Gå direkte til indholdet

Gå til Indhold

HOVEDEMNE | SMITSOMME SYGDOMME – HVORDAN MAN MINDSKER RISIKOEN

Beskyt dig selv

Beskyt dig selv

MANGE byer i oldtiden var beskyttet af tykke mure. Hvis en fjende brød gennem bare en lille del af muren, var hele byens sikkerhed i fare. Kroppen er lidt ligesom en befæstet by, og man kan selv gøre noget for at styrke sine forsvarsværker. Lad os se på fem potentielle smittefarer og hvordan du bedst kan forsvare dig mod dem.

1 VAND

TRUSLEN: Skadelige organismer kan “marchere” direkte ind i kroppen gennem forurenet vand.

DIT FORSVAR: Det bedste forsvar er at beskytte drikkevandet mod forurening. Hvis du ved eller har mistanke om at din vandforsyning er forurenet, kan du rense dit drikkevand derhjemme. * Opbevar drikkevand i en lukket beholder. Hæld det fra beholderen på en hygiejnisk måde ved hjælp af en ren øse eller ved at tappe det fra en hane. Kom aldrig hænderne i en ren vandforsyning. Hvis det er muligt, skal du sørge for at bo i et område der har ordentlige sanitære forhold som ikke forurener drikkevandet.

2 MAD

TRUSLEN: Der kan være skadelige organismer i din mad.

DIT FORSVAR: Fødevarer kan måske umiddelbart se friske og lækre ud, men det er vigtigt at skylle alle frugter og grøntsager grundigt. Du skal sikre dig at dine køkkenredskaber, køkkenoverflader og hænder er rene når du laver eller serverer mad. Nogle fødevarer skal tilberedes ved en bestemt temperatur for at dræbe farlige mikrober. Vær særligt opmærksom på mad der er misfarvet, der lugter, eller der smager dårligt – alt sammen tegn på at maden er blevet “invaderet” af en hel hær af mikroorganismer. Sørg for at mad der ikke er blevet tilberedt eller spist, bliver lagt på køl så hurtigt som muligt. Lad være med at lave mad til andre når du er syg. *

3 INSEKTER

TRUSLEN: Nogle insekter kan smitte dig med skadelige mikroorganismer.

DIT FORSVAR: Begræns kontakten med sygdomsbærende insekter ved at holde dig indendørs når de er aktive, eller ved at gå i lange bukser og langærmede bluser. Sov under et imprægneret myggenet, og brug myggespray. Fjern stillestående vandansamlinger hvor myg kunne lægge æg. *

4 DYR

TRUSLEN: Mikrober som ikke er skadelige for dyr, kan være en trussel mod dit helbred. Hvis du bliver bidt eller kradset af et kæledyr, eller et hvilket som helst andet dyr, eller kommer i berøring med dets ekskrementer, er du i fare for at blive smittet.

DIT FORSVAR: Nogle vælger at have deres dyr udenfor for at begrænse kontakten med dem. Vask dine hænder når du har rørt ved husdyr, og undgå al kontakt med vilde dyr. Hvis du bliver bidt eller kradset, skal du vaske såret grundigt og kontakte en læge. *

5 MENNESKER

TRUSLEN: Nogle bakterier kan invadere din krop via små dråber der kommer fra andres host eller nys. De kan også spredes gennem kontakt med huden, for eksempel når man giver hinanden et kram eller et håndtryk. Mikroorganismer fra andre mennesker findes ofte på blandt andet dørhåndtag, gelændere, telefoner, fjernbetjeninger, computerskærme og -tastaturer.

DIT FORSVAR: Del ikke ting som barberblade, tandbørster eller håndklæder med andre. Undgå at komme i kontakt med kropsvæsker fra dyr eller mennesker, deriblandt blod og produkter der indeholder blod. Og undervurdér ikke værdien af at vaske dine hænder ofte og grundigt. Det er nok den mest effektive måde at bremse smittespredning på.

Hvis det kan lade sig gøre, så bliv hjemme når du er syg. Sundhedsmyndighederne i mange lande anbefaler desuden at man hoster eller nyser i sit ærme og ikke i hænderne.

Et gammelt ordsprog lyder: “Den kloge ser ulykken og skjuler sig.” (Ordsprogene 22:3) Hvor er det rigtigt i en verden der er fyldt med potentielt dødelige sygdomme! Søg oplysninger hos din læge, og “skjul” dig for farerne ved at du har en god hygiejne. Med et stærkt forsvar kan du reducere risikoen for at blive syg.

^ par. 6 WHO anbefaler flere metoder til at forbedre kvaliteten af ens drikkevand. Man kan blandt andet uv-sterilisere vandet, filtrere det, koge det eller tilsætte klor.

^ par. 9 Yderligere oplysninger om fødevaresikkerhed findes i Vågn op! for juni 2012, side 3-9.

^ par. 12 Oplysninger om malaria findes i Vågn op! for juli 2015, side 14-15.

^ par. 15 Bid eller stik fra dyr der er giftige, kræver som regel akut lægehjælp.