Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 46

Потоп знищує світ. Чи це станеться знову?

Потоп знищує світ. Чи це станеться знову?

ЧИ ТИ колись чув про кінець світу? (...) Сьогодні про це говорить багато людей. Дехто думає, що кінець світу станеться через війну, в якій будуть використовуватися ядерні бомби. А як ти думаєш, чи Бог допустить, щоб люди зруйнували нашу прекрасну землю? (...)

Ми вже знаємо, що в Біблії розповідається про кінець світу. «Минається... світ»,— говорить Біблія (1 Івана 2:17). Як ти гадаєш, чи кінець світу означає кінець землі? (...) Ні, адже Біблія каже, що Бог створив землю «на проживання», щоб люди жили на ній і тішилися життям (Ісаї 45:18). У Псалмі 37:29 говориться: «Успадкують праведні землю, і повік будуть жити на ній». Ось чому в Біблії також сказано, що земля буде стояти вічно (Псалом 104:5; Екклезіяста 1:4).

Отож якщо кінець світу не означає кінця землі, то що він означає? (...) Ми довідаємося про це, коли уважно розглянемо, що сталося за днів Ноя. У Біблії пояснюється: «Тодішній світ, водою потоплений, згинув» (2 Петра 3:6).

Чи хтось пережив кінець світу під час Потопу за днів Ноя? (...) У Біблії говориться, що Бог ‘зберіг Ноя, проповідника праведності, та врятував ще сімох інших, коли навів потоп на світ безбожних людей’ (2 Петра 2:5).

Який світ був знищений у дні Ноя?

Отже, якого світу це був кінець? Чи це був кінець землі, чи поганих людей? (...) Біблія каже, що це був кінець «світу безбожних людей». А ще зверни увагу, що Ной називається «проповідником». Як ти думаєш, про що він проповідував? (...) Ной попереджав людей про кінець «тодішнього світу».

Коли Ісус говорив про Потоп, то розповів своїм учням, чим займалися люди перед тим, як прийшов кінець. Ось що він їм сказав. ‘За днів до потопу всі їли й пили, женилися й заміж виходили, аж до дня, коли Ной увійшов до ковчегу, і не звертали уваги, аж поки потоп не прийшов та й усіх не забрав’. Потім Ісус сказав, що люди будуть поводитися так само перед кінцем цього світу (Матвія 24:37—39).

Ісусові слова показують, який урок нам треба взяти для себе з того, що робили люди перед Потопом. Чи ти пам’ятаєш з 10-го розділу цієї книжки, що робили люди перед Потопом? (...) Деякі люди були дуже жорстокими й чинили багато зла. Але, як сказав Ісус, багато інших людей просто не слухали Ноя, котрого Бог послав проповідувати їм.

Отож, прийшов час, коли Єгова сказав Ною, що збирається знищити поганих людей у потопі. Вода покриє всю землю, навіть гори. Єгова наказав Ною побудувати великий ковчег. Ковчег був подібний до великого довгого ящика, або скрині, як ти це бачиш на малюнку, що на сторінці 238.

Бог сказав Ною побудувати такий великий ковчег, щоб у ньому помістилась уся його сім’я і багато тварин. Ной і його сім’я працювали дуже важко. Вони зрубували великі дерева і разом будували ковчег. На це у них пішло багато-багато років, бо ковчег був дуже великий.

Чи ти пригадуєш, що́ ще робив Ной у ті роки, коли будував ковчег? (...) Він проповідував, попереджав людей про Потоп, який наближався. Чи хтось послухав Ноя? Ніхто, окрім його сім’ї. Інші люди були надто зайняті своїми справами. Чи пригадуєш з Ісусової розповіді, чим вони займалися? (...) Вони їли, пили, женилися. Вони не вважали себе поганими і не приділяли часу, щоб послухати Ноя. Подивімося, що ж з ними сталося.

