Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 25

Чи можуть змінитися люди, які погано поводяться?

Чи можуть змінитися люди, які погано поводяться?

БУЛО б чудово, якби всі завжди робили добро, правда? (...) Але немає людини, яка б завжди робила тільки добре. Чи ти знаєш, чому всі ми іноді погано поводимось, хоча бажаємо поводитися добре? (...) Тому що всі ми народилися з гріхом. Проте деякі люди роблять дуже багато поганого. Вони ненавидять інших і навмисне чинять їм зло. Як ти думаєш, чи можуть вони змінитися і стати добрими? (...)

Поглянь на цього юнака, який стереже одяг людей, котрі кидають каменями у Степана. Його єврейське ім’я — Савл, а римське — Павло. Він тішиться, що ті люди вбивають Степана, учня Великого Вчителя. Подивімося, чому Савл поводиться так погано.

Савл належить до єврейської релігійної групи, члени якої називаються фарисеями. Фарисеї мають Боже Слово, але звертають більшу увагу не на нього, а на вчення своїх релігійних провідників. Ось чому Савл так погано поводиться.

Савл був присутній, коли Степана заарештували в Єрусалимі. Потім Степана приводять на суд, на якому дехто із суддів є фарисеями. Хоча про Степана говорять багато поганого, він не боїться. Він сміливо свідчить суддям про Бога Єгову та про Ісуса.

Але суддям не сподобалося те, що вони почули. Їм уже багато відомо про Ісуса. Зовсім недавно вони наказали вбити його! Однак потім Єгова забрав Ісуса назад до неба. Проте на суддів це не вплинуло, і вони продовжують боротьбу проти учнів Ісуса.

Судді хапають Степана і виводять його за місто. Вони збивають його з ніг і починають кидати в нього камінням. А Савл, як ти бачиш на цьому малюнку, стоїть неподалік і спостерігає. Він вважає, що Степан заслуговує смерті.

Чому Савл похвалює вбивство Степана?

Чи ти знаєш, чому Савл так вважав? (...) Тому що все своє життя Савл був фарисеєм і вірив, що їхні вчення є правильними. Для нього фарисеї були прикладом, і тому він наслідував їх (Дії 7:54—60).

Що робить Савл після вбивства Степана? (...) Він намагається знищити решту Ісусових учнів! Савл вдирається в їхні домівки і хапає як чоловіків, так і жінок. Потім він кидає їх у в’язниці. Багато учнів змушені тікати з Єрусалима, але вони не припиняють проповідувати про Ісуса (Дії 8:1—4).

Тому-то Савл починає ще більше ненавидіти Ісусових учнів. Отож він іде до первосвященика Кайяфи і отримує дозвіл арештовувати християн у місті Дамаску. Савл прагне ув’язнити їх і привести до Єрусалима, щоб покарати. Але дорогою до Дамаска із Савлом відбувається щось дивовижне.

Хто промовляє до Савла і яке завдання отримує Савл?

Раптом з неба починає сяяти світло і лунає голос: «Савле, Савле,— чому ти Мене переслідуєш?» Це сам Ісус говорить з неба! Світло таке яскраве, що Савл втрачає зір, і люди, які були з ним, відводять його до Дамаска.

Згодом, через три дні, Ісус з’являється у видінні своєму учневі, на ім’я Ананій. Ісус наказує Ананію відвідати Савла, зцілити його від сліпоти і порозмовляти з ним. Коли Савл порозмовляв з Ананієм, то повірив в Ісуса. До Савла повернувся зір. Все його життя змінилося — він став вірним служителем Бога (Дії 9:1—22).

Тепер ти розумієш, чому Савл так погано поводився? (...) Тому що був неправильно навчений. Він наслідував людей, котрі не були вірними Богові, та належав до групи, яка ставила погляди людей вище Слова Бога. Але чому Савл змінив своє життя і став чинити добро, тоді як інші фарисеї продовжували боротися проти Бога? (...) Бо насправді Савл не мав ненависті до правди. Коли йому показали те, що правильно, він охоче прийняв правду.

А чи ти знаєш, ким згодом став Савл? (...) Так, він став апостолом Павлом, послідовником Ісуса. Пригадай, що Павло написав більше біблійних книг, ніж інші письменники Слова Бога.

Існує багато людей, подібних на Савла, і вони можуть змінитися. Але це нелегко зробити, бо існує особа, яка з усіх сил намагається змусити людей робити погане. Чи ти знаєш, що це за особа? (...) Ісус згадав про неї, коли з’явився Савлу по дорозі в Дамаск. Тоді Ісус промовив до Савла з неба: ‘Я тебе посилаю, щоб відкрити людям очі, щоб вони навернулися від темряви до світла та від влади Сатани до Бога’ (Дії 26:17, 18).

Авжеж, Сатана Диявол старається спонукати всіх нас до поганої поведінки. Чи тобі важко деколи поводитися правильно? (...) Так, нам всім важко. І це через Сатану. Але є ще одна причина, з якої не завжди легко поводитися правильно. Чи знаєш, яка це причина? (...) Ми всі народилися з гріхом.

Часто саме через гріх нам легше поводитися неправильно, ніж правильно. Отже, що потрібно робити? (...) Так, треба старатися поводитися правильно. Якщо ми будемо старатися, тоді Ісус, котрий любить нас, обов’язково нам допоможе.

Коли Ісус був на землі, він виявляв любов до людей, які змінилися і перестали поводитися погано. Він знав, наскільки важко їм було зробити це. Наприклад, важко було змінитися жінкам, які мали статеві зносини з багатьма чоловіками. Безумовно, це дуже погано. Біблія називає таких жінок блудницями, тобто проститутками.

Чому Ісус прощає цю жінку, котра погано поводилася?

Якось одна така жінка почула про Ісуса і прийшла до нього, коли він був у домі фарисея. Вона вилила на ноги Ісуса пахучу олію і волоссям обтирала з його ніг свої сльози. Жінка щиро розкаювалася у своїх гріхах, тому Ісус простив її. Однак фарисеї вважали, що вона не заслуговує прощення (Луки 7:36—50).

А чи знаєш, що Ісус сказав деяким фарисеям? (...) Він промовив: «Блудодійки випереджують вас у Боже Царство» (Матвія 21:31). Ісус сказав це тому, що ті блудниці повірили у нього і змінили свою погану поведінку. А фарисеї продовжували погано поводитися з Ісусовими учнями.

Отже, коли Біблія вказує, що наша поведінка — погана, то треба охоче змінюватися. І коли дізнаємося про волю Єгови, нам треба з радістю змінюватися. Тоді Єгова буде тішитися нами і дасть нам вічне життя.

Прочитаймо разом, як уникати поганої поведінки: Псалом 119:9—11; Приповістей 3:5—7 і 12:15.