Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

УРОК 19

Хто такий вірний і розсудливий раб?

Хто такий вірний і розсудливий раб?

Ми всі отримуємо велику користь від духовної поживи

Незадовго до своєї смерті Ісус мав розмову з чотирма учнями — Петром, Яковом, Іваном та Андрієм. Пророкуючи про ознаку своєї присутності в останні дні, Ісус підняв надзвичайно важливе питання: «Хто ж вірний і розсудливий раб, якого пан призначив над своїми хатніми слугами, щоб своєчасно давати їм поживу?» (Матвія 24:3, 45; Марка 13:3, 4). Цими словами Ісус запевнив своїх учнів, що він, як їхній «пан», призначить тих, хто в час кінця буде постійно забезпечувати його послідовників духовною поживою. Хто ж буде належати до цього раба?

Це мала група помазаних послідовників Ісуса. Цим «рабом» є Керівний орган Свідків Єгови. Він вчасно роздає духовну поживу тим, хто разом з ним поклоняється Єгові. Ми залежимо від цього вірного раба, бо тільки він може нам «давати... достатньо харчу своєчасно» (Луки 12:42).

Він управляє Божою сім’єю (1 Тимофія 3:15). Ісус доручив рабу надзвичайно відповідальне завдання — управляти діяльністю земної частини організації Єгови, тобто дбати про її майно, керувати проповідницькою діяльністю і навчати нас через збори. «Вірний і розсудливий раб» роздає духовну поживу у вигляді публікацій, які ми використовуємо у служінні, а також у вигляді програм наших зібрань і конгресів. Так він дає нам те, чого ми потребуємо, і саме тоді, коли ми цього потребуємо.

Раб вірний біблійним істинам і вірно виконує доручення проповідувати добру новину. Він також розсудливий, оскільки мудро дбає про всі справи на землі, які доручив йому Христос (Дії 10:42). Єгова благословляє працю раба: через нього він дає вдосталь духовної поживи і приводить до себе чимраз більше людей (Ісаї 60:22; 65:13).

  • Кого Ісус призначив давати його послідовникам духовну поживу?

  • Чому можна сказати, що раб вірний і розсудливий?