Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 21

Ісус живий!

Ісус живий!

Ісус з’являється своїм учням, навчає їх та підбадьорює.

НА ТРЕТІЙ день після смерті Ісуса кілька його учениць підходять до гробниці, де він похований. Вони бачать, що камінь, яким прикрили вхід до гробниці, відкочений, а гробниця порожня.

Жінкам з’явились два ангели й один з них каже: «Ви шукаєте Ісуса назарянина, який був прибитий до стовпа. Він воскрес» (Марка 16:6). Жінки відразу побігли повідомити про це апостолів. По дорозі вони зустріли Ісуса. «Не бійтеся! — сказав він їм.— Підіть скажіть моїм братам, щоб вони йшли до Галілеї. Там вони побачать мене» (Матвія 28:10).

Того ж дня два учні йшли з Єрусалима до села Еммауса. До них підійшов незнайомець і запитав, про що вони розмовляють. Насправді то був воскреслий Ісус, проте учні не впізнали його. Із сумом на обличчях вони відповіли, що говорять про Ісуса. Незнайомець почав пояснювати, що́ розповідається про Месію у Писаннях і як Ісус сповнив пророцтва про Месію до найменших подробиць *. Коли учні впізнали в незнайомцеві Ісуса, котрий воскрес як духовна особа, він зник.

Ті два учні негайно повернулись до Єрусалима. Там вони знайшли апостолів, які зібрались у кімнаті за зачиненими дверима. Коли вони ще розповідали, що з ними сталося, з’явився Ісус. Присутні не могли повірити власним очам. Ісус запитав: «Чому у ваші серця закралися сумніви? Написано, що Христос зазна́є страждань та воскресне з мертвих на третій день» (Луки 24:38, 46).

Після воскресіння Ісус з’являвся своїм послідовникам упродовж 40 днів. Якось він з’явився аж понад 500 учням! Можливо, саме тоді він доручив їм важливе завдання: «Ідіть та робіть учнями людей з усіх народів... навчаючи їх дотримуватися всього того, що я вам наказав. І я буду з вами всі дні, аж до закінчення цієї системи» (Матвія 28:19, 20).

Під час останньої зустрічі з 11 вірними апостолами Ісус пообіцяв: «На вас зійде святий дух, ви отримаєте силу і будете моїми свідками... навіть у найвіддаленіших куточках землі» (Дії 1:8). Відтак Ісус почав підніматися, і його закрила хмара. Він вознісся в небо.

(Матвія, розділ 28; Марка, розділ 16; Луки, розділ 24; Івана, розділи 20 і 21; 1 Коринфян 15:5, 6)

^ абз. 6 Про сповнення деяких пророцтв, що стосувалися Месії, розповідається у цій брошурі, в розділах 14, 15 і 16, а також у статті «Ісус Христос — обіцяний Месія» в додатку книжки «Чого насправді вчить Біблія?».