Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 72

Ісус посилає 70 учнів проповідувати

Ісус посилає 70 учнів проповідувати

ЛУКИ 10:1—24

  • ІСУС ВИБИРАЄ 70 УЧНІВ І ПОСИЛАЄ ЇХ ПРОПОВІДУВАТИ

Підходить до кінця 32 рік н. е. Від часу Ісусового хрещення минуло приблизно три роки. Ісус та його учні нещодавно були на Святі наметів у Єрусалимі і тепер, мабуть, перебувають десь поблизу (Луки 10:38; Івана 11:1). Останні шість місяців свого служіння Ісус проведе переважно в Юдеї або на протилежному березі Йордану у Переї. В цих місцевостях теж треба проповідувати.

Раніше, після Пасхи 30 року н. е., Ісус кілька місяців проповідував у Юдеї і перейшов через Самарію. Приблизно в час Пасхи 31 року н. е. юдеї в Єрусалимі намагалися вбити його. Наступні півтора року Ісус навчав переважно на півночі, в Галілеї, і багато людей стало його послідовниками. У Галілеї Ісус навчав своїх апостолів, а тоді послав їх проповідувати таку звістку: «Наблизилося Царство небесне» (Матвія 10:5—7). Тепер він організовує проповідницьку кампанію в Юдеї.

Ісус вибирає 70 учнів і посилає їх по двоє. Таким чином 35 пар вісників Царства вирушають проповідувати у місцевості, де «жниво справді велике, а робітників мало» (Луки 10:2). Вони йдуть в різні місця, куди пізніше, мабуть, піде Ісус. Ці 70 учнів мають зціляти хворих і поширювати ту саму звістку, яку проголошує їхній Вчитель.

Він каже учням не зосереджуватися на проповідуванні в синагогах, а йти до людей додому. «Коли ж увійдете в якийсь дім,— наставляє їх Ісус,— то спочатку кажіть: “Мир цьому домові”. І, якщо там буде друг миру, ваш мир залишиться на ньому». Яку звістку вони мають нести? Ісус каже: «Говоріть: “Боже Царство наблизилося до вас”» (Луки 10:5—9).

Ісус дає 70 учням вказівки, подібні до тих, які він давав 12 апостолам приблизно рік тому. Він попереджає, що не всі будуть їх добре приймати. Але завдяки такій праці багато щирих людей захоче побачити Господа і навчатися в нього, коли він згодом прийде в їхню місцевість.

Невдовзі 35 пар проповідників Царства повертаються до Ісуса. «Господи,— кажуть вони радісно,— навіть демони підкоряються нам, коли ми вживаємо твоє ім’я». Такі чудові результати, безумовно, тішать Ісуса, і він говорить: «Я бачу, що Сатана вже впав з неба, немов блискавка. Ось я дав вам владу топтати змій і скорпіонів» (Луки 10:17—19).

Цими словами Ісус запевняє своїх послідовників, що вони зможуть перемагати будь-яке зло — образно кажучи, зможуть топтати змій і скорпіонів. Крім того, він виявляє, що в майбутньому Сатана впаде з неба. Ісус також допомагає 70-м зрозуміти, що́ в кінцевому підсумку є найважливішим. Він говорить: «Радійте не тому, що духи підкоряються вам, а тому, що ваші імена записані на небесах» (Луки 10:20).

Ісус дуже тішиться і перед усіма славить Батька за те, що він послуговується своїми смиренними служителями для виконання таких могутніх діл. Звертаючись до учнів, Ісус говорить: «Щасливі ті, чиї очі бачать те, що бачите ви. Бо кажу вам: багато пророків і царів дуже хотіли побачити те, що бачите ви, але не побачили, і почути те, що чуєте ви, але не почули» (Луки 10:23, 24).