Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 25

Співчуття до прокаженого

Співчуття до прокаженого

МАТВІЯ 8:1—4 МАРКА 1:40—45 ЛУКИ 5:12—16

  • ІСУС ЗЦІЛЮЄ ПРОКАЖЕНОГО

Звістка про чуда, які виконує Ісус, проповідуючи зі своїми чотирма учнями «у синагогах по всій Галілеї», поширюється по цілому краю (Марка 1:39). В одному місті про його діла дізнається чоловік, хворий на проказу. Лікар Лука пише, що він «весь укритий проказою» (Луки 5:12). На пізніх стадіях ця жахлива хвороба поступово спотворює різні частини тіла людини.

Прокажений чоловік справді в жалюгідному стані. Він мусить жити окремо від інших. Коли ж хтось наближається до нього, він має вигукувати: «Нечистий! Нечистий!» — щоб здорова людина не підійшла надто близько і не заразилася (Левіт 13:45, 46). Але що робить цей чоловік? Він наближається до Ісуса, падає ниць і благає: «Господи, якщо ти лише захочеш, то зможеш мене очистити» (Матвія 8:2).

Яку ж сильну віру в Ісуса має цей чоловік! І як гірко бачити, наскільки його спотворила хвороба! Що зробить Ісус? А що зробили б ви? Сповнений співчуття, Ісус простягає руку і — торкається прокаженого. Ісус каже: «Хочу! Будь чистим» (Матвія 8:3). Стається щось неймовірне — проказа тієї ж миті сходить з чоловіка!

Чи хотіли б ви мати такого співчутливого і могутнього царя, як Ісус? Його ставлення до прокаженого запевняє нас, що коли він зацарює над цілою землею, то сповниться біблійне пророцтво: «Він зжалиться над нужденним та вбогим і врятує життя бідних» (Псалом 72:13). Тоді Ісус здійснить своє палке бажання допомогти всім, хто страждає.

Ви, мабуть, пам’ятаєте, що Ісусове служіння ще раніше ви́кликало серед людей велике пожвавлення. А тепер люди дізна́ються і про дивовижне зцілення прокаженого. Однак Ісус не хоче, щоб віра людей ґрунтувалася лише на почутому від інших. Він знає пророцтво, згідно з яким «на вулицях не чутимуть його голосу», тобто сенсаційних розповідей про нього (Ісаї 42:1, 2). Тому Ісус наказує зціленому чоловіку: «Дивись, нікому не говори про це, а піди покажись священику і принеси дар, як визначив Мойсей» (Матвія 8:4).

Але можна собі уявити почуття чоловіка: він такий щасливий, що не може мовчати! Він іде і розповідає всім про те, що з ним сталося. Це викликає в людей великий інтерес, тож Ісус більше не може відкрито увійти в жодне місто і зупиняється у відлюдних місцях. Проте люди приходять до нього звідусіль, щоб він навчав їх і зціляв.