Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 93

Виявлення Сина людського

Виявлення Сина людського

ЛУКИ 17:20—37

  • БОЖЕ ЦАРСТВО Є СЕРЕД НИХ

  • ЩО БУДЕ ПІД ЧАС ВИЯВЛЕННЯ ІСУСА?

Коли Ісус все ще перебуває у Самарії чи в Галілеї, фарисеї запитують його про прихід Божого Царства. Вони вважають, що цей прихід має бути дуже пишним і урочистим. Однак Ісус каже: «Боже Царство прийде не так, що всі відразу його помітять, і ніхто не говоритиме: “Ось тут!” або “Там!” Кажу вам: Боже Царство є серед вас» (Луки 17:20, 21).

На думку декого, Ісусові слова означають, що Царство править у серцях Божих служителів. Але Царство не може бути в серцях фарисеїв, з якими розмовляє Ісус. Воно серед них у тому розумінні, що зараз поміж ними перебуває вибраний Цар Божого Царства, Ісус Христос (Матвія 21:5).

Можливо, після того, як фарисеї ідуть, Ісус пояснює учням деякі подробиці про прихід Царства. Щодо своєї присутності у царській владі Ісус каже: «Прийде час, коли ви захочете побачити один з днів Сина людського, але не побачите» (Луки 17:22). Ісус дає зрозуміти, що правління Сина людського в Царстві розпочнеться в майбутньому. Деякі учні, напевно, будуть прагнути, щоб це сталося якнайшвидше, але їм доведеться чекати аж до часу, який Бог визначив для приходу Сина людського.

Ісус продовжує: «Люди говоритимуть вам: “Дивіться туди!” або “Дивіться сюди!” Але не виходьте і не женіться за ними. Бо, як блискавка спалахує, освітлюючи небо від одного краю до іншого, так само буде і з Сином людським у його день» (Луки 17:23, 24). Що допоможе Ісусовим учням не гнатися за лжемесіями? Ісус каже, що прихід правдивого Месії буде подібний до блискавки, яку видно з далекої відстані. Докази його присутності у царській владі будуть чітко видимі для всіх уважних спостерігачів.

Потім Ісус пояснює, якими у той час будуть люди, і для цього наводить приклади з давнини. Він говорить: «За днів Сина людського буде так, як було за днів Ноя... Подібно було і за днів Лота: люди їли, пили, купували, продавали, садили й будували. Проте в день, коли Лот вийшов із Содома, з неба полив вогняний та сірчаний дощ і знищив усіх. Так само буде і в день виявлення Сина людського» (Луки 17:26—30).

Ісус не говорить, що люди за днів Ноя і Лота були знищені через те, що займалися буденними справами: їли, пили, купували, продавали, садили і будували. Ной, Лот і їхні сім’ї теж цим займалися. Але інші люди зовсім не звертали уваги на Божу волю і на те, в який час вони живуть. Отже, Ісус заохочує своїх учнів зосереджуватися на виконанні Божої волі. Саме завдяки цьому вони зможуть врятуватися, коли в майбутньому Бог наведе знищення.

Учням слід остерігатися, щоб їхню увагу не поглинуло те, що пропонує світ,— те, що вони залишили. Ісус каже: «Якщо в той день хтось буде на даху, а свої речі матиме вдома, хай не сходить за ними і, якщо хтось буде в полі, так само хай не повертається за тим, що залишив. Пам’ятайте про Лотову дружину» (Луки 17:31, 32). Вона стала соляним стовпом.

Ісус продовжує описувати, що буде відбуватись, коли Син людський правитиме як Цар. Він каже своїм учням: «Тієї ночі двоє лежатимуть в одному ліжку: одного буде забрано, а другого покинуто» (Луки 17:34). Отже, хтось отримає спасіння, а хтось буде покинутий, тобто втратить своє життя.

Учні запитують: «Де, Господи?» Ісус відповідає: «Де буде тіло, туди злетяться орли» (Луки 17:37). Так, в майбутньому Ісусові послідовники будуть як далекозорі орли — вони зберуться навколо правдивого Христа, тобто Сина людського. У той час Ісус буде давати своїм учням духовну поживу, яка рятуватиме життя тим, хто має віру.