Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Погляд Біблії

Хто може змінити світ на краще?

Хто може змінити світ на краще?

«В усьому світі люди очікують від державних лідерів відповідей на свої запитання. Вони прагнуть конкретних вирішень проблем, а не напівзаходів чи виправдань» (ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ ПАН ГІ МУН).

МИ ЖИВЕМО в непрості часи. Біблія називає їх «скрутними часами, коли жити буде дуже важко» (2 Тимофія 3:1). Новини повні моторошних повідомлень про війни, терористичні акти, економічну кризу і загрозу глобальної екологічної катастрофи.

Чи є надія на краще майбутнє? Чи можуть людські уряди вирішити світові проблеми? Якщо ні, то де шукати допомоги?

Заяви багатьох держав

Чимало держав заявляють, що їх підтримує Бог. Наприклад, у Клятві вірності прапору США про цю державу говориться як про «одну націю під Богом». На монетах і паперових грошах США є напис «Ми покладаємось на Бога».

Варто зауважити, що багато громадян США навіть не вірить в існування Бога. Те саме можна сказати про інші держави, які твердять, що їх підтримує Бог. Навіть віруючі люди мають різні погляди щодо того, наскільки Бог цікавиться людством.

● Дехто вважає, що Бог байдужий до нас і тому ми мусимо обирати собі керівників.

● На думку інших, Бог діє через людські уряди і тому можна сподіватися, що він благословить їхні зусилля змінити світ на краще.

А що думаєте ви?

Поміркуйте: Якщо перше твердження правильне, то ми приречені на повну безнадію. Якщо ж правдиве друге твердження, то варто замислитись над такими запитаннями: «Чи Бог ставиться до однієї нації прихильніше, ніж до іншої? Якщо дві держави воюють між собою і кожна з ворожих сторін палко молиться про допомогу, то на чиєму боці буде Бог?» А може, Бог не підтримує жодної сторони?

Чого вчить Біблія

1. Людина не була створена зі здатністю керувати сама собою. У Біблії сказано: «Не в силі людини, коли вона ходить, кермувати своїм кроком» (Єремії 10:23). Історія підтверджує правдивість цих слів. Людські уряди не змінили світ на краще, навіть коли керувалися високими ідеалами та мали благородні наміри. Натомість «запанувала людина над людиною на лихо для неї» (Екклезіяста 8:9).

2. Бог піклується нами. Бог бачить усе, що з нами відбувається, і переймається нашими стражданнями. Більш того, він збирається нам допомогти. Як саме? Послуговуючись своїм Царством, «що навіки не зруйнується» (Даниїла 2:44).

3. Боже Царство — реальний уряд. Власне про прихід цього Царства моляться мільйони щирих людей, промовляючи молитву «Отче наш». У цій молитві є слова: «Нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі» (Матвія 6:10, Огієнко). Зауважте, Боже Царство подбає, щоб воля Бога виконувалася не лише на небі, а й на землі.

4. За допомогою свого Царства Бог обов’язково змінить світ на краще. Якщо ви сумніваєтеся в цьому, візьміть до уваги нижчеподані біблійні вчення.

● Від самого початку Бог дбав про людей: він створив їх досконалими і поселив у чудових умовах (Буття 1:27—31).

● Хоча у світі чимало проблем, це не означає, що Бог відмовився від свого наміру щодо землі (Псалом 37:11, 29).

● Бог вже зробив певні кроки, аби повернути людство до досконалості і відновити на землі ті умови, які були напочатку (Івана 3:16).

Чи хотіли б ви дізнатися більше про Боже Царство і про те, як воно змінить наш світ? Свідки Єгови, видавці цього журналу, з радістю допоможуть вам. Чому б не обговорити з ними наведені нижче запитання, коли вони наступного разу завітають до вас?

Що таке Боже Царство?

Які зміни воно принесе?

Коли і як це станеться?

ЧИ ВАС КОЛИСЬ ЦІКАВИЛО?

● Чому людські уряди не в стані змінити світ на краще? (Єремії 10:23).

● Як Бог показав, що дбає про нас? (Івана 3:16).

● Що Боже Царство зробить для землі та її мешканців? (Псалом 37:11, 29).

[Вставка на сторінці 27]

Чи можуть людські уряди вирішити світові проблеми? Якщо ні, то де шукати допомоги?