Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як знаходити радість у служінні Богу?

Як знаходити радість у служінні Богу?

РОЗДІЛ 38

Як знаходити радість у служінні Богу?

Назар, 16-літній хлопець, лежить на ліжку. Його мама стоїть у дверях і суворо каже: «Назаре, вставай! Ти ж знаєш, що пора йти на зібрання!» Назар росте у сім’ї Свідків Єгови, тому відвідування зібрань — невід’ємна частина їхнього життя. Проте останнім часом Назарові не хочеться ходити на зібрання.

«Ну, ма-ам,— стогне Назар,— можна я не піду?»

«Перестань нити і швидко збирайся,— відповідає мама.— Я не хочу знову запізнитись!» Вона розвертається і йде.

«Зрозумій, мамо,— кидає навздогін Назар,— твоя релігія, не обов’язково має бути моєю». Він знає, що мама чує його, бо її кроки затихли. Однак, нічого не відповівши, вона йде далі.

Назар відчув докір сумління, адже він не хотів образити маму. Але він не збирається вибачатись. Тож йому не залишається нічого іншого, як...

Важко зітхаючи, Назар починає одягатись. Потім він бурмоче собі під ніс: «Рано чи пізно я сам прийму рішення. Я не такий, як ті, хто ходить у Зал Царства. Може, я взагалі не хочу бути Свідком!»

ЧИ ТИ коли-небудь почувався так, як Назар? Чи тобі деколи здається, що інші з радістю служать Богові, а ти змушуєш себе до цього? Постав собі такі запитання:

● Чи я сприймаю вивчення Біблії як виконання чергового домашнього завдання?

● Чи мені не подобається проповідувати від дому до дому?

● Чи мені нудно на християнських зібраннях?

Якщо ти відповідаєш «так», то не розчаровуйся. Ти можеш служити Богові з радістю. Подивімось, як цього досягти.

ПРОБЛЕМА 1. Вивчення Біблії

Чому це нелегко. Можливо, ти просто не любиш вчитися. Ти не можеш довго зосереджуватись на чомусь одному, і тобі важко всидіти на місці. Крім того, в школі задають вчити так багато!

Чому це треба робити. Святе Письмо не тільки натхнене Богом, воно ще й «корисне для навчання, для напучення, для виправлення, для напоумлення» (2 Тимофія 3:16). Вивчаючи Біблію та роздумуючи над нею, ти зможеш по-новому подивитися на життя. Погодься, тільки завдяки наполегливій праці можна чогось досягти. Якщо ти хочеш добитися успіхів у якомусь виді спорту, то вивчи правила і тренуйся. Якщо хочеш бути в добрій фізичній формі, то роби вправи. А якщо хочеш ліпше пізнати Творця, то вивчай Боже Слово.

Що кажуть однолітки. «У старших класах я опинилась на роздоріжжі. Однокласники робили багато поганого, тому мені треба було відповісти собі на деякі важливі питання, як-от: “Чи я теж хочу так поводитись? Чи батьки дійсно навчають мене правди?” Я повинна була розібратися в цьому сама» (Тереза).

«Я завжди вірив, що мене навчали правди, але мені треба було самому в цьому переконатись. Хотілось, щоб я міг сказати, що це моя релігія, а не просто релігія моїх батьків» (Натан).

Що можна зробити. Склади план особистого вивчення, який би відповідав твоїм інтересам і потребам. Сам вибирай теми для дослідження. Наприклад, глибше досліди Боже Слово і перевір, чи узгоджуються з ним твої вірування. Це можна зробити за допомогою книжки «Чого насправді вчить Біблія?» *.

З чого почати. Постав ✔ навпроти двох-трьох біблійних питань з поданого списку, які ти хочеш глибше дослідити, або впиши свої питання.

□ Чи існує Бог?

□ Як переконатись, що Біблія написана під натхненням Бога?

□ Чому я вірю в творення, а не в еволюцію?

□ Що таке Боже Царство і як я можу довести, що воно вже встановлено?

