Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ПОГЛЯД БІБЛІЇ

Релігійні зображення

Релігійні зображення

Для мільйонів щирих людей вшанування релігійних зображень є частиною поклоніння Богу. Чи такий звичай узгоджується з Біблією? Чи його схвалює Бог?

Чи в біблійні часи віддані Богу євреї вшановували зображення?

«Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм» (Вихід 20:4, 5)

Вшанування зображень неодноразово засуджується в Єврейських Писаннях, які часто називають Старим Завітом

ПОШИРЕНИЙ ПОГЛЯД.

Згідно з «Новою католицькою енциклопедією» (англ.), євреї мали багато релігійних зображень і «всі ці о́брази вшановувались, перед ними благоговіли» *. Як приклад ця енциклопедія наводить численні різьблення фруктів, квітів і тварин, які прикрашали єрусалимський храм (1 Царів 6:18; 7:36).

ЩО ВАМ ВАРТО ЗНАТИ.

На противагу тому, що сказано в «Новій католицькій енциклопедії», вірні Богу євреї не поклонялися жодним зображенням чи статуям, які були в храмі. У Біблії ви ніде не прочитаєте, щоб хтось з богобоязливих ізраїльтян використовував зображення в поклонінні Богу.

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

Через пророка Ісаю Бог сказав: «Я другому не поступлюся славою моєю, ані моєю честю — різьбленим божищам» (Ісаї 42:8, переклад І. Хоменка).

Чи ранні християни використовували зображення у поклонінні Богу?

«Що спільного між Божим храмом та ідолами? ...Більше не торкайтесь нечистого» (2 Коринфян 6:16, 17)

«Ранні християни жахнулися б лише від самої думки про те, щоб помістити образи́ чи статуї у церквах. А поклони перед ними чи молитви до них вони вважали б не чим іншим, як ідолопоклонством» («Історія християнської церкви», англ.)

ПОШИРЕНИЙ ПОГЛЯД.

«Сьогодні у нас немає вагомих підстав сумніватись у тому, що ранні християни використовували зображення у поклонінні Богу»,— говориться в «Новій католицькій енциклопедії». Далі в ній сказано: «Катакомби християн є справжніми галереями ранньохристиянського мистецтва... Святі камери для священного служіння і для поховань були прикрашені... навіть зображеннями міфічних персонажів» *.

ЩО ВАМ ВАРТО ЗНАТИ.

Найдавніше зображення, що було знайдене в катакомбах,— підземних проходах, які використовувалися для поховань,— датується лише III століттям. А це приблизно 200 років після смерті Ісуса. Отже те, що «Нова католицька енциклопедія» називає поклонінням ранніх християн, не було поклонінням найперших учнів Христа, які жили в першому столітті і служіння яких описується у Християнських Грецьких Писаннях, широко відомих як Новий Завіт. А зображення, виявлені у катакомбах, просто свідчать, що у третьому столітті так звані християни вже перейняли язичницький звичай використовувати зображення в поклонінні. Очевидно, вони зробили це для того, щоб навернути на християнство якомога більше людей *.

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

«Втікайте від ідолопоклонства» (1 Коринфян 10:14).

Чи можна використовувати зображення просто як допоміжний засіб у поклонінні Богу?

«Стережіться ідолів» (1 Івана 5:21)

Вшанування зображень є релігійним звичаєм, який не ґрунтується на Біблії. Саме тому Свідки Єгови не вшановують релігійних зображень та не тримають їх у своїх домівках і місцях, де вони поклоняються Богу

ПОШИРЕНИЙ ПОГЛЯД.

«Оскільки, вшановуючи зображення, насправді віддають шану тій особі, яку воно представляє,— каже «Нова католицька енциклопедія»,— то шану, яка належить особі, можна віддавати також зображенню, яке її представляє».

ЩО ВАМ ВАРТО ЗНАТИ.

Навчаючи своїх учнів молитися, Ісус не казав їм використовувати зображення. Ідея про використання зображень у поклонінні правдивому Богові ніде не згадується у Християнських Грецьких Писаннях.

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

«Поклоняйся лише Єгові, Богу твоєму, і тільки йому одному віддано служи» (Матвія 4:10).

^ абз. 7 За визначенням «Нової католицької енциклопедії», вшанування — це «релігійна дія, акт поклоніння».

^ абз. 13 У цьому контексті зображення — це картини, ікони, статуї, символи чи будь-що інше, що є предметом релігійного вшанування.

^ абз. 14 Використання зображень у релігійних обрядах було поширене серед багатьох стародавніх культур, у тому числі в Єгипті, Греції та Індії.