Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ОПОВІДАННЯ 109

Петро відвідує Корнилія

Петро відвідує Корнилія

ТУТ стоїть апостол Петро з декотрими своїми друзями. Але чому цей чоловік упав навколішки перед ним? Чи правильно він робить? Знаєш, хто він такий?

Це — Корнилій. Він офіцер римського війська. Корнилій не знає Петра, але йому було сказано запросити його до свого дому. Ось тепер довідаємось, як це сталось.

Перші Ісусові послідовники були євреями, але Корнилій — не єврей. Однак він любить Бога і молиться до нього. Він робить людям багато добра. Сталось так, що одного разу пополудні йому з’явився ангел і промовив: «Бог задоволений тобою і відповів на твої молитви. Пошли людей і приклич чоловіка, що зветься Петро. Він перебуває в Йоппії, в домі Симона, який живе недалеко моря».

Корнилій негайно посилає слуг, щоб знайти Петра. Наступного дня, коли слуги наближались до Йоппії, Петро вийшов на плоский дах Симонового дому. Там Бог дав Петрові видіння, в якому він бачить велику посудину, як простирадло, що сходила з неба. У ній були всякі тварини. Божий закон забороняв споживати ці нечисті тварини, однак голос з неба каже: «Устань, Петре, заколи і їж».

«Ні! — відповідає Петро.— Я ще ніколи не їв нечистого». Але голос каже Петрові: «Не вважай нечистим те, що Бог тепер вважає чистим». Так було три рази. І в той час як Петро ще роздумував над тим видінням, до Симонового дому прибувають слуги Корнилія і питають про Петра.

Петро зійшов додолу і каже: «Я той, кого ви шукаєте. З якої причини ви прийшли?» Коли слуги пояснили йому, що ангел наказав Корнилієві запросити Петра до свого дому, Петро згодився піти з ними. Наступного дня Петро й ті слуги ідуть в Кесарію, щоб відвідати Корнилія.

Корнилій зібрав усіх своїх родичів і близьких друзів. Коли Петро прийшов, то при зустрічі з ним Корнилій впав на коліна та вклонився йому, як бачимо на цьому малюнку. Але Петро говорить: «Устань, бо й сам я тільки людина». Дійсно, Біблія каже, що це неправильно припадати перед людиною і поклонятись їй. Ми повинні поклонятись тільки Єгові.

Тепер Петро проповідує людям, що зібралися тут. «Бачу, що Бог приймає всіх людей, які хочуть служити йому»,— каже Петро. І коли він ще говорив, Бог послав свій святий дух, і присутні заговорили різними мовами. Це дуже дивує єврейських учнів, які прибули з Петром, бо вони думали, що Бог прихильний тільки до євреїв. З цього вони дізналися, що Бог не вважає людей якогось одного роду кращими або важливішими від людей іншого роду. Чи ж ми всі не повинні пам’ятати про це?