Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи самокатування наближає до Бога?

Чи самокатування наближає до Бога?

Погляд Біблії

Чи самокатування наближає до Бога?

БІЛЬШІСТЬ людей жахаються самої думки про самокатування. Проте дехто вважає, що особи, які завдають собі страждань самобичуванням, тривалими постами чи носінням волосяниці, дуже віддані Богові. Такі погляди не є пережитком минулого. Як зазначалось в одному повідомленні, навіть сьогодні відомі релігійні провідники займаються самобичуванням.

Що спонукує людей до таких вчинків? Речник однієї християнської організації сказав: «Завдаючи собі болю, ми приєднуємось до Ісуса Христа в його стражданнях. Він добровільно пішов на муки, щоб визволити нас від гріха». Однак це лише думка деяких релігійних провідників. А що про це говорить Біблія?

Дбайте про своє тіло

Боже Слово не каже вдаватись до самокатування і не схвалює цього, а настійно радить богобоязливим людям піклуватись про себе. Коли в Біблії йдеться про любов чоловіка до жінки, то згадується його природне бажання дбати про своє тіло. Святе Письмо заохочує: «Чоловіки повинні любити своїх дружин так, як власне тіло... Ніхто ніколи не відчуває ненависті до свого тіла, а натомість годує його та плекає, як і Христос — збір» (Ефесян 5:28, 29).

Чи міг Бог дати наказ любити дружину, як власне тіло, якби хотів, щоб його служителі брутально ставились до себе? Зрозуміло, що богобоязливі люди повинні дбати про своє тіло і навіть любити його, бо тільки тоді зможуть виявляти належну любов до подружнього партнера.

Крім того, в Біблії міститься чимало принципів, які допомагають піклуватись про себе. Наприклад, у ній говориться про користь поміркованих фізичних навантажень, а також про благотворний вплив на здоров’я певних продуктів і шкоду від зловживання ними (1 Тимофія 4:8; Приповістей 23:20, 21; 1 Тимофія 5:23). Бог радить дбати про здоров’я, щоб якомога довше залишатись активними (Екклезіяста 9:4). Хіба може Творець вимагати, щоб ми завдавали своєму тілу шкоди, якщо заохочує дбати про нього? (2 Коринфян 7:1).

Чи повинні християни завдавати собі Христових страждань?

На жаль, деякі сучасні релігії, надмірно зосереджуючись на стражданнях Ісуса та його учнів, заохочують людей до самокатування. Але ніде в Біблії не сказано, що Божі служителі давнини самі собі завдавали болю. Страждання Христа описуються в Божому Слові для того, щоб християни були готові до переслідувань, а не створювали їх самі собі. Тому ті, хто свідомо мучить себе, не наслідують Ісуса Христа.

Уявіть, що на вашого друга напала розлючена юрба, але він залишається спокійним. Друг не дає здачі та не ображає нападників, і це викликає у вас захоплення. Якщо ви хочете бути подібним на нього, то хіба будете знущатись над собою? Звичайно, що ні. Адже тоді ви наслідували б юрбу. Опинившись у такій ситуації, ви просто не будете мститися.

Послідовники Христа також не завдають собі болю, бо не хочуть наслідувати розлючений натовп, який катував та прагнув убити Ісуса (Івана 5:18; 7:1, 25; 8:40; 11:53). Натомість під час переслідувань вони залишаються спокійними й миролюбними, як Ісус (Івана 15:20).

Спотворення біблійних істин

До приходу Христа моральним і духовним кодексом євреїв був Мойсеїв закон, який не дозволяв їм завдавати собі шкоди. Наприклад, Закон категорично забороняв євреям робити нарізи на тілі, хоча цим часто займалися тодішні неєврейські народи (Левит 19:28; Повторення Закону 14:1). Якщо Бог не хотів, аби люди робили нарізи на тілі, тим більше він не хоче, щоб вони бичували себе. Погляд Біблії чіткий і зрозумілий: Бог проти будь-якого навмисного калічення тіла.

Кожен художник бажає, аби до його робіт ставились з повагою. І наш Творець, Бог Єгова, також прагне, щоб до його творіння — людського тіла — ставились з пошаною (Псалом 139:14—16). Тому самокатування аж ніяк не зміцнює взаємин з Богом, а, навпаки, руйнує їх і перекручує вчення Євангелій.

Ось що писав апостол Павло під натхненням про жорстокі доктрини, придумані людьми: «Беручи подібні заповіді за основу, люди починають поклонятися на власний розсуд, удавати із себе смиренних і виснажувати своє тіло. Насправді ж усе це лише має вигляд мудрості, але абсолютно не допомагає в боротьбі з потуранням плоті» (Колосян 2:20—23). Отже, Бог не хоче, щоб ми вдавались до самокатування, бо це зовсім не наближає до нього. Натомість він прагне, щоб служіння приносило нам відсвіження, радість і спокій (Матвія 11:28—30).

ЧИ ВАС КОЛИСЬ ЦІКАВИЛО?

● Як Бог ставиться до людського тіла? (Псалом 139:13—16).

● Чи самокатування допомагає у боротьбі з неправильними бажаннями? (Колосян 2:20—23).

● Чи Божі вимоги є обтяжливими і суворими? (Матвія 11:28—30).

[Вставка на сторінці 11]

Погляд Біблії чіткий і зрозумілий: Бог проти будь-якого навмисного калічення тіла

[Ілюстрація на сторінці 10]

Прочанин, долаючи біль, повзе на колінах до церкви

[Відомості про джерело]

© 2010 photolibrary.com