Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ДОДАТОК

Даниїлове пророцтво передрікає прихід Месії

Даниїлове пророцтво передрікає прихід Месії

ПРОРОК Даниїл жив більш ніж за 500 років до народження Ісуса. Єгова виявив Даниїлу інформацію, яка дає можливість визначити час, коли Ісус мав бути помазаний, тобто призначений, як Месія, або Христос. Даниїлові було сказано: «Знай і розумій: від часу, коли вийде наказ відновити й відбудувати Єрусалим, до приходу Месії, Провідника, мине 7 тижнів і 62 тижні» (Даниїла 9:25).

Щоб визначити час приходу Месії, перш за все треба знати, коли почався період, згаданий у вірші. Згідно з пророцтвом, він мав початися «від часу, коли вийде наказ відновити й відбудувати Єрусалим». Коли вийшов цей наказ? Як повідомляє біблійний письменник Неемія, наказ про відбудову мурів навколо Єрусалима вийшов «20-го року царювання Артаксеркса» (Неемії 2:1, 5—8). Згідно з історичними даними, першим повним роком правління Артаксеркса був 474 рік до н. е. Отже, 20-м роком його правління був 455 рік до н. е. Тепер ми знаємо, коли почало сповнятися Даниїлове пророцтво про Месію — в 455 році до н. е.

Даниїл вказує, скільки мав тривати період, який передував приходу «Месії, Провідника». Пророцтво говорить про «7 тижнів і 62 тижні» — всього 69 тижнів. Скільки ж часу охоплює цей період? У кількох біблійних перекладах зазначено, що це не тижні по сім днів, а тижні-роки. Тобто кожен тиждень представляє сім років. Це поняття про тижні-роки, або семирічні відрізки часу, було відоме євреям стародавніх часів. Наприклад, кожного сьомого року вони відзначали суботній рік (Вихід 23:10, 11). Отже, пророчі 69 тижнів — це 69 відрізків часу по 7 років кожен, що загалом становить 483 роки.

Тепер зробімо підрахунок. Якщо від 455 року до н. е. відрахуємо 483 роки, то отримаємо 29 рік н. е. Саме того року Ісус охрестився і став Месією * (Луки 3:1, 2, 21, 22). Як же дивовижно сповнилося це пророцтво!

^ абз. 3 Від 455 року до н. е. до 1 року до н. е. — 454 роки. Від 1 року до н. е. до 1 року н. е. — один рік (нульового року не було). А від 1 року н. е. до 29 року н. е. — 28 років. Додавши ці три числа, одержуємо в сумі 483 роки. Ісус «бу[в] вбитий» у 33 році н. е., під час 70-го тижня років (Даниїла 9:24, 26). Дивіться публікації «Зважайте на Даниїлове пророцтво!», розділ 11, і «Проникливість у суть Святого Письма», том 2, сторінки 899—901 (англ.). Обидві публікації видані Свідками Єгови.