□ Як пояснити іншим, що стається з людиною після смерті?

□ Чому я переконаний, що буде воскресіння?

□ Як я можу визначити, яка релігія правдива?

․․․․․

ПРОБЛЕМА 2. Участь у служінні

Чому це нелегко. Дехто боїться розмовляти з людьми про Біблію або зустріти в служінні однокласника.

Чому це треба робити. Ісус сказав своїм послідовникам: «Робіть учнями людей... навчаючи їх дотримуватися всього того, що я вам наказав» (Матвія 28:19, 20). Існують ще й інші причини, чому треба проповідувати. Опитування показують, що в деяких місцевостях більшість підлітків вірять у Бога та Біблію, але не знають чого чекати від майбутнього. А ти, завдяки вивченню Біблії, маєш саме ті знання, котрих так потребують і шукають твої однолітки! Розповідаючи іншим про свої переконання, ти будеш більше себе поважати і, щонайважливіше, потішатимеш серце Єгови (Приповістей 27:11).

Що кажуть однолітки. «Ми з другом підготували цікаві вступи, продумали, що відповідати на заперечення і що говорити під час повторних відвідин. Відколи я почав докладати більше зусиль у служінні, воно стало приносити мені більше радості» (Натан).

«Одна сестра, старша за мене на шість років, допомогла мені полюбити проповідування. Вона запрошує мене в служіння і деколи ми разом ходимо кудись поїсти. Сестра не раз підбадьорювала мене біблійними віршами, які допомогли мені змінити своє мислення. Власним прикладом вона спонукала мене більше цікавитись людьми. Я їй безмежно вдячна!» (Жанна).

Що можна зробити. Спитавши дозволу в батьків, знайди у зборі когось старшого від тебе, з ким ти міг би ходити в служіння (Дії 16:1—3). У Біблії сказано: «Як гострить залізо залізо, так гострить людина лице свого друга» (Приповістей 27:17). Від старших досвідчених вісників можна багато чого навчитись. «Коли поруч хтось старший, мені набагато спокійніше»,— каже 19-літня Алексіс.

З чого почати. Запиши ім’я вісника збору (крім батьків), який міг би підтримувати тебе в служінні.

․․․․․

ПРОБЛЕМА 3. Відвідування зібрань

Чому це нелегко. Коли після цілого дня сидіння за партою потрібно ще годину-дві слухати біблійні промови, зібрання може видатись вічністю.

Чому це треба робити. Біблія заохочує християн: «Зважаймо одні на одних, щоб спонукувати до любові й добрих учинків, та не покидаймо наших спільних зібрань, як деякі мають за звичай, а підбадьорюймо одні одних, і робімо так ще більше в міру того, як бачимо наближення цього дня» (Євреїв 10:24, 25)

Що кажуть однолітки. «До зібрань обов’язково треба готуватись. Іноді доводиться себе просто змушувати. Якщо ти готуєшся, то зібрання приносять радість, бо тоді добре розумієш, про що йде мова, і навіть можеш брати в них участь» (Евеліна).

«Я помітила, що, коли даю коментарі, зібрання стають для мене набагато цікавішими» (Джессіка).

Що можна зробити. Виділи час для підготовки і, якщо можеш, дай коментар. Це допоможе тобі відчути, що ти теж робиш свій внесок.

Подумай, що цікавіше: дивитись спортивний матч по телевізору чи самому грати на полі? Звичайно, цікавіше бути учасником, а не просто спостерігачем. Те саме стосується і зібрань.

З чого почати. Нижче запиши, коли ти можеш виділяти хоча б 30 хвилин, щоб кожного тижня готуватись до зібрань.

․․․․․

Багато молодих людей переконались у правдивості таких слів: «Скуштуйте й побачте, який добрий Господь» (Псалом 34:9). Чи приємно тільки слухати, як хтось розповідає про якусь смачну страву? Хіба не ліпше її попробувати? Щось подібне можна сказати і про служіння Богові. Скуштуй і побач сам, яку радість і задоволення приносить участь в духовних справах. Біблія каже, що не слухач, а виконавець діла «буде щасливий» (Якова 1:25).