Після того як Ной та його сім’я зайшли у ковчег, Єгова зачинив двері. Люди назовні далі не вірили, що прийде Потоп. Але зненацька з неба почала литися вода! Це не був звичайний дощ. Це була злива! Незабаром водяні потоки вже лилися з сильним гуркотом, ніби великі річки. Вода вивертала могутні дерева і перекочувала великі каменюки, немов камінчики. А що сталося з людьми, які не зайшли в ковчег? (...) Ісус сказав: ‘Прийшов потоп та забрав їх усіх’. Всі люди за межами ковчега загинули. Чому? (...) Як говорив Ісус, бо ‘не звертали уваги’. Вони не слухали! (Матвія 24:39; Буття 6:5—7).

Чому ми не повинні думати лише про розваги?

Як сказав Ісус, ми повинні взяти для себе урок з того, що сталося тоді з людьми. Чого ж нам треба навчитися? (...) У Потопі були знищені не тільки погані люди, а й багато тих, які ніколи не мали часу, аби навчитися про Бога та про те, що він збирається зробити. Нам треба бути обережними, щоб не стати подібними до них, правда? (...)

Як ти думаєш, чи Бог знову знищить світ у потопі? (...) Ні, Бог пообіцяв, що не зробить цього. Він сказав: «Я веселку Свою дав у хмарі, і стане вона за знака». Єгова пообіцяв, що веселка буде знаком того, що «більш не буде вода для потопу, щоб вигубляти кожне тіло» (Буття 9:11—17).

Отже, ми можемо бути впевнені, що Бог більше ніколи не знищить світ потопом. Але, як ми побачили, Біблія таки говорить про кінець світу. Коли Бог буде знищувати цей світ, то кого він збереже? (...) Чи це будуть люди, які цікавилися всім чим завгодно, тільки не знанням про Бога? Чи це будуть люди, які ніколи не мали часу, щоб вивчати Біблію? Як ти гадаєш? (...)

Ми б хотіли бути серед тих, кого Єгова залишить живими, правда? (...) Хіба не було б добре, якби Бог врятував всю нашу сім’ю так само, як врятував Ноєву? (...) Якщо ми хочемо пережити кінець світу, треба знати, як Бог буде знищувати його і як він встановить праведний новий світ. Подивімося, як він це зробить.

У Біблії дається відповідь в 2-му розділі Даниїла, 44-му вірші. У цьому вірші говориться про наш час: «За днів тих царів Небесний Бог поставить царство [тобто уряд], що навіки не зруйнується, і те царство не буде віддане іншому народові. Воно потовче й покінчить усі ті царства, а само буде стояти навіки».

Чи ти розумієш ці слова? (...) У Біблії говориться, що Божий уряд знищить всі людські уряди. Чому? (...) Тому що вони не слухаються Царя, якого призначив Єгова. А хто є тим Царем? (...) Правильно, Ісус Христос!

Ісус Христос, вибраний Богом Цар, знищить цей світ в Армагеддоні.

Бог Єгова має право вирішувати, який уряд буде керувати, і для цього він вибрав на Царя свого Сина, Ісуса. Дуже скоро Божий Правитель Ісус Христос почне знищувати всі уряди цього світу. Як він буде це робити, описано в Біблії, в книзі Об’явлення 19-му розділі, віршах з 11-го по 16-й, і зображено на цьому малюнку. У Біблії Божа війна, в якій будуть знищені всі уряди світу, називається Армагеддон.

Бог каже, що його Царство знищить людські уряди. Але чи ми будемо брати участь у цьому знищенні? (...) Ні, адже в Біблії Армагеддон називається «війною того великого дня Вседержителя Бога» (Об’явлення 16:14, 16). Армагеддон — це війна Бога, в якій воюватимуть небесні війська на чолі з Ісусом Христом. А чи війна Армагеддон вже близько? Подивімося, як це визначити.

Про те, коли Бог знищить усіх злих людей і врятує своїх слуг, прочитаймо разом в Приповістей 2:21, 22; Ісаї 26:20, 21; Єремії 25:31—33 і Матвія 24:21, 22.