Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 47

Звідки ми знаємо, що Армагеддон близько

Звідки ми знаємо, що Армагеддон близько

ЧИ ЗНАЄШ ти, що таке знак? (...) У 46-му розділі ми читали про знак, який Бог дав на підтвердження того, що ніколи не зруйнує світ потопом. Також апостоли запитали про знак, по якому вони пізна́ють час, коли прийде Ісус і коли наблизиться кінець світу, тобто цієї системи речей (Матвія 24:3).

Оскільки Ісус пішов на небо і став невидимим, то людям був потрібен знак, аби побачити, що він вже почав правити. Тому Ісус розповів своїм учням, на які події тут, на землі, вони повинні звернути увагу. Якби ці події почали відбуватися, то це означало б, що Ісус вже повернувся і править на небі як Цар.

Щоб навчити своїх учнів пильнувати, Ісус сказав їм: «Погляньте на фіґове дерево, і на всілякі дерева: як вони вже розпукуються, то, бачивши це, самі знаєте, що близько вже літо». Ти, мабуть, знаєш, як визначити, чи близько літо. Також ти можеш визначити, чи близько Армагеддон, коли побачиш події, про які говорив Ісус (Луки 21:29, 30).

Чого навчав Ісус, коли розповідав про фігове дерево?

На цій і наступній сторінках зображено передречені Ісусом події. Вони є частиною знаку, який показує, що Боже Царство вже близько. Коли будуть відбуватися ці події, тоді Боже Царство з Правителем Христом знищить всі інші уряди, як ми читали про це в 46-му розділі.

Отже, уважно розглянь малюнки на двох попередніх сторінках, а тоді ми обговоримо їх. У Матвія 24:6—14 і Луки 21:9—11 ти можеш прочитати про те, що бачиш на цих малюнках. Також зверни увагу на маленькі цифри біля кожного малюнка. Ті самі цифри стоять на початку абзаців, які розповідають про ці малюнки. А тепер подивімося, чи сповняються сьогодні всі частини знаку, який дав Ісус.

1. Ісус сказав: «Ви ж про війни почуєте, і про воєнні чутки... «повстане народ на народ, і царство на царство». Чи ти вже чув про війни? (...) Перша світова війна тривала з 1914 до 1918 року, а Друга світова війна продовжувалася з 1939 до 1945 року. Перед тим ще ніколи не було світових воєн! Тепер люди воюють по цілому світі. Здається, що про війни ми кожного дня чуємо по телебаченню і радіо або читаємо про них у газетах.

2. Ще Ісус сказав: ‘Голод настане місцями’. Як ти, мабуть, знаєш, не всі мають вдосталь їжі. І через це щодня помирають тисячі людей.

3. Потім Ісус додав: ‘Будуть місцями епідемії’. Чи тобі відомо, що таке епідемія? (...) Це поширення хвороби, від якої помирає багато людей. Одна велика епідемія хвороби, яка називалася іспанкою, забрала життя близько 20 мільйонів людей лише за один рік. У наші дні, мабуть, ще більше людей помре від СНІДу. Крім того, через рак, серцеві захворювання та інші хвороби щороку вмирають тисячі людей.

4. Ісус назвав іншу частину знаку: «Землетруси настануть місцями». А що таке землетрус? (...) Під час землетрусу під ногами починає хитатися земля. Падають будинки, часто гинуть люди. Щороку, починаючи з 1914-го, стається багато землетрусів. Чи ти чув про землетруси? (...)

5. Ісус сказав, що ще однією частиною знаку буде ‘більше і більше зла’. Ось чому настільки поширилися крадіжки і насилля. Повсюди люди бояться злодіїв, які можуть вдертися до них додому. Ще ніколи раніше не було так багато злочинів і насилля по всіх частинах землі.

6. Ісус навів дуже важливу частину знаку, сказавши: «Проповідана буде ця Євангелія [тобто добра новина] Царства по цілому світові, на свідоцтво народам усім. І тоді прийде кінець!» (Матвія 24:14). Якщо ти віриш у цю добру новину, то будеш розповідати про неї іншим. Таким чином ти зможеш брати участь у сповнені цієї частини знаку.

Деякі люди кажуть, що події, передречені Ісусом, відбувалися завжди. Але ще ніколи всі ці події не ставалися водночас у стількох частинах світу. Тож, чи ти розумієш, що означає цей знак? (...) Якщо ми бачимо, що всі ці події відбуваються, то це означає, що наш злий світ скоро буде замінений Божим новим світом.

Коли Ісус давав цей знак, він також говорив про особливу пору року. Він сказав: «Моліться ж, щоб ваша втеча не сталась зимою» (Матвія 24:20). Як ти думаєш, що він мав на увазі? (...)

Через погану погоду зимою дуже важко і навіть небезпечно подорожувати. Що могло б статися з людиною, котрій довелося б утікати від якоїсь катастрофи взимку? (...) Навіть якщо такій людині вдасться втекти, то це буде дуже нелегко. Було б дуже сумно, якби хтось загинув у зимовій бурі тільки тому, що був надто зайнятий і не почав своєї подорожі раніше? (...)

Чого навчав Ісус, коли говорив про втечу зимою?

Тепер ти бачиш, що мав на увазі Ісус, коли говорив, що не треба відкладати втечу на зиму? (...) Він казав нам: оскільки ми знаємо, що Армагеддон близько, то не слід зволікати, а діяти і служити Богу. Так ми покажемо свою любов до нього. Якщо ж ми будемо зволікати, то можемо запізнитися. Тоді ми станемо подібними до людей за днів Потопу, які чули попередження Ноя, але не зайшли в ковчег.

У наступному розділі ми поговоримо про те, яким буде життя після великої війни Армагеддон. Ми довідаємося, що́ Бог зробить для всіх нас — тих, хто любить і служить йому вже тепер.

Розгляньмо ще кілька біблійних віршів, які показують, що Армагеддон вже близько: 2 Тимофія 3:1—5 і 2 Петра 3:3, 4.