Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 36

Хто воскресне? Де вони будуть жити?

Хто воскресне? Де вони будуть жити?

ВОСТАННІХ двох розділах ми читали про людей, які воскресли. Чи пам’ятаєш скільки їх було? (...) Їх було п’ятеро. Скільки з них було дітей? (...) Троє. А четвертий був молодим хлопцем. Як ти вважаєш, про що це свідчить? (...)

Це свідчить про те, що Бог любить дітей і молодих людей. Але він воскресить і багатьох інших. Проте чи буде Бог воскрешати тільки тих, хто робив добро? (...) Можливо, ти так думаєш. Однак багато людей ніколи не знали правди про Бога Єгову та його Сина. Отож, вони погано поводилися, тому що були неправильно навчені. Як на твою думку, чи воскресить Єгова таких людей? (...)

У Біблії говориться: «Настане воскресення праведних і неправедних» (Дії 24:15). Чому ж воскреснуть неправедні, тобто ті, які не робили добра? (...) Тому що вони не мали можливості навчитися про Єгову і про його вимоги до людей.

Чому Бог воскресить декого з тих людей, які не поводилися правильно?

А як ти гадаєш, коли люди будуть воскресати? (...) Пригадай, що пообіцяв Ісус Марті, коли помер її брат Лазар: «Воскресне твій брат». А Марта відповіла йому: ‘Знаю, що він воскресне в останній день’ (Івана 11:23, 24). Що мала на увазі Марта, сказавши, що Лазар воскресне в «останній день»? (...)

Де є той Рай, про який Ісус розповідає цьому чоловіку?

Марта чула, як Ісус обіцяв: ‘Всі, хто в пам’ятних гробах, повиходять’ (Івана 5:28, 29). Тому в «останній день» будуть повертатися до життя всі, хто є в пам’яті Бога. Цей останній день не триватиме 24 години. Він триватиме тисячу років. Того дня, як говорить Біблія, ‘Бог буде судити людей на землі’. Серед людей, яких він судитиме, будуть і воскреслі (Дії 17:31; 2 Петра 3:8).

Подумай, яким чудовим буде той день! У цей тисячолітній день багато мільйонів людей, які померли, повернуться до життя. Місце, куди вони повернуться до життя, Ісус називає Раєм. Подивімося, де буде Рай і яким він буде.

Приблизно за три години до своєї смерті на стовпі мук Ісус розмовляє про Рай з чоловіком, який висить на стовпі поряд з ним. Того чоловіка засудили до смерті за скоєні злочини. Але, спостерігаючи за Ісусом і слухаючи, що інші говорять про Нього, злочинець починає вірити в Ісуса. Отож, злочинець каже: ‘Згадай про мене, коли прийдеш у своє Царство’. Ісус відповідає: ‘Кажу тобі правдиво сьогодні, ти будеш зі мною в Раю’ (Луки 23:42, 43).

Коли читаємо про Рай, то що ми повинні собі уявляти?

Що мав на увазі Ісус, коли сказав ці слова? Де є той Рай? (...) Пригадай, де був перший Рай? (...) Пам’ятаєш, Бог поселив першого чоловіка Адама та його дружину в раю, щоб вони жили в ньому тут, на землі. Він називався Едемський сад. У тому саду були тварини, але вони ні на кого не нападали. Там були дерева, на яких росло багато смачних плодів, і протікала велика річка. Це було чудове місце! (Буття 2:8—10).

Коли ми читаємо про те, що злочинець буде в Раю, то уявляємо собі нашу землю, яка вже стала прекрасною. А чи Ісус буде на землі в Раю разом з колишнім злочинцем? (...) Ні. Чи ти знаєш, чому його тут не буде? (...)

Тому що Ісус буде правити на небі як Цар над райською землею. Ісус буде з тим чоловіком у тому розумінні, що воскресить його з мертвих і подбає про його потреби. Але чому Ісус дозволить колишньому злочинцеві жити в Раю? (...) Спробуймо знайти відповідь.

Чи знав злочинець про Божі наміри ще до того, як порозмовляв з Ісусом? (...) Ні, не знав. Він робив зло, бо не знав правди про Бога. У Раю він навчиться про Божі наміри. Тоді, якщо цей чоловік виконуватиме волю Бога, у нього буде можливість довести, що він дійсно любить Єгову.

Чи всі, хто воскресне, будуть жити в Раю на землі? (...) Ні, не всі. А чи знаєш, чому? (...) Бо дехто воскресне, щоб жити з Ісусом на небі. Вони будуть правити з ним як царі над райською землею. Подивімося, звідки нам це відомо.

У ніч перед своєю смертю Ісус каже апостолам: ‘У домі мого Отця на небі є багато місць, щоб жити, і я йду туди, щоб приготувати вам місце’. Потім Ісус обіцяє їм: «Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я — були й ви» (Івана 14:2, 3).

Куди Ісус пішов після свого воскресіння? (...) Так, назад на небо, щоб бути разом зі своїм Батьком (Івана 17:4, 5). Отже, Ісус обіцяє апостолам та іншим своїм учням воскресити їх, щоб вони були з ним на небі. А що вони робитимуть там з Ісусом? (...) У Біблії сказано, що його учні, яких Ісус поверне до життя у «першому воскресінні», будуть жити на небі і «царюватимуть з Ним тисячу років» над землею (Об’явлення 5:10; 20:6; 2 Тимофія 2:12).

А скільки осіб повернуться до життя в «першому воскресінні» і правитимуть з Ісусом як царі? (...) Ісус сказав своїм учням: «Не лякайся, черідко мала, бо сподобалося Отцю вашому дати вам Царство» (Луки 12:32). Ця «мала черідка», тобто ті, хто воскресне з Ісусом до небесного Царства, складається з конкретної кількості осіб. У Біблії говориться, що до неба воскреснуть «сто сорок чотири тисячі» (Об’явлення 14:1, 3).

Де будуть жити воскреслі і що вони там робитимуть?

А скільки людей буде жити в Раю на землі? (...) Цього Біблія не говорить. Проте Бог сказав Адаму і Єві, коли вони були в Едемському саду, народжувати дітей і наповнювати землю. Щоправда, вони не зробили цього. Але Бог подбає, щоб його намір наповнити землю добрими людьми виконався (Буття 1:28; Ісаї 45:18; 55:11).

Тільки подумай, як чудово буде жити в Раю! Уся земля стане подібною до парку. Там буде багато пташок і тварин, а також різних дерев і квітів. Ніхто не страждатиме від болю, не буде хворіти, не буде помирати. Всі стануть друзями. Якщо ми хочемо жити вічно в Раю, то готуватися до цього треба вже тепер.

Прочитай ще про Божий намір для землі в Приповістей 2:21, 22; Екклезіяста 1:4; Ісаї 2:4; 11:6—9; 35:5, 6 і 65:21—24.