Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

 Погляд Біблії

Чи зорі впливають на ваше життя?

Чи зорі впливають на ваше життя?

Чи він мене кохає?

Чи вирушати сьогодні в подорож?

Чи я отримаю цю роботу?

ЩОБ знайти відповідь на ці та подібні запитання, багато людей звертається до астрології *. Та чи справді зорі впливають на наше життя? Чи можна за їхньою допомогою дізнатися про своє майбутнє і про себе? Що про це каже Святе Письмо, Біблія?

Чи можуть зорі впливати на наше майбутнє?

Дехто вірить, що людина не в стані змінити свою долю, що наше майбутнє визначене наперед і що зорі можуть нам про нього розповісти. Однак це не узгоджується з Біблією. У ній говориться, що Бог дає людям вибір, тож вони мають вплив на своє життя. Наприклад, Бог промовив до стародавніх ізраїльтян: «Життя та смерть дав я перед вами, благословення та прокляття. І ти вибери життя, щоб жив ти та насіння твоє» (Повторення Закону 30:19, курсив наш).

Так Бог Єгова чітко показав своїм служителям, що вони у великій мірі можуть впливати на своє майбутнє. Якби вони слухалися його настанов, то мали б благословення.  А непослух Богові призвів би до труднощів.

Поміркуйте. Якби майбутнє кожного ізраїльтянина було визначене наперед і читалося б по зірках, то який сенс був би Богові заохочувати людей вибрати життя? Хіба справедливо притягати їх до відповідальності за те, на що вони не мали впливу?

Отже, погляд Біблії чіткий: наше життя залежить від нас, а не від зірок (Галатів 6:7).

Чи можуть зорі впливати на нашу особистість?

Більшість астрологів завуальовує ідею про передвизначення. «Ми маємо вплив на свою долю,— стверджує один з них, але потім додає: — з іншого боку, час нашого народження впливає на нашу особистість». Чимало людей вважає так само. На їхню думку, оскільки зорі й планети справляють природний вплив на Землю, то повинні справляти й надприродний вплив на неї та її мешканців. А який погляд Біблії?

Біблія не є науковою працею і тому не містить усіх подробиць про людське тіло і Всесвіт. А втім, вона пояснює, для чого Бог створив небесні тіла. У Буття 1:14, 15 (Хом.) говориться: «Сказав Бог: “Нехай будуть світила на тверді небесній, щоб відділити день від ночі, й нехай вони будуть знаками для пір (року), для днів і років; нехай будуть світила на тверді небесній, щоб освітлювати землю”».

Поміркуйте. Якщо Бог створив зорі, аби вони впливали на нашу особистість, то невже він не сказав би нам про це?

Якого висновку можна дійти? Зорі — це просто частина Божого творива, вони не впливають на нашу особистість.

Найліпше джерело керівництва

У бажанні дізнатись про майбутнє і пізнати себе немає нічого поганого. Та щоб задовольнити це бажання, варто звернутись не до зір, а до іншого джерела.

У Біблії записані слова Бога Єгови: «Я... звіщаю кінець від початку» (Ісаї 46:9, 10). Бог має намір, і цей намір обов’язково виконається (Ісаї 55:10, 11). Дізнатися про Божий намір можна з Біблії. Ця давня священна книга також пояснює, чому ми страждаємо і як Бог покладе край тим жалюгідним умовам, в яких опинилося людство * (2 Петра 3:13; Об’явлення 21:1—4).

Крім того, Біблія є найкращим порадником, за допомогою якого можна пізнати себе і вдосконалити свою особистість. Чому можна так сказати? Завдяки читанню цієї книги ми здатні подивитись на себе збоку. Наприклад, у Біблії говориться, що Бог Єгова милосердний, довготерпеливий і вибачливий (Вихід 34:6; Псалом 86:5). Чи ми виявляємо подібні риси? Біблія спроможна викрити хибне мислення і показати, в чому кожному з нас треба поліпшитись.

Отже, немає потреби звертатись до зірок, аби дізнатись про себе чи про своє майбутнє. Ліпше звертатись до Святого Письма, адже воно «натхнене Богом і корисне для навчання, для напучення, для виправлення, для напоумлення в праведності» (2 Тимофія 3:16, 17).

^ абз. 6 Астрологи вивчають розташування Сонця, Місяця, інших планет і зірок, бо вважають, що ці небесні тіла впливають на нас і можуть допомогти пізнати себе.

^ абз. 19 Більше інформації про Божий намір ви знайдете у 3-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?», опублікованої Свідками Єгови.