Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як пояснити погляд Біблії на гомосексуалізм?

Як пояснити погляд Біблії на гомосексуалізм?

РОЗДІЛ 23

Як пояснити погляд Біблії на гомосексуалізм?

Під час церемонії вручення нагород дві акторки пристрасно цілуються. Зал на мить завмирає, а тоді вибухає оваціями. Геї називають це хвилиною тріумфу, скептики ж кажуть, що то звичайний рекламний трюк. Протягом наступних днів у теленовинах не раз повторюватимуть відеокліпи з цим поцілунком і мільйони людей переглянуть цю сцену в Інтернеті.

КОЛИ стає відомо, що хтось із знаменитостей є геєм, лесбіянкою чи бісексуалом, мас-медіа роблять з цього справжню сенсацію. Одні хвалять таких людей за сміливість, а інші засуджують за розбещеність. Ще для багатьох гомосексуалізм є лише альтернативним способом життя. «Коли я вчився в школі,— пригадує 21-річний Даниїл,— навіть діти з нормальною орієнтацією вважали, що той, хто засуджує гомосексуалізм,— нетерпимий і обмежений».

Ставлення до гомосексуалізму різниться залежно від країни і часто змінюється з плином часу. Але християн не «носить туди-сюди кожен вітер вчення» (Ефесян 4:14). Вони завжди намагаються дотримуватися біблійного погляду.

А що саме каже Біблія про гомосексуалізм? І як відповідати, коли тебе називають упередженим, нетерпимим чи гомофобом за те, що ти дотримуєшся біблійних норм моралі? Ось деякі можливі запитання і закиди, а також варіанти відповідей на них.

«Що Біблія говорить про гомосексуалізм?»

«У Божому Слові чітко сказано, що Бог дозволяє статеві зносини лише між чоловіком і жінкою, які перебувають у законному шлюбі (Буття 1:27, 28; Левит 18:22; Приповістей 5:18, 19). Біблія називає блудом будь-які інші статеві стосунки — як гомосексуальні, так і гетеросексуальні» * (Галатів 5:19—21).

«Як ти ставишся до гомосексуалізму?»

«Я не маю ненависті до гомосексуалістів, але не схвалюю їхньої поведінки».

Пам’ятай: якщо ти дотримуєшся біблійних норм моралі, то це твій вибір, на який ти маєш повне право (Ісуса Навина 24:15). Не соромся своїх поглядів (Псалом 119:46).

«Хіба християни не повинні поважати всіх людей, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації?»

«Звичайно, що повинні. У Біблії сказано: “Шануйте всіляких людей” (1 Петра 2:17). Тому християни не є гомофобами. Вони виявляють доброту всім людям, у тому числі геям» (Матвія 7:12).

«Хіба твоє ставлення до гомосексуалізму не свідчить про нетерпимість?»

«Ні. Я засуджую не самих гомосексуалістів, а лише їхню поведінку».

Ти можеш додати: «Наприклад, я не курю. Для мене куріння — це щось огидне. А ти, припустімо, куриш і маєш цілком інший погляд. Я не відчував би через це нетерпимості до тебе і впевнений, що ти не відчував би нетерпимості до мене. Правда? Щось подібне можна сказати про наше різне ставлення до гомосексуалізму».

«Хіба Ісус не вчив християн бути толерантними? Чому ж ви не хочете бути терпимими до гомосексуалізму?»

«Ісус не заохочував своїх послідовників жити так, як кому заманеться. Натомість він учив, що спастися може «кожен, хто виявляє, що вірить у нього» (Івана 3:16). Виявляти віру в Ісуса означає узгоджувати своє життя з Божими нормами моралі. А Бог забороняє певну поведінку, у тому числі гомосексуалізм» (Римлян 1:26, 27).

«Гомосексуалісти не можуть змінити своєї орієнтації, вони такими народилися».

«Біблія не пояснює, чому розвивається гомосексуальний потяг, але вона визнає, що деякі негативні риси глибоко вкорінені в серці людини (2 Коринфян 10:4, 5). Навіть якщо хтось відчуває потяг до осіб своєї ж статі, Біблія наказує уникати гомосексуалізму».

Порада: не вдавайся в дискусії про причини гомосексуального потягу, а чітко покажи, що Біблія забороняє гомосексуальну поведінку. Ти можеш навести порівняння: «Сьогодні дуже поширена думка, ніби деякі люди схильні до агресії, оскільки вона закладена в них генетично (Приповістей 29:22). Навіть якщо це правда, Боже Слово, як тобі відомо, наказує контролювати гнів (Псалом 37:8; Ефесян 4:31). Хіба можна вважати, що біблійні норми несправедливі тільки тому, що хтось схильний до насилля?»

«Як Бог може наказувати людям, які мають потяг до осіб своєї ж статі, уникати гомосексуалізму? Хіба це не жорстоко?»

«Такі твердження базуються на неправильному уявленні, ніби люди мусять задовольняти усі свої сексуальні бажання. Біблія показує, що людина не є рабом власних бажань і може, якщо справді хоче, боротися з неправильними сексуальними прагненнями» (Колосян 3:5).

«Навіть якщо ти не гей, то маєш змінити своє негативне ставлення до гомосексуалізму».

