Hopp til innhold

Hopp til innholdsfortegnelse

FORSIDETEMA | SYKDOM – HVORDAN REDUSERE RISIKOEN

Beskytt deg mot sykdom

Beskytt deg mot sykdom

FØR i tiden var mange byer beskyttet av massive murer. Hvis en fiende brøt gjennom bare en liten del av muren, var hele byen i fare. Kroppen din er som en by med murer rundt. Hvor godt forsvarsverket ditt er, har mye å si for hvor frisk du er. Tenk over fem elementer som kan utsette deg for smitte, og hvordan du kan beskytte deg så godt som mulig.

1 VANN

TRUSSEL: Skadelige organismer kan «marsjere» rett inn i kroppen din gjennom forurenset vann.

FORSVAR: Det beste forsvaret er å hindre at det vannet man bruker, blir forurenset. Hvis du vet at vannet er forurenset, eller mistenker at det er det, kan du behandle vannet hjemme for at det skal bli trygt å drikke det. * Hvis du oppbevarer drikkevann, bør vannet være i en lukket beholder. Bruk en tappekran eller en ren øse til å ta vann fra beholderen med. Ikke stikk hendene i drikkevannet. Det er best å bo på et sted der ekskrementer fra mennesker blir tatt hånd om på en slik måte at lokale vannkilder ikke blir forurenset.

2 MAT

TRUSSEL: Det kan være skadelige organismer i eller på maten din.

FORSVAR: Infisert mat kan se frisk og næringsrik ut. Så gjør det til en vane å vaske frukt og grønnsaker nøye. Sørg for at kjøkkenredskapene, kjøkkenbenkene og hendene dine er rene når du lager og serverer mat. Noen matvarer må kokes eller stekes på en viss temperatur for at farlige mikroorganismer skal dø. Vær på vakt mot mat som er misfarget eller har en ubehagelig lukt eller smak. Dette kan være tegn på at en hær av mikroorganismer venter på å angripe deg. Kjøl ned mat du ikke har brukt, så fort som mulig. Unngå å lage mat til andre når du er syk. *

3 INSEKTER

TRUSSEL: Noen insekter kan smitte deg med skadelige mikroorganismer som lever inni dem.

FORSVAR: Begrens kontakten med smittebærende insekter ved å holde deg innendørs når de er mest aktive, eller ved å ha på deg klær som beskytter, for eksempel langbukser og et plagg med lange ermer. Sov under myggnett som er impregnert med insektmiddel, og bruk også insektmiddel på deg selv. Fjern beholdere med stillestående vann, der mygg kan legge egg. *

4 DYR

TRUSSEL: Mikroorganismer som lever inni et dyr uten å skade det, kan være farlige for deg. Blir du bitt eller klort av et kjæledyr eller et annet dyr eller kommer i kontakt med avføringen fra det, kan du bli syk.

FORSVAR: Noen velger å ikke ha dyrene sine inne i huset for å minimere kontakten med dem. Vask hendene etter at du har tatt på et husdyr, og unngå all kontakt med ville dyr. Hvis du blir bitt eller klort, så vask såret grundig og søk råd hos lege. *

5 MENNESKER

TRUSSEL: Noen mikroorganismer kan invadere kroppen din gjennom dråpesmitte når andre nyser eller hoster. De kan også spres ved hudkontakt, for eksempel ved klemming og håndhilsing. Mikroorganismer fra andre mennesker kan sitte igjen på slike ting som dørhåndtak, rekkverk, telefoner, fjernkontroller, dataskjermer og tastaturer.

FORSVAR: Ikke del personlige eiendeler som barberhøvler, tannbørster eller håndklær med andre. Unngå kontakt med kroppsvæsker fra andre mennesker og fra dyr, deriblant blod. Og ikke undervurder nytten av å vaske hendene grundig og ofte. Dette er kanskje den mest effektive måten du kan stoppe smittespredning på.

Når du er syk, er det best at du holder deg hjemme hvis det er mulig. Helsemyndigheter anbefaler at man hoster eller nyser i et papirlommetørkle eller i albukroken og ikke i hendene.

Et gammelt ordspråk sier: «Klok er den som har sett ulykken og så skjuler seg.» (Ordspråkene 22:3) Disse ordene er virkelig sanne i dag, i en verden der det finnes så mange potensielt farlige sykdommer. Så skaff deg kunnskap gjennom lokale helsetjenester, og beskytt deg selv mot smitte ved å ha god hygiene. Pass på forsvaret ditt. Da reduserer du risikoen for sykdom!

^ avsn. 6 Verdens helseorganisasjon anbefaler forskjellige metoder som kan forbedre vannkvaliteten i hjemmet, for eksempel kloring, koking, filtrering og desinfisering ved hjelp av sollys.

^ avsn. 9 Flere opplysninger om trygg mat finnes i Våkn opp! for juni 2012, sidene 3–9.

^ avsn. 12 Opplysninger om spesifikke tiltak mot malaria finnes i Våkn opp! for juli 2015, sidene 14–15.

^ avsn. 15 Skader påført av giftige dyr krever vanligvis øyeblikkelig legehjelp.