Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 2

Лист від люблячого Бога

Лист від люблячого Бога

СКАЖИ мені, яка твоя улюблена книжка? (...) Одні діти назвуть книжки про тварин. Інші скажуть, що їм подобаються книжки, в яких багато малюнків. Такі книжки приємно читати.

Проте найліпші книжки у світі — це ті, які розповідають нам правду про Бога. А одна з тих книжок — найцінніша. Знаєш яка? (...) Біблія.

Чому Біблія така цінна книжка? (...) Тому що походить від Бога. У ній розповідається про Бога та про все те добро, яке він зробить для нас. Вона показує нам, що робити, аби сподобатися Богові. Її можна назвати листом від Бога.

Бог міг би написати всю Біблію на небі і тоді дати її людям. Але він так не зробив. Бог використав своїх земних слуг для написання більшої частини Біблії, хоча всі думки походили від нього.

Як він це зробив? (...) Аби зрозуміти, подумай ось над чим. По радіо ми можемо чути голос людини, яка від нас далеко. По телевізору можна бачити людей навіть з інших країн світу та чути, що́ вони говорять.

Люди можуть навіть літати на Місяць у космічних кораблях і звідти посилати повідомлення на Землю. Чи ти знаєш про це? (...) Якщо таке під силу людям, хіба Бог не може посилати повідомлення з неба? (...) Звісно, що може! Він посилав з неба повідомлення ще до того, як люди винайшли радіо і телебачення.

Звідки ми знаємо, що Бог може промовляти до нас, хоча сам перебуває далеко?

Мойсей був чоловіком, котрий чув, як промовляв Бог. Мойсей не бачив Бога, але чув Божий голос. При цьому були присутні мільйони людей. Того дня Бог зробив так, що затряслася ціла гора, гримів грім, спалахувала блискавка. Люди знали, що це говорить Бог, і тому перелякалися. Тоді вони сказали Мойсею: «Нехай не говорить із нами Бог, щоб ми не повмирали». Потім Мойсей записав те, що сказав йому Бог. Божі слова, записані Мойсеєм, є в Біблії (Вихід 20:18—21).

Мойсей написав перші п’ять книг Біблії. Але не тільки він писав Біблію. Бог використав 40 чоловіків, які записали різні частини Біблії. Ці чоловіки жили дуже-дуже давно, і Біблія писалася досить довго. Це тривало близько 1600 років! Найцікавішим є те, що, хоча ці чоловіки і не знали один одного, все записане ними повністю узгоджується між собою.

Як звали письменників Біблії, зображених на цьому малюнку?

Дехто з чоловіків, які з наказу Бога писали Біблію, були дуже видатними. Хоча Мойсей спочатку був пастухом, але згодом він став провідником ізраїльського народу. Соломон був наймудрішим царем і найбагатшою людиною у світі. А втім, деякі письменники не були такими славнозвісними. Наприклад, Амос доглядав за деревами, на яких росли фіги.

Крім того, один письменник Біблії був лікарем. Чи знаєш, як його звали? (...) Лука. Інший письменник був митником, тобто збирачем податків. Його звали Матвій. Ще один був юристом, знавцем юдейського релігійного закону. Він написав найбільшу кількість біблійних книг. Чи відоме тобі його ім’я? (...) Павло. А Ісусові учні, Петро та Іван, котрі теж писали Біблію, були рибалками.

Багато письменників Біблії записали те, що Бог мав зробити в майбутньому. Звідки вони знали наперед про події, які ще не стались? (...) Бог дав цим чоловікам інформацію. Він сказав їм, що станеться.

У той час, коли Ісус, Великий Учитель, жив на землі, вже була написана значна частина Біблії. Але пригадуєш, Великий Учитель раніше був на небі. Він бачив, що робив Бог. Чи він вірив, що Біблія — від Бога? (...) Безперечно, вірив.

Коли Ісус розповідав людям про Божі діла, він читав з Біблії, а іноді цитував її слова напам’ять. Та Ісус навчав людей не лише того, що записано в Біблії. Він сказав: «Я світові те говорю, що від Нього почув» (Івана 8:26). Ісус чув від Бога багато чого, адже він жив з Богом. А де можна прочитати те, про що говорив Ісус? (...) У Біблії. Тому нам треба читати все, що в ній записано.

Звісно, коли Бог наказував людям записувати його слова, вони писали мовою, якою розмовляли. Тому більша частина Біблії написана єврейською, трохи арамейською, а решта — грецькою мовою. Оскільки сьогодні більшість людей не вміє читати цими мовами, то Біблію переклали іншими мовами. Нині деякі частини Біблії можна читати понад 2260 мовами. Лише подумай! Біблія — це лист Бога до всіх людей. Проте хоч би скільки разів переписували Біблію, всі її слова від Бога.

Для нас слова Біблії надзвичайно важливі. Хоча Біблія була написана дуже давно, вона говорить і про те, що відбувається сьогодні. У ній розповідається, що́ Бог зробить у недалекому майбутньому. Які ж це будуть дивовижні діла! Біблія дає нам чудову надію.

Чого можна навчитися, читаючи Біблію?

Біблія також розповідає нам, як потрібно жити, щоб подобатися Богові. Вона говорить нам, що правильне, а що — ні. І тобі, і мені треба про це знати. У Біблії розповідається про людей, які робили погані вчинки, і про те, що з ними сталося. Ми можемо навчитися, як уникнути біди, котрої вони зазнали. У Біблії ми також читаємо про людей, які поводилися правильно, і про хороші наслідки такої поведінки. Все це записано для нашого добра.

Але щоб отримати з Біблії якомога більше корисного, нам треба знати відповідь на одне запитання. Це запитання ось яке: хто дав нам Біблію? Як би ти відповів? (...) Правильно, ціла Біблія походить від Бога. Як же тоді нам поводитися мудро? (...) Треба слухатися Бога, роблячи все, що він каже.

Отож, нам з тобою потрібно виділяти час, щоб разом читати Біблію. Коли ми отримуємо листа від людини, котру дуже любимо, то перечитуємо його кілька разів. Ми дуже цінуємо цей лист. Так само нам треба ставитися і до Біблії, адже це лист від Особи, яка любить нас найбільше. Це лист від люблячого Бога.

Приділи ще кілька хвилин і прочитай біблійні вірші, котрі показують, що Біблія справді є Божим Словом, записаним нам на добро: Римлян 15:4; 2 Тимофія 3:16, 17 та 2 Петра 1:20, 21.