Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 100

Приклад про десять мін

Приклад про десять мін

ЛУКИ 19:11—28

  • ПРИКЛАД ІСУСА ПРО 10 МІН

Ісус подорожує у Єрусалим, але зараз він, можливо, все ще перебуває в домі Закхея разом зі своїми учнями. Вони думають, що «Боже Царство» буде встановлене незабаром і Ісус стане в ньому Царем (Луки 19:11). Проте вони не усвідомлюють, що помиляються, так само як не усвідомлюють, що Ісус мусить померти. Тож він наводить приклад, який допомагає їм побачити, що встановлення Царства відбудеться нескоро.

Ісус каже: «Один чоловік шляхетного роду вирушив у далекий край, щоб здобути царську владу, а тоді повернутися» (Луки 19:12). Така подорож триватиме довго. «Чоловік шляхетного роду» — це, безумовно, Ісус, а «далекий край» — це небо, де він отримає від Батька царську владу.

Перед тим як вирушити у далекий край, «чоловік шляхетного роду» кличе 10 рабів, дає кожному з них по срібній міні і каже: «Пустіть їх в обіг, поки я не прийду» (Луки 19:13). Срібна міна — це великі гроші. Вартість однієї міни перевищує тримісячний заробіток землероба.

Десять рабів з прикладу представляють учнів Ісуса. Учні, напевно, розуміють це, адже Ісус вже порівнював їх з робітниками на жнивах (Матвія 9:35—38). Звичайно, він не хотів цим сказати, що вони повинні збирати буквальний врожай. Вони мають збирати символічний врожай — інших учнів, які зможуть увійти в Боже Царство. Ісусовим учням слід використовувати все, що вони мають, щоб допомогти якомога більшій кількості людей успадкувати Царство.

Що Ісус розповідає далі? Він говорить, що співгромадяни «ненавиділи [чоловіка шляхетного роду] і вислали слідом за ним послів зі словами: “Ми не хочемо, аби цей чоловік царював над нами”» (Луки 19:14). Учням відомо, що юдеї не приймають Ісуса, і дехто навіть хоче його вбити. Після Ісусової смерті і вознесіння більшість юдеїв виявляють своє ставлення до Ісуса тим, що переслідують його учнів. Справді, ці противники чітко показують, що не хочуть, аби він був Царем (Івана 19:15, 16; Дії 4:13—18; 5:40).

Як 10 рабів використовують свої міни, поки не повернувся «чоловік шляхетного роду»? Ісус розповідає: «Коли ж він отримав царську владу і повернувся, то покликав рабів, яким дав гроші. Він хотів з’ясувати, який прибуток вони отримали, пустивши їх в обіг. Тож прийшов перший і сказав: “Пане, твоя міна принесла 10 мін”. Пан сказав йому на це: “Молодець, добрий рабе! Оскільки ти виявився вірним у такому малому, даю тобі владу над 10 містами”. Після того прийшов другий і сказав: “Пане, твоя міна принесла 5 мін”. І до цього він промовив: “А ти завідуй 5 містами”» (Луки 19:15—19).

Учням потрібно наслідувати рабів, які повністю використовують міни. Якщо вони докладатимуть усіх зусиль, підготовляючи нових учнів, то здобудуть Ісусове схвалення і отримають нагороду. Звичайно, не всі учні Ісуса мають однакові обставини, можливості і здібності. Але Ісус, отримавши «царську владу», оцінить і благословить їхні самовіддані зусилля в праці підготовки учнів (Матвія 28:19, 20).

Далі Ісус говорить про десятого раба, який дуже відрізняється від інших рабів. Ісус говорить: «Тоді прийшов ще один [раб] і сказав: “Пане, ось твоя міна, я заховав її в хустці. Я боявся тебе, бо ти людина сувора: забираєш те, чого не вкладав, і жнеш те, чого не сіяв”. Пан сказав йому: “Лихий рабе, я буду судити тебе твоїми ж словами. Адже ти знав, що я сувора людина: забираю те, чого не вкладав, і жну те, чого не сіяв. Чому ж ти не віддав мої гроші у лихварську контору? Тоді, прийшовши, я забрав би їх з відсотками”. І він звелів тим, хто стояв поряд: “Заберіть від нього міну і дайте тому, хто має 10”» (Луки 19:20—24).

Раб втрачає свою міну, бо нічого не зробив для того, щоб збільшити багатство свого пана. Апостоли чекають на правління Ісуса в Божому Царстві. Тож Ісусові слова про цього раба, мабуть, допомагають їм зрозуміти, що коли вони не будуть старанними, то не успадкують Царства.

Сказане Ісусом має заохотити вірних учнів до активної діяльності. Він робить висновок: «Говорю вам: усякий, хто має, отримає ще більше, а в того, хто не має, заберуть навіть те, що він має». Також він додає, що його вороги, які не хочуть, аби він «став над ними царем», будуть страчені. Після цього Ісус продовжує свою подорож до Єрусалима (Луки 19:26—28).