Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 23

Чому люди хворіють

Чому люди хворіють

ЧИ ТИ знаєш когось, хто хворіє? (...) Мабуть, ти сам деколи хворієш. Ти, можливо, іноді застуджуєшся або ж у тебе болить живіт. Проте деякі люди дуже хворі. Вони навіть не можуть встати з ліжка без допомоги. Таке нерідко буває зі старенькими людьми.

Час від часу всі ми хворіємо. А знаєш, чому люди хворіють, старіють і помирають? (...) Одного разу, коли до Ісуса принесли чоловіка, який не міг ходити, Ісус показав на прикладі, чому люди хворіють і помирають. Хочеш, я розповім тобі про це?

Ісус зупинився у будинку в одному містечку біля Галілейського моря. Туди прийшов великий натовп, щоб побачити Ісуса. Людей зібралося так багато, що в будинок неможливо було ввійти. Ніхто не міг підійти навіть до дверей. Але люди все одно йшли та йшли! Ось четверо чоловіків принесли на невеликому ліжку, тобто ношах, паралізованого, який не міг ходити.

Знаєш, чому вони принесли цього хворого чоловіка до Ісуса? (...) Ці люди вірили, що Ісус може допомогти йому. Вони були переконані, що Ісус має силу зцілити його від хвороби. А чи знаєш, як їм вдалося принести паралізованого чоловіка до Ісуса, адже в домі було так багато людей? (...)

Так-от, на малюнку ми бачимо, як вони це зробили. Спочатку вони винесли хворого на дах. Дахи на будинках були пласкими. Потім ці чоловіки зробили в даху великий отвір. А тоді спустили хворого на ношах через отвір прямо в кімнату. Якою ж сильною була їхня віра!

Люди в будинку здивувалися, коли побачили, що відбувається. Ні з того ні з сього прямо зі стелі в кімнату спустився паралізований чоловік. Чи Ісус розсердився, коли побачив, що зробили ті чоловіки? (...) Зовсім ні! Він зрадів, бо побачив їхню віру. Тому сказав паралізованому: ‘Прощаються тобі гріхи твої’.

Що Ісус каже зробити паралізованому чоловіку?

Деякі люди подумали, що Ісус зробив неправильно, коли сказав такі слова. Вони вважали, що він не може прощати гріхи. Отже, аби показати, що він таки може прощати гріхи, Ісус сказав чоловікові: «Уставай, візьми ложе своє, та й іди у свій дім».

Як тільки Ісус це промовив, чоловік зцілився! Параліч зник, ніби його й не було. Тепер чоловік сам міг встати і ходити. Люди, котрі бачили це чудо, були вражені. Ніколи в житті вони не бачили чогось подібного! Вони вихваляли Єгову за те, що він дав їм Великого Вчителя, який міг навіть зцілювати людей від хвороб (Марка 2:1—12).

Чого ми навчаємося на прикладі цього чуда?

Чого ми можемо навчитися з того чуда? (...) Ми навчаємося, що Ісус має силу прощати гріхи й зцілювати хворих людей. Але ми вчимося ще чогось. Ми дізнаємося, що люди хворіють саме через гріх.

Оскільки всі ми деколи хворіємо, то чи можна сказати, що всі ми — грішники? (...) Так, Біблія каже, що всі народжуються з гріхом. Чи тобі відомо, що значить народитися з гріхом? (...) Це означає, що ми народжуємося недосконалими. Деколи ми робимо неправильні вчинки, навіть проти своєї волі. Чи ти знаєш, чому ми всі грішні? (...)

Всі ми є грішні через першого чоловіка Адама, котрий не послухався Бога. Він згрішив тоді, коли порушив Божий закон. Ми всі отримали гріх від Адама. А знаєш, як це сталося? Я спробую пояснити це зрозумілими тобі словами.

Як усі ми стали грішними?

Мабуть, ти колись бачив, як печуть хліб у формі. Як ти думаєш, що станеться з хлібом, якщо форма має вм’ятину? (...) Такий самий знак, тобто вм’ятина, з’явиться на всіх хлібинах, спечених у тій формі, правда? (...)

Адама можна прирівняти до форми, а нас до хлібин, спечених у ній. Адам став недосконалим, коли порушив Божий закон. Тоді він ніби отримав вм’ятину, тобто поганий знак. Отже, коли у нього народилися діти, то якими вони були? (...) Усі діти отримали такий самий знак недосконалості.

Більшість дітей, коли народжуються, не мають видимого знаку недосконалості: їм не бракує ані ніг, ані рук. Але їхня недосконалість настільки серйозна, що з часом через неї вони хворіють і вмирають.

Чому ж тоді деякі люди хворіють частіше за інших? Чи тому, що народилися більш грішними? (...) Ні, всі народжуються однаково грішними. Кожен з нас народжується недосконалим. Тому рано чи пізно всі ми захворіємо. Можуть захворіти навіть ті люди, котрі намагаються слухатися всіх Божих законів і не роблять нічого дуже поганого.

Яке здоров’я ми будемо мати, коли зникне гріх?

Тож чому деякі люди хворіють частіше за інших? (...) З багатьох причин. Можливо, хтось не має достатньо їжі або неправильно харчується, наприклад, їсть багато тортів і цукерок. Люди можуть хворіти ще й тому, що пізно лягають спати або недосипають. Або ж, можливо, вони не одягаються тепло, коли надворі холодно. Декотрі люди дбають про себе, але організм у них настільки слабкий, що не може боротися з хворобою.

Чи прийде такий час, коли ми не будемо хворіти? Чи звільнимося ми колись від гріха? (...) Чи пам’ятаєш, що зробив Ісус для паралізованого чоловіка? (...) Ісус простив йому гріхи і зцілив його. Так Ісус показав, що́ він зробить у майбутньому для тих, хто намагається поводитися правильно.

Якщо ми будемо показувати своєю поведінкою, що ненавидимо зло і не хочемо грішити, тоді Ісус зцілить нас. У майбутньому він повністю звільнить нас від недосконалості. Це він зробить як Цар Божого Царства. Гріх не буде забраний від нас у миг ока. Мине певний час, протягом якого ми будемо звільнятися від гріха. Тоді, коли нарешті зникне гріх, ми вже ніколи не будемо хворіти. Всі ми будемо мати досконале здоров’я. Яке ж це буде щастя!

Аби ще ліпше зрозуміти, як гріх впливає на всіх нас, прочитай Йова 14:4; Псалом 51:7; Римлян 3:23; 5:12 і 6:23.