Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

НАВЧАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ 1А

Що таке поклоніння?

Що таке поклоніння?

За визначенням, поклоніння — це глибока пошана чи ставлення до кого-, чого-небудь як до божества або святині. У Біблії слова, які в перекладі з мов оригіналу буквально означають «поклоніння» чи «поклонятись», можуть передавати думку про шанування створінь чи підкорення їм (Матв. 28:9). Ці слова також вказують на релігійний обряд, який виконують перед Богