Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

РОЗДІЛ 139

Ісус здійснює все, що доручив йому Бог

Ісус здійснює все, що доручив йому Бог

1 КОРИНФЯН 15:24—28

  • ЩО ЧЕКАЄ ОВЕЦЬ І КОЗЛІВ

  • ВСЯ ЗЕМЛЯ СТАНЕ РАЄМ

  • ІСУС — ДОРОГА, ПРАВДА І ЖИТТЯ

Невдовзі після Ісусового хрещення до нього підійшов ворог, який хотів зламати його непорочність ще до того, як він розпочав своє служіння. Справді, Диявол багато разів намагався спокусити Ісуса. Пізніше Ісус сказав про цього злого ворога: «Надходить правитель цього світу, і він не має наді мною влади» (Івана 14:30).

Апостол Іван бачив у видінні, що́ чекає «великого дракона, змія стародавнього, який називається Диявол і Сатана». Цей запеклий ворог людства мав бути скинений з неба і через це «надзвичайно люту[вати], знаючи, що йому залишилось мало часу» (Об’явлення 12:9, 12). У християн є вагомі підстави вірити в те, що вони живуть у цей короткий період і що незабаром «дракон, змій стародавній» буде вкинений у безодню. Він перебуватиме в стані бездіяльності 1000 років, протягом яких Ісус буде правити в Божому Царстві (Об’явлення 20:1, 2).

Що відбуватиметься в цей час на землі? Хто житиме на ній і в яких умовах? Відповідь стає зрозумілою зі слів Ісуса. У своєму прикладі про овець і козлів він показав, що́ чекає праведних людей, які подібні до овець і охоче допомагають його братам. Він також чітко виявив, що́ чекає тих, хто не робить цього і подібний до козлів. Ісус сказав: «Вони [козли] будуть назавжди знищені, а праведні [вівці] отримають вічне життя» (Матвія 25:46).

Це допомагає зрозуміти Ісусові слова, промовлені до злочинця, що висів поряд з ним на стовпі. Ісус не обіцяв цьому чоловікові таку ж нагороду, як своїм вірним апостолам,— можливість правити в небесному Царстві. Радше Ісус сказав розкаяному злочинцю: «Правду говорю тобі сьогодні: ти будеш зі мною в Раю» (Луки 23:43). Тож цей чоловік отримав надію жити в Раю — прекрасному парку або саду. Логічно, що люди, які будуть подібні до овець і отримають «вічне життя», також житимуть в цьому Раю.

Апостол Іван описав умови, які тоді пануватимуть на землі, кажучи: «Ось намет Бога з людьми, і він житиме з ними. Вони будуть його народом, і сам Бог буде з ними. Він витре кожну сльозу з їхніх очей, і вже не буде ні смерті, ні жалоби, ні голосіння, ні болю. Колишнє минуло» (Об’явлення 21:3, 4).

Для того щоб злочинець міг жити в Раю, він має воскреснути з мертвих. І до життя повернеться не лише він. Це чітко видно зі слів Ісуса: «Надходить година, коли всі, хто перебуває в пам’ятних гробницях, почують його голос і вийдуть: хто чинив добро — для воскресіння життя, а хто чинив зло — для воскресіння суду» (Івана 5:28, 29).

А що чекає вірних апостолів та обмежену кількість осіб, які будуть з Ісусом в небі? У Біблії говориться: «Вони будуть священиками Бога та Христа і царюватимуть з ним 1000 років» (Об’явлення 20:6). Ті, хто царюватиме з Христом, вибираються з-посеред чоловіків і жінок, які живуть на землі. Тож немає сумнівів, що ці небесні правителі будуть зі співчуттям і розумінням ставитися до людей, які житимуть в земному Раю (Об’явлення 5:10).

Завдяки своїй викупній жертві Ісус звільнить людство від прокляття успадкованого гріха. Він та його співправителі приведуть усіх вірних людей до досконалості. Тож люди насолоджуватимуться життям, яке Бог задумав із самого початку, коли наказав Адаму і Єві розмножуватись і наповнювати землю. Вже більше ніхто не вмиратиме через гріх Адама!

Так Ісус здійснить все, що Єгова доручив йому. У кінці тисячолітнього правління Ісус передасть Царство і досконалу людську родину своєму Батькові. Про цей дивовижний вияв смирення апостол Павло написав: «Коли ж усе буде підкорене Сину, тоді й сам Син підкориться тому, хто йому все підкорив, щоб Бог був усім для всіх» (1 Коринфян 15:28).

Безперечно, Ісус відіграє́ важливу роль у здійсненні величних намірів Бога. Впродовж цілої вічності, коли Бог виконуватиме свої наміри, Ісус завжди буде вірний словам, які він сказав про себе: «Я — дорога, і правда, і життя» (Івана 14:6).