Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Може, ліпше покінчити з собою?

Може, ліпше покінчити з собою?

РОЗДІЛ 14

Може, ліпше покінчити з собою?

«ЛІПШЕ мені вмерти, аніж жити». Хто сказав ці слова? Невіруюча людина? Людина, яка покинула Бога? Чи людина, яку покинув Бог? Зовсім ні. Ці слова належать Йоні, який був відданий Богові, але в певний момент занепав духом (Йони 4:3, Хом.).

Біблія не каже, що Йона збирався відібрати собі життя. А втім, його розпачливі слова виявляють протверезний факт — навіть Божих служителів може іноді охоплювати сильне пригнічення (Псалом 34:20).

Деякі молоді люди настільки пригнічені, що не хочуть жити. Вони можуть почуватись подібно до 16-річної Лариси, яка сказала: «Багато років в мене знову і знову повторюються приступи депресії. Я часто думаю про самогубство». Чи ти знаєш когось, хто висловлював бажання покінчити з собою? А може, ти сам думав про це? Що тоді робити? Розгляньмо спочатку, чому можуть виникати такі думки.

Що викликає розпач?

Чому в декого з’являються думки про самогубство? Причин може бути чимало. Сьогодні, в «скрутні часи, коли жити... дуже важко», багатьом молодим людям нелегко витримувати неймовірний тиск життя (2 Тимофія 3:1). Крім того, через людську недосконалість дехто розвинув негативне ставлення до себе і до навколишнього світу (Римлян 7:22—24). У деяких випадках це пояснюється жорстоким поводженням, а в інших — проблемами зі здоров’ям. Приміром, в одній країні, згідно з дослідженнями, понад 90 відсотків людей, що покінчили життя самогубством, мали якийсь психічний розлад *.

Звичайно, ніхто з нас не захищений від біди. Біблія підтверджує це, говорячи, що «все створіння разом стогне й мучиться» (Римлян 8:22). Молоді люди не є винятком. Їх можуть сильно травмувати трагічні події, наприклад:

смерть родича, друга чи домашнього улюбленця;

сімейні конфлікти;

погана успішність у школі;

розрив романтичних стосунків;

жорстоке поводження (в тому числі фізичне і сексуальне насилля).

Слід зазначити, що рано чи пізно практично всі молоді люди стикаються з чимось із наведеного вище. Чому ж декому вдається легше долати труднощі, ніж іншим? На думку фахівців, хлопці й дівчата, які відступають перед життєвими труднощами, відчувають цілковиту безпорадність і безнадію. Інакше кажучи, вони не бачать світла в кінці тунелю. Насправді вони не хочуть помирати, вони лише прагнуть позбутися болю.

Невже немає виходу?

Можливо, ти знаєш когось, хто так сильно страждає від душевного болю, що навіть говорить про самогубство. Що ти можеш зробити в такій ситуації?

Якщо твій друг настільки пригнічений, що не хоче жити, переконай його звернутися по допомогу. Потім поговори з кимось із дорослих, незалежно від того, хоче цього твій друг чи ні. Не бійся зіпсувати з ним стосунки. Розповівши все дорослим, ти, можливо, врятуєш йому життя!

А що, коли ти сам думав накласти на себе руки? Не замикайся в собі. Розкажи про свої почуття комусь з батьків, другу або тому, кому ти не байдужий, хто готовий тебе вислухати і серйозно сприйме твої слова. Звірившись комусь, ти нічого не втратиш, зате багато здобудеш *.

Звичайно, труднощі не зникнуть після того, як ти розповіси про них. Однак саме довірлива розмова може допомогти тобі правильно оцінити свою ситуацію. Можливо, завдяки їй ти навіть знайдеш практичне вирішення своєї проблеми.

Все так не буде

Коли ти страждаєш від пригнічення, пам’ятай: хоч би якою безвихідною здавалась ситуація, з часом усе зміниться. Псалмописьменник Давид, який не раз опинявся в біді, сказав Богу в молитві: «Ти перемінив мені плач мій на радість» (Псалом 30:12).

Безперечно, Давид не сподівався, що він завжди буде відчувати радість. На власному досвіді Давид переконався, що життєві проблеми з’являються і зникають. Чи те саме можна сказати і про твої проблеми? Деякі з них можуть здаватись тобі нездоланними — принаймні тепер. Однак будь терпеливим. Все змінюється, і нерідко на краще. Інколи проблеми можуть вирішитися так, як ти не сподівався. Або ж ти можеш побачити такий спосіб вирішення, про який раніше навіть і не думав. Хоч би як там було, знай: твої страждання не триватимуть вічно (2 Коринфян 4:17).

Цінність молитви

Найважливіше, що ти повинен зробити,— це звернутись до Бога в молитві. Ти можеш молитися подібно до Давида: «Випробуй, Боже, мене,— і пізнай моє серце, досліди Ти мене,— і пізнай мої задуми, і побач, чи не йду я дорогою злою, і на вічну дорогу мене попровадь» (Псалом 139:23, 24).

Молитва — це не заспокійливий ритуал, а справжня розмова з небесним Батьком, який хоче, щоб ти виливав перед ним своє серце (Псалом 62:9). Зверни увагу на такі важливі істини про Бога:

Бог бачить ті обставини, через які ти страждаєш (Псалом 103:14).

Він знає тебе краще, ніж ти сам (1 Івана 3:20).

Він дбає про тебе (1 Петра 5:7).

У новому світі Бог «витре кожну сльозу» з твоїх очей (Об’явлення 21:4).

Якщо причиною є хвороба

Як вже говорилося раніше, думки про самогубство нерідко виникають через якусь хворобу. У такому випадку не соромся звернутись по допомогу. Ісус сказав, що хворі потребують лікаря (Матвія 9:12). На щастя, багато хвороб піддається лікуванню. Отримавши медичну допомогу, ти, мабуть, почуватимешся набагато краще *.

Біблія дає дуже підбадьорливу обіцянку — в Божому новому світі «не скаже мешканець “Я хворий”» (Ісаї 33:24). Бог говорить, що там «не згадаються речі колишні, і не прийдуть на серце» (Ісаї 65:17). А поки цей час не настав, роби все залежне від тебе, щоб долати життєві труднощі, і не сумнівайся, що у визначений Богом час депресія зникне назавжди (Об’явлення 21:1—4).

ЦЯ ТЕМА ТАКОЖ ОБГОВОРЮЄТЬСЯ В ТОМІ 2, РОЗДІЛІ 9

У НАСТУПНОМУ РОЗДІЛІ

Твої батьки прагнуть знати про тебе абсолютно все, навіть те, що тобі хочеться приховати. Чи можливо відстояти своє право на приватне життя?

[Примітки]

^ абз. 7 Однак варто зазначити, що більшість молодих людей з такими розладами не вдаються до самогубства.

^ абз. 18 Християни, які страждають від пригнічення, можуть також звернутись по допомогу до старійшин збору (Якова 5:14, 15).

^ абз. 31 Додаткову інформацію на цю тему ти знайдеш в розділі 13 цього тому.

КЛЮЧОВИЙ ВІРШ

“Звертайтесь у молитвах і благаннях до Бога... Тоді Божий мир, який неможливо збагнути розумом, берегтиме завдяки Христу Ісусу ваші серця та здатність мислити” (Филип’ян 4:6, 7).

ПОРАДА

Коли ти почуваєшся пригніченим, прогуляйся швидким кроком. Свіже повітря і фізична активність переважно викликають почуття спокою і задоволення.

ЧИ ТИ ЗНАЄШ...?

Жертви самогубства — це не тільки ті, хто відбирає собі життя, а й близькі їм люди, яких вони покидають.

ПЛАН ДІЙ!

Якщо мені буде здаватися, що я нічого не вартий і що мене ніхто не любить, то я звернусь до (напиши ім’я людини, якій ти можеш звіритись)... ․․․․․

Що є хорошого в моєму в житті, за що варто бути вдячним? ․․․․․

Запитання, які я хочу поставити своїм батькам: ․․․․․

ЯК ВВАЖАЄШ?

● Навіть складні проблеми не триватимуть завжди. Як цей факт може принести тобі полегшення?

● Чому можна сказати, що самогубство не вирішує проблем, а перекладає їх на інших?

[Вставка на сторінці 104]

“Іноді депресія так мене мучила, що я хотіла померти. Але тепер завдяки наполегливим молитвам і лікуванню я повернулась до нормального життя” (Хайді).

[Рамка на сторінці 100]

Якщо тебе охопило пригнічення

Навіть вірні служителі Бога, про яких розповідається в Біблії, деколи відчували сильне пригнічення через життєві труднощі. Розглянь кілька прикладів.

Ревека: «Навіщо мені жити, якщо я маю так страждати?» (Буття 25:22НС).

Мойсей: «Краще забий мене... щоб я не побачив нещастя свого!» (Числа 11:15).

Ілля: «Господи! Візьми душу мою, бо я не ліпший від батьків своїх!» (1 Царів 19:4).

Йов: «О, якби Ти в шеолі мене заховав... коли б час Ти призначив мені,— та й про мене згадав!» (Йова 14:13).

Ситуація кожного з цих людей з часом змінилась на краще, причому так, як жоден з них не міг передбачити. Будь впевнений, у тебе теж все зміниться на краще!

[Ілюстрація на сторінці 102]

Розпач наче грозові хмари — находить, але з часом розвіюється