Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 27

Матвій стає учнем Ісуса

Матвій стає учнем Ісуса

МАТВІЯ 9:9—13 МАРКА 2:13—17 ЛУКИ 5:27—32

  • ІСУС ЗАПРОШУЄ МАТВІЯ, ЗБИРАЧА ПОДАТКІВ, СТАТИ ЙОГО УЧНЕМ

  • ХРИСТОС СПІЛКУЄТЬСЯ З ГРІШНИКАМИ, ЩОБ ДОПОМОГТИ ЇМ

Після зцілення паралізованого Ісус деякий час залишається в околицях Капернаума на березі Галілейського моря. До нього знову приходять натовпи людей, і він навчає їх. Коли Ісус йде далі, то бачить Матвія, якого ще називають Левієм. Цей чоловік сидить у конторі, де збирають податки. Ісус звертається до нього з чудовим запрошенням: «Будь моїм учнем і йди за мною» (Матвія 9:9).

Очевидно, Матвій, подібно як Петро, Андрій, Яків та Іван, вже чув про вчення і чуда Ісуса. Він також відразу відгукується на запрошення. У своєму Євангелії Матвій описує це так: «Матвій встав та пішов за ним» (Матвія 9:9). Отже, він покидає свою роботу збирача податків і стає учнем Ісуса.

Через якийсь час Матвій влаштовує у своєму домі великий бенкет. Мабуть, причиною цього є особливе запрошення, яке він отримав від Ісуса. Кого, крім Ісуса та його учнів, Матвій кличе на цей бенкет? Багатьох збирачів податків, своїх колишніх товаришів. Вони служать римській владі, котру так ненавидять місцеві жителі. Наприклад, вони стягують портове мито, мито з караванів, які проходять головними шляхами, а також мито на ввіз товарів. Як до цих людей ставиться більшість євреїв? Вони зневажають їх, бо ті часто стягують більше грошей, ніж належить. На бенкеті присутні також грішники, тобто особи, які мають погану репутацію (Луки 7:37—39).

Коли самовдоволені фарисеї бачать, що Ісус сидить за одним столом з такими людьми, то запитують його учнів: «Чому ваш учитель їсть разом зі збирачами податків і грішниками?» (Матвія 9:11). Почувши це, Ісус відповідає: «Здоровим лікар не потрібний, а хворим потрібний. Тож ідіть і навчіться, що означають слова: “Я хочу милосердя, а не жертви”. Бо я прийшов покликати не праведних, а грішних» (Матвія 9:12, 13; Осії 6:6). Хоча фарисеї лицемірять, називаючи Ісуса «учителем», вони таки можуть багато навчитися від нього.

Напевно, Матвій запросив до себе збирачів податків та грішників, щоб вони послухали Ісуса та зцілились духовно, і «багато з них стали Ісусовими послідовниками» (Марка 2:15). Ісус хоче допомогти їм розвинути добрі стосунки з Богом. На відміну від фарисеїв, які вдають із себе праведників, він не зневажає таких людей. Ісус виявляє співчуття й милосердя. Як духовний лікар він може допомогти тим, хто духовно хворий.

Те, що Ісус милосердно ставиться до збирачів податків та грішників, не означає, що він закриває очі на їхні гріхи. Просто він виявляє до них такі ж почуття, як і до фізично хворих людей. Наприклад, згадайте, як Ісус співчутливо торкнувся прокаженого і сказав: «Хочу! Будь чистим» (Матвія 8:3). Тож наслідуймо Ісуса: виявляймо милосердя до тих, хто потребує допомоги, і, що найважливіше, надаваймо їм духовну підтримку.