КОЛИСЬ ЦІКАВИЛО?

● Чи демонів створив Бог? (2 Петра 2:4).

● Чи живі можуть спілкуватися з мертвими? (Екклезіяста 9:5, 6).

● Як захистити себе від злих духів? (Якова 4:7).

[Ілюстрація на сторінці 21]

Демони використовують різні способи, щоб впливати на людей