Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 3

Той, хто все створив

Той, хто все створив

Хто створив усе живе?

Я ЗНАЮ щось дуже цікаве. Хочеш про це дізнатися? (...) Подивись на свою руку. Зігни пальчики. А тепер візьми щось у руку. Твоя рука вміє робити багато чого, і то дуже вправно. А знаєш, хто створив наші руки? (...)

Авжеж, та сама Особа, яка створила рот, ніс та очі. Це — Бог, Батько Великого Вчителя. Хіба ж ми не тішимося, що Бог дав нам очі? (...) Очима можна побачити багато цікавого. Наприклад, квіти, зелену травичку і блакитне небо. А на цьому малюнку ми бачимо пташенят з відкритими дзьобиками. Це чудово, що можна бачити таке прекрасне творіння, правда? (...)

Однак хто ж усе це створив? Якась людина? Ні. Люди можуть побудувати будинок. Але жодна людина не може зробити трави, яка б росла. Люди не можуть створити пташеняти, квı́тки чи якогось іншого живого створіння. Чи ти знав це? (...)

Все довкола нас створив Бог. Він створив небо і землю, а також людей — першого чоловіка й першу жінку. Цього навчав Великий Учитель, Ісус (Матвія 19:4—6).

Звідки Ісус знав, що чоловіка і жінку створив Бог? Може, він бачив, як Бог їх створював? (...) Так бачив. Коли Бог створював чоловіка і жінку, поряд з ним був Ісус. А сам Ісус був першою особою, яку створив Бог. Ісус був ангелом і жив на небі зі своїм Батьком.

У Біблії розповідається, що Бог сказав: «Створімо людину» (Буття 1:26). А чи знаєш, до кого говорив Бог? (...) Він говорив до свого Сина. Він промовляв до того, хто пізніше прийшов на землю і став Ісусом.

Хіба ж це не чудово? Тільки подумай! Коли ми слухаємо Ісуса, то вчимося від особи, яка була поряд з Богом під час творення землі та всього іншого. Ісус навчився багато чого від свого Батька, працюючи з ним на небі. Не дивно, чому Ісус є Великим Учителем.

Як ти думаєш, чи Бог почувався самотнім до того, як створив свого Сина? (...) Ні, не почувався. А якщо він не почувався самотнім, то чому ж створив інші живі творіння? (...) Він зробив це тому, що є Богом любові. Він хотів, щоб інші теж жили і тішилися життям. Ми повинні дякувати Богові за те, що він дав нам життя.

Все створене Богом говорить про його любов. Бог створив сонце. Сонце дарує нам світло і тепло. Якби не було сонця, все б замерзло, і на землі не було б життя. Чи ти тішишся, що Бог створив сонце? (...)

Бог створив також дощ. Можливо, деколи тобі не подобається дощ, бо через нього ти не можеш піти побавитися надвір. Але дощ допомагає рости квітам. Тож коли ми бачимо гарні квіти, то кому повинні за них подякувати? (...) Богові. А кому дякувати, коли їмо смачні фрукти й овочі? (...) Теж Богові, тому що все росте завдяки сонцю і дощу, які він створив.

Уяви, що хтось запитає тебе: «Хіба Бог створив людей і тварин?» Яку відповідь ти даси? (...) Ось правильна відповідь: «Так, це Бог створив людей і тварин». А коли хтось не вірить у те, що Бог дійсно створив людей? Що, коли така особа каже, ніби люди походять від тварин? Біблія цього не навчає. Вона каже, що усе живе створив Бог (Буття 1:26—31).

Оскільки хтось побудував будинок, то хто створив квіти, дерева і тварин?

Але хтось може сказати тобі, що не вірить у Бога. Що ти скажеш тоді? (...) Покажи такій людині будинок, а тоді запитай: «Хто збудував цей будинок?» Усі знають, що його хтось збудував. Будинок не міг побудуватися сам по собі, правда? (Євреїв 3:4).

Потім поведи ту людину в садок, покажи їй квітку і запитай: «А хто зробив цю квітку?» Звичайно, що не людина. Подібно як будинок не побудувався сам по собі, то й ця квітка не створила самої себе. Її хтось створив. Це — Бог.

Попроси людину зупинитися і послухати спів птахів. Тоді запитай її: «Хто створив птахів і хто навчив їх співати?» Це зробив Бог. Він створив небо, землю та все живе! Він Той, хто дає життя.

Але хтось може говорити, що вірить тільки у те, що бачить. Можливо, така людина скаже: «Коли я не бачу чогось, то не вірю в це». Отже, декотрі люди кажуть, що не вірять у Бога, бо не бачать його.

Це правда, що ми не можемо бачити Бога. Біблія каже: ‘Жодна людина не може бачити Бога’. Ніхто на землі, ані чоловік, ані жінка, ані дитина, не може бачити Бога. Тому не треба малювати Бога чи зображати його якось інакше. Бог навіть сказав людям не робити ніяких його зображень. Тож Богу б не сподобалось, якби ми мали такі речі у себе вдома (Вихід 20:4, 5; 33:20; Івана 1:18).

Але якщо Бога неможливо побачити, то звідки ми знаємо, що він дійсно існує? Подумай, чи можливо побачити вітер? (...) Ні. Вітру ніхто не бачить. Але можливо побачити те, що вітер робить. Коли вітер колише віття дерев, ми бачимо, як тріпотить листя. Тому знаємо, що вітер існує.

Звідки ти знаєш, що існує вітер?

Так само ми можемо бачити те, що зробив Бог. Коли дивимося на живу квітку або пташину, то бачимо те, що створив Бог. Тому віримо, що Бог дійсно існує.

Хтось може запитати тебе: «Хто створив сонце і землю?» Біблія каже: «Бог створив Небо та землю» (Буття 1:1). Авжеж, їх створив Бог! Що ти відчуваєш, думаючи про це? (...)

Яке ж чудове життя! Ми можемо слухати гарні пісні пташок. Можемо бачити квіти та інші творива Бога. А ще можемо споживати їжу, яку дає Бог.

За все це треба дякувати Богові. Насамперед дякуймо за життя, яке він нам дав. Якщо ми по-справжньому вдячні Богові, то будемо щось робити. Що саме? (...) Ми будемо його слухатися і робити те, що він говорить нам зі сторінок Біблії. Цим ми покажемо, що любимо Того, хто все створив.

Нам треба бути вдячними Богові за все, що він зробив. Як показати свою вдячність? Прочитай, що написано в Псалмі 139:14; Івана 4:23, 24; 1 Івана 5:21 та Об’явлення 4:11.