У НАСТУПНОМУ РОЗДІЛІ

Дізнайся, як ставити перед собою цілі і досягати їх.

[Примітка]

^ абз. 19 Опублікована Свідками Єгови.

КЛЮЧОВИЙ ВІРШ

“Перемінюйтеся — обновлюйте свій розум, щоб особисто переконатися, в чому полягає добра, приємна й досконала Божа воля” (Римлян 12:2).

ПОРАДА

Заведи записник і під час зібрань занотовуй головні думки. Час збігатиме швидше, а запам’ятовувати буде легше!

ЧИ ТИ ЗНАЄШ...?

Немає нічого поганого в тому, щоб перевіряти свої релігійні переконання. Ставити запитання і шукати на них відповіді — це хороший спосіб переконатися, чи те, в що ти віриш, є правдою (Дії 17:11).

ПЛАН ДІЙ!

Я щодня буду присвячувати ․․․․․ хвилин на читання Біблії і щотижня буду виділяти ․․․․․ на підготовку до зібрань.

Щоб уважніше слухати програму зібрань, я буду... ․․․․․

Запитання, які я хочу поставити своїм батькам: ․․․․․

ЯК ВВАЖАЄШ?

● Чому деяким підліткам нецікаво займатися духовними справами?

● Над якою з трьох проблем, обговорених у цьому розділі, ти хочеш попрацювати?

[Вставка на сторінці 278]

“Релігія, до якої я належу,— це не лише релігія моїх батьків, це вже і мій вибір. Єгова — мій Бог, і я не хочу робити те, що погіршило б мої стосунки з ним” (Саманта).

[Рамка/Ілюстрації на сторінках 280, 281]

Вони ставили перед собою цілі

Біблія каже: «Не знаєте, що́ з вами буде завтра» (Якова 4:14). Іноді смерть обриває життя навіть молодих людей. Читаючи розповіді про Катріну і Кайла, зверни увагу, як вони за своє коротке життя здобули у Бога добре ім’я, бо ставили перед собою духовні цілі і досягали їх (Екклезіяста 7:1).

Катріна померла у 18 років. Але вже в 13 вона написала для себе «план життя» — список цілей, яких вона хотіла досягти. Вона планувала почати повночасне служіння, переїхати в країну, де є потреба у проповідниках Біблії, і працювати разом з татом на будівництві Залів Царства. Катріна написала: «Я присвятила своє життя Богу Єгові!» Її метою було «жити за нормами Бога і тішити його серце». На похороні про Катріну сказали, що «ця гарна дівчина планувала прожити все своє життя так, щоб воно оберталось довкола служіння Єгові».

З самого дитинства Кайла вчили ставити перед собою цілі. Після того як у 20 років Кайл загинув у автомобільній катастрофі, родичі знайшли зошит, в якому він записував свої цілі. Цей зошит Кайлу допомогла завести мама, коли йому було всього чотири роки. Серед його цілей були такі: охреститися, виголошувати промови у Залі Царства і служити у всесвітньому центрі Свідків Єгови, беручи участь у виготовленні літератури, яка допомагає людям навчатись про Бога. Коли мама Кайла переглянула цей зошит, зроблений так давно, вона сказала: «Кайл досягнув усіх своїх цілей».

А які цілі ти поставив перед собою? Ти не знаєш, що тебе чекає завтра. Тому повністю використовуй кожен день свого життя. Як Катріна і Кайл, присвячуй свій час тому, що має справжню цінність. Наслідуй апостола Павла, який під кінець свого життя міг сказати: «Я вів добру боротьбу, пробіг шлях до кінця, віру зберіг» (2 Тимофія 4:7). Наступний розділ допоможе тобі навчитись досягати своїх цілей.

[Ілюстрація на сторінках 274, 275]

Якщо хочеш бути у добрій фізичній формі, роби вправи. А якщо хочеш бути у добрій духовній формі, вивчай Боже Слово