Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 31

Де знайти потіху

Де знайти потіху

ЧИ БУЛО тобі колись сумно і самотньо? (...) Чи здавалося, що ніхто тебе не любить? (...) Деякі діти мають такі почуття. Але Бог обіцяє: «Я не забуду про тебе» (Ісаї 49:15). Хіба це не приємні слова? (...) Авжеж, Бог Єгова справді любить нас!

Що, на твою думку, відчуває ця маленька загублена овечка?

Один біблійний письменник сказав: ‘Навіть якби мій батько і мати моя мене покинули, сам Єгова прийме мене’ (Псалом 27:10). Коли ми знаємо про таку підтримку, це дуже потішає, правда? (...) Єгова каже до нас: «Не бійся, з тобою бо Я... і тобі поможу» (Ісаї 41:10).

Однак деколи Єгова дозволяє Сатані створювати нам проблеми. Єгова дозволяє йому випробовувати Божих слуг. Якось Диявол завдав Ісусу таких сильних страждань, що Ісус скрикнув: «Боже Мій, Боже Мій, нащо Мене Ти покинув?» (Матвія 27:46). Хоча Ісус страждав, але він знав, що Єгова любить його (Івана 10:17). Проте Ісус також розумів, що Бог дозволяє Сатані випробовувати Божих слуг і завдавати їм страждань. В іншому розділі ми пояснимо, чому Бог дозволяє це Сатані.

Якщо ти ще малий, то, мабуть, деколи боїшся. Наприклад, чи ти колись губився? (...) Чи було тобі страшно? (...) Багато дітей, коли загубляться, відчувають страх. Одного разу Великий Учитель розповів історію про те, як хтось загубився. Але загубилася не дитина, а овечка.

Ти трохи подібний на овечку. Знаєш у чому? Овечка є маленькою і не дуже сильною. А ще вівці потребують догляду і захисту. Людина, яка дбає про овець і захищає їх, називається пастухом.

У своїй історії Ісус розповів про пастуха, або пастиря, котрий мав сто овець. І от одна з тих овечок загубилася. Мабуть, їй закортіло подивитися, що там за горбком. Але досить швидко ця овечка відійшла далеко від інших. Чи можеш собі уявити, що відчувала та овечка, коли роззирнулася і побачила, що залишилася сама? (...)

А що зробить пастух, коли помітить, що одна овечка загубилася? Чи він скаже, що та вівця сама винна, тому він не буде шукати її? Чи він залишить 99 овець у безпечному місці і піде шукати одну загублену? Чи варто так непокоїтись через одну вівцю? (...) Якби ти опинився на місці загубленої овечки, то чи хотів би, щоб пастух розшукував тебе? (...)

Хто подібний до пастуха, який врятував свою овечку?

Пастух дуже любив усіх своїх овець, і навіть ту, що загубилася. Тому він пішов на пошуки загубленої овечки. Уяви собі, як вона зраділа, коли побачила пастуха! Ісус сказав, що пастух тішився, коли знайшов свою вівцю. Він тішився нею більше, ніж тими 99, які не губилися. А тепер подумай, хто подібний на пастуха з Ісусової розповіді? Хто дбає про нас, як пастух про овець? (...) Ісус сказав, що це — його небесний Батько. А його Батьком є Єгова.

Бог Єгова є Великим Пастирем свого народу. Він любить усіх, хто служить йому, в тому числі і таку малечу, як ти. Він не хоче, щоб хтось з нас попав у біду. Як же чудово знати, що Бог настільки дбає про нас! (Матвія 18:12—14).

Чи Єгова так само реальний для тебе, як батько чи інша людина?

Чи ти дійсно віриш у Бога Єгову? (...) Чи він реальний для тебе? (...) Щоправда, ми не можемо бачити Єгову, адже він Дух. Його тіло невидиме для наших очей. Але він є реальною особою і бачить нас. Він знає, коли ми потребуємо допомоги. Ми можемо розмовляти з ним у молитві так само, як розмовляємо з людьми на землі. Єгова хоче, щоб ми розмовляли з ним.

Отже, якщо тобі колись стане сумно чи самотньо, що треба робити? (...) Розмовляй з Єговою. Наближайся до нього, і він потішить тебе та допоможе тобі. Пам’ятай, Єгова любить тебе, навіть коли здається, що всі тебе покинули. Дістаньмо Біблію. Ось тут, у 23-му Псалмі, ми читаємо, починаючи з 1-го вірша: «Господь — то мій Пастир, тому в недостатку не буду,— на пасовиськах зелених оселить мене, на тихую воду мене запровадить».

Зверни увагу, що ще говорить письменник псалма у 4-му вірші: «Коли я піду хоча б навіть долиною смертної темряви, то не буду боятися злого, бо Ти при мені,— Твоє жезло й Твій посох — вони мене втішать». Ось що відчувають люди, коли їхнім Богом є Єгова. Вони знаходять потіху в труднощах. Чи відчуваєш ти щось подібне? (...)

Єгова дбає про своїх людей так, наче турботливий пастух про свою отару. Він показує їм правильний шлях, і вони радісно йдуть за ним. Навіть якщо вони стикаються з труднощами, то не лякаються. У пастуха є посох, тобто палиця, якою він відганяє від своїх овець хижих тварин. У Біблії розповідається, як молодий Давид, будучи пастухом, захистив своїх овець від лева і ведмедя (1 Самуїла 17:34—36). Божі люди знають, що Єгова також захистить їх. Вони почуваються безпечно, бо з ними Бог.

Хто захистить нас у час лиха подібно до пастуха?

Єгова сильно любить своїх овець і ніжно дбає про них. У Біблії сказано: ‘Як пастух він поведе своїх овець. Руками своїми позбирає малечу’ (Ісаї 40:11).

Хіба тобі не приємно знати, що Єгова такий добрий? (...) Чи ти хочеш бути одною з його овечок? (...) Вівці слухаються голосу свого пастуха. Вони тримаються поблизу нього. А ти слухаєшся Єгову? (...) Чи тримаєшся поблизу нього? (...) Якщо так, тобі нема чого боятися. Адже з тобою буде Єгова.

Єгова турботливо дбає про тих, хто йому служить. Прочитаймо разом, що говорить про це Біблія в Псалмі 37:25; 55:23 і Луки 12:29—31.