«Скажімо, я несхвально ставлюсь до азартних ігор, а ти їх схвалюєш. Чи мудро було б з твого боку наполягати, щоб я змінив свій погляд лише тому, що мільйони людей грають у ці ігри?»

Пам’ятай: більшість людей (у тому числі гомосексуалісти) дотримуються певних етичних принципів і негативно ставляться, наприклад, до обману, несправедливості, війн. Біблія засуджує не тільки все це, а й певну сексуальну поведінку, як-от гомосексуалізм (1 Коринфян 6:9, 10).

Боже Слово не вимагає від людей надто багато і не заохочує до упередження. Натомість воно настійно радить особам з нетрадиційною орієнтацією те саме, що й особам з традиційною,— утікати від блуду (1 Коринфян 6:18).

Слід сказати, що мільйони людей з традиційною орієнтацією, які прагнуть жити за біблійними нормами, теж мусять постійно виявляти самовладання, щоб не піддатися спокусам. Серед них багато неодружених осіб, котрі мають малі шанси створити сім’ю, та одружених, у яких партнер через травму або хворобу не може вести статеве життя. Вони залишаються щасливими, хоча й не в стані задовольняти свої сексуальні бажання. Отож ті, хто відчуває гомосексуальний потяг, можуть робити те саме, якщо хочуть подобатись Богові (Повторення Закону 30:19).

ЦЯ ТЕМА ТАКОЖ ОБГОВОРЮЄТЬСЯ В ТОМІ 2, РОЗДІЛІ 28

У НАСТУПНОМУ РОЗДІЛІ

Серед дівчат побутує думка, що завдяки сексу стосунки з хлопцем стануть міцнішими. Нічого подібного! Дізнайся чому.

[Примітка]

^ абз. 8 Біблійний термін «блуд» стосується не тільки статевого акту, але й таких дій, як мастурбація статевих органів іншої особи та оральний і анальний секс.

КЛЮЧОВИЙ ВІРШ

“Тож умертвіть пороки, котрі народжуються у ваших земних тілах: блуд, нечистоту, похіть, згубні прагнення та пожадливість, яка є ідолопоклонством” (Колосян 3:5).

ПОРАДА

Навіть якщо чиясь поведінка тобі не подобається, уникай зверхнього тону. Інші люди мають право на власні погляди, так само як і ти.

ЧИ ТИ ЗНАЄШ...?

У І сторіччі деякі люди, перед тим як стати християнами, були гомосексуалістами. Але вони змінилися, відкинувши нечистий спосіб життя, і Бог «обмив» їх (1 Коринфян 6:9—11).

ПЛАН ДІЙ!

Якщо хтось скаже, що погляд Біблії на гомосексуалізм застарілий, я відповім... ․․․․․

Щоб пояснити, що я засуджую гомосексуальну поведінку, а не самих людей, я скажу... ․․․․․

Запитання, які я хочу поставити своїм батькам: ․․․․․

ЯК ВВАЖАЄШ?

● Чому Бог має право давати людям закони моралі?

● Яку користь тобі приносить дотримання біблійних принципів?

[Вставка на сторінці 170]

“Один хлопець в школі зневажав мене за те, що я засуджувала його спосіб життя. Я йому пояснила, що не засуджую його як людину і що не схвалюю не тільки гомосексуалізм, а й всі види аморальної поведінки. Після цього він почав поважати мене і навіть захищати, коли інші говорили щось проти мене” (Уляна).

[Рамка на сторінці 168]

А що сказати про бісексуалізм?

Бісексуалами бувають і хлопці, і дівчата, але здається, їх стає щораз більше власне серед дівчат. Дехто стає бісексуалом просто з цікавості. Ліза, якій 26 років, говорить: «У фільмах, музичних кліпах та по телебаченню часто показують, як дівчата цілуються. Тому декому хочеться і собі таке попробувати, особливо якщо вони не вважають це чимось неправильним».

Інших, здається, насправді тягне до осіб тої самої статі. «На вечірці я познайомилась з двома дівчатами-бісексуалками,— розповідає 13-річна Віка.— Згодом від подруги я дізналася, що сподобалась їм. Я почала обмінюватись есемесками з однією з них, і в мене з’явились до неї почуття».

Чи в тебе коли-небудь виникали такі почуття, як у Віки? Багато хто буде заохочувати тебе не опиратися своїм бажанням і відверто заявити про свою бісексуальність. Однак варто знати, що потяг до осіб своєї ж статі зазвичай швидко минає. Віка переконалася у цьому на власному досвіді. А ось що розповідає про себе 16-річна Лізетт: «Мені стало легше, коли я порозмовляла про свої почуття з батьками. Також на уроках біології я дізналася, що у підліткові роки рівень гормонів може різко змінюватися. Думаю, якби хлопці й дівчата більше знали про свій організм, то розуміли б, що потяг до осіб тієї ж статі може бути тимчасовим, і не зараховували б себе до гомосексуалістів».

Навіть якщо твої почуття, здається, не пов’язані з перехідним віком, пам’ятай: Біблія не вимагає від тебе того, що тобі не під силу. Ти можеш опиратись будь-яким неправильним бажанням.

[Ілюстрація на сторінці 169]

Християни не бояться мати свою думку і йти проти натовпу