Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як обстоювати свою віру в Бога?

Як обстоювати свою віру в Бога?

РОЗДІЛ 36

Як обстоювати свою віру в Бога?

Що тебе найбільше стримує від розмов з ровесниками про свою віру?

□ Погано знаю Біблію

□ Боюсь насмішок

□ Не знаю, як почати

Як тобі було б найлегше розповісти про свою віру?

□ Однокласнику особисто

□ Виступити перед цілим класом

□ У рефераті чи творі

Як ти думаєш, хто з однокласників вислухав би тебе, якби ти знав, з чого почати розмову про Біблію? ․․․․․

СКОРІШ за все, твої однокласники не дуже люблять розмовляти про Бога. Вони охоче говоритимуть про будь-що інше, наприклад, про спорт, одяг, стосунки між хлопцями і дівчатами. Але як тільки ти згадуєш про Бога, западає неприємна мовчанка.

Це не тому, що твої ровесники не вірять в Бога, багато з них вірить, але їм незручно про це говорити. Вони не хочуть виглядати диваками.

А ти?

Якщо ти не наважуєшся заговорити з однокласниками про Бога, це можна зрозуміти. Адже нікому не подобається, коли від нього відвертаються, а тим більше, коли його піднімають на сміх. Чи може таке статися і з тобою, якщо ти будеш розповідати про свою віру? Звичайно. З іншого боку, реакція однокласників може тебе приємно здивувати. Багато з них шукає відповідей на такі питання: куди котиться цей світ і чому в житті стільки проблем? Вони більш охоче поговорили б на ці теми з ровесниками, а не з дорослими.

Все ж, можливо, тобі не вистачає духу порозмовляти з однокласниками про релігію. Не бійся, що тебе вважатимуть фанатиком або що ти не зможеш абсолютно правильно все пояснити. Розповідати про свою віру — наче грати на музичному інструменті. Спочатку це важко, але якщо тренуватися, то буде чимраз легше, і твої наполегливі зусилля принесуть добрі результати. Як же почати розмову?

Часто нагода може з’явитися сама. Наприклад, коли в школі обговорюють якусь недавню подію, вислови свою думку на основі Біблії. Або ж поговори тільки з одним однокласником. Деякі молоді люди просто кладуть на свою парту біблійну літературу. Переважно вона привертає увагу однокласників, і після цього зав’язуються цікаві розмови.

Який зі згаданих способів ти міг би використати? ․․․․․

А може, ти знаєш, як ще почати розмову про свою віру? Якщо так, то запиши це.

․․․․․

Іноді сама тема, яку ви вивчаєте в школі, дає тобі нагоду свідчити про свою віру. Наприклад, що ти будеш робити, коли на уроці ви розглядаєте теорію еволюції? Як ти можеш обстояти свою віру в Творця?

Обстоюй віру в Творця

«Коли ми в школі почали вивчати теорію еволюції, я був просто приголомшений,— пригадує Раян.— Учитель представив її як незаперечний факт, мене ж з дитинства вчили чогось зовсім іншого». Дівчина, яку звати Ракель, зіткнулася з чимось подібним. Вона розповідає: «Коли наша вчителька сказала, що наступного разу ми будемо розглядати теорію еволюції, у мене всередині все аж похололо. Я розуміла, що мені доведеться перед цілим класом пояснити свій погляд щодо цього спірного питання».

А як ти почуваєшся, коли на уроках обговорюється теорія еволюції? Ти віриш, що «все створив» Бог (Об’явлення 4:11). Довкола ти бачиш безліч доказів існування розумного Творця. Проте в підручниках говориться, що життя з’явилось внаслідок еволюції. Те саме каже і вчитель. Тоді ти думаєш: «А хто я такий, щоб сперечатися зі “спеціалістами”?»

Будь певен, не тільки ти не віриш в теорію еволюції. Навіть чимало науковців не погоджуються з нею. Подібну думку також має багато вчителів та учнів.

Однак щоб обстоювати свої погляди, ти маєш знати, що́ Біблія насправді говорить про виникнення життя. Не варто сперечатися з приводу питань, які безпосередньо в Біблії не обговорюються. Ось кілька прикладів.

У підручнику сказано, що Земля і Сонячна система існують уже мільярди років. Біблія каже, що і Земля, і Всесвіт існували ще до початку першого дня творення. Тому вік Землі і Сонячної системи може становити мільярди років (Буття 1:1).

Мій вчитель каже, що Земля не могла бути створена за шість днів. У Біблії не написано, що це були буквальні дні тривалістю по 24 години.

На уроках ми розглядали приклади змін, які з часом відбувалися в живих організмах. Як повідомляє Біблія, Бог створив усіх живих істот «за їх родом» (Буття 1:20, 21). Боже Слово не підтверджує думки про те, що життя виникло з неживої матерії або що Бог, створивши одну клітину, започаткував процес еволюції. Однак Біблія допускає, що в межах одного «роду» можливі зміни. Завдяки цьому в природі існує величезне розмаїття живих організмів.

Беручи до уваги сказане в цьому розділі, як би ти відповів учителю чи однокласнику, який говорить:

«Наука довела, що ми з’явились внаслідок еволюції». ․․․․․

«Я не вірю в Бога, тому що не бачу його». ․․․․․

Чи ти переконаний у тому, в що віриш?

Якщо ти виховувався у християнській сім’ї, то, можливо, віриш у Творця просто тому, що тебе цього навчили. Тепер, стаючи дорослим, ти, напевно, хочеш служити Богові «своїм розумом» і мати тверду підставу для віри (Римлян 12:1). Тому спитай себе: «Що переконує мене в існуванні Творця?» Сем, якому 14 років, роздумував про людський організм і дійшов такого висновку: «Він неймовірно складний, але при цьому всі його частини працюють злагоджено. Людський організм просто не міг виникнути в процесі еволюції!» Подібну думку має і 16-річна Холлі. Вона каже: «Коли в мене виявили діабет, я багато чого дізналася про функції людського організму. Наприклад, я була вражена тим, яку колосальну роботу виконує маленька підшлункова залоза, що розміщується за шлунком. Від неї залежить склад крові і робота багатьох органів».

Наведи три докази, які переконують тебе в існуванні Творця.

1. ․․․․․

2. ․․․․․

3. ․․․․․

Якщо ти віриш у Бога і творення, тобі нічого соромитись. Існує багато доказів, на основі яких можна дійти логічного висновку, що людина з’явилась внаслідок розумного задуму.

Зрештою саме теорія еволюції, а не вчення про творення вимагає великої віри. По суті, еволюціоністи вірять в чудеса, але не вірять у чудотворця! Послуговуйся своїм розумом, розберись у цьому питанні, і ти зможеш впевнено обстоювати віру в Бога.

У НАСТУПНОМУ РОЗДІЛІ

Багато твоїх однолітків уже охрестились. Чи ти теж готовий до такого кроку?

КЛЮЧОВИЙ ВІРШ

“Я не соромлюся доброї новини, оскільки вона є Божою силою, завдяки якій може спастися кожен, хто вірить” (Римлян 1:16).

ПОРАДА

Якщо ти поводишся нерішуче, ніби соромлячись того, про що говориш, то можеш спровокувати насмішки однокласників. Але якщо ти висловлюєшся впевнено, так само, як вони говорять про свої погляди, то, скоріш за все, завоюєш їхню повагу.

ЧИ ТИ ЗНАЄШ...?

Коли деяких вчителів просять довести теорію еволюції, їм іноді немає що сказати. Вони раптом усвідомлюють, що прийняли її тільки тому, що їх так навчили.

ПЛАН ДІЙ!

Щоб розпочати з однокласником розмову про Біблію, я... ․․․․․

Якщо мене запитають, чому я вірю в Творця, я скажу... ․․․․․

Запитання, які я хочу поставити своїм батькам: ․․․․․

ЯК ВВАЖАЄШ?

● Чому потрібно розповідати іншим про свою віру?

● Яким чином тобі було б легше пояснити в школі, чому ти віриш у створення світу?

● Як ти можеш виявити свою вдячність тому, хто все створив? (Дії 17:26, 27).

[Вставка на сторінці 299]

“Школа — це територія для проповідування, яку можеш опрацьовувати тільки ти” (Іраіда).

[Ілюстрація на сторінці 298]

Розповідати про свою віру — наче грати на музичному інструменті. І одне, і друге потребує вміння. Тренуйся, і ти досягнеш успіху

[Ілюстрація на сторінках 300, 301]

Ти можеш подолати страх і сміливо обстоювати свою віру