Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи Бог є особою?

Чи Бог є особою?

Погляд Біблії

Чи Бог є особою?

КРАСА природи часто вселяє в людей віру в існування вищої сили, якогось божества. Чи вас вражає неймовірна складність Всесвіту? Чи ви захоплюєтесь дивами нашої планети та унікальною будовою людського тіла?

Якщо так, то ви, можливо, теж вірите в якусь божественну силу. Деякі релігії навчають, що ця сила перебуває в горах, деревах, на небі тощо. Інші стверджують, що духи предків — і добрі, і злі — зливаються з різними таємничими силами, утворюючи Всевишнє духовне начало — Бога.

Але майже всі релігії об’єднує вчення про те, що ця надприродна сила є чимось абстрактним і безособовим. Декотрим людям важко повірити, що Бог думає, має почуття, бажання і намір. Тож чи є Бог реальною особою? Чітку відповідь на це запитання дає Біблія — одна з найдавніших священних книг, поширених сьогодні.

Люди відображають природу Бога

Біблія розповідає, що Бог наділив людину такими ж рисами, які має сам. У Буття 1:27 сказано: «Бог на Свій образ людину створив».

Ці слова, ясна річ, не означають, що перші люди були точними копіями Бога. Як говориться в Біблії, Бог є невидимим духом, а люди створені з елементів землі (Буття 2:7; Івана 4:24). Якщо не брати до уваги цієї основної відмінності, то, проаналізувавши людські риси, можна зрозуміти, яким насправді є Бог.

Люди наділені силою і здатністю мислити. У своїх вчинках, які зазвичай свідомі й продумані, вони можуть керуватися добротою, почуттям справедливості, практичною мудрістю... Крім того, люди виявляють цілу гаму почуттів — від ніжної любові до гніву і ненависті. Кожному з нас одні риси притаманні більшої мірою, а інші — меншою, тому ми відрізняємось одні від одних. Усі ми є особами і маємо неповторну особистість.

Чи міг Бог створити такі багатогранні особистості, якби сам був безособовою силою, що витає десь у духовній сфері? Якщо люди створені на образ Божий, то Бог багато в чому має бути схожим на людину. У чому саме?

Бог має ім’я. У Вихід 15:3 сказано: «Єгова — Йому [Богові] Ймення». Бог хоче, щоб люди знали його ім’я. У Біблії говориться: «Нехай буде благословенне Господнє Ім’я відтепер і навіки! Від сходу сонця аж до заходу його — прославляйте Господнє Ім’я» (Псалом 113:2, 3). Тож служителі Бога, вживаючи його ім’я, засвідчують, що він є для них особою.

Бог єдиний і неповторний. Біблія вчить, що Бог справді неповторний (1 Коринфян 8:5, 6). У ній зазначається: «Ти великий, Господи Боже, бо немає такого, як Ти, і немає Бога, окрім Тебе» (2 Самуїла 7:22). Як написано в Повторення Закону 4:39, Єгова — «Бог на небі вгорі й на землі долі,— іншого нема».

Бог Єгова ненавидить зло. Лише особа може відчувати ненависть. У Біблії сказано, що Творець ненавидить «очі пишні, брехливий язик, і руки, що кров неповинну ллють, серце, що плекає злочинні думки, ноги, що сквапно біжать на лихе, свідок брехливий, що брехні роздмухує, і хто розсіває сварки між братів» (Приповістей 6:16—19). Зауважте, Богу дуже неприємно, коли одні люди кривдять інших. Тож будьмо певні: Бог дбає про нас та ненавидить усе, що завдає нам шкоди.

Єгова — Бог любові. Біблія виявляє, що Бог дуже сильно «полюбив світ», і зображає його ніжним Батьком, який прагне для людей, своїх дітей, найкращого (Івана 3:16; Ісаї 64:8). Ми отримаємо рясні благословення, якщо наблизимось до нього, як до дбайливого Батька.

Ви можете бути Божим другом

Отже, з Біблії чітко видно, що Творець є особою, що він має ім’я і неповторну особистість. Бог виявляє силу, діє свідомо й продумано і в усьому керується такими благородними рисами, як доброта, мудрість та справедливість. Наш Творець не є далеким і недоступним. Він каже про себе: «Я — Господь, Бог твій, що держить тебе за правицю й говорить до тебе: Не бійся,— Я тобі поможу» (Ісаї 41:13).

Бог має чудовий намір для людства. У Біблії написано: «Успадкують праведні землю, і повік будуть жити на ній» (Псалом 37:29). Власне розуміння того, що Єгова — єдиний Бог і що він має неповторну особистість, допомагає розвивати з ним близькі взаємини і отримувати благословення, якими він обдаровує своїх друзів (Повторення Закону 6:4, 5; 1 Петра 5:6, 7).

ЧИ ВАС КОЛИСЬ ЦІКАВИЛО?

● Чи Бог має ім’я? (Вихід 15:3).

● Скільки є богів? (1 Коринфян 8:5, 6).

● Чи люди можуть мати особисті взаємини з правдивим Богом? (1 Петра 5:6, 7).

[Ілюстрація на сторінці 29]

Чи міг Бог створити такі багатогранні особистості, якби сам був безособовою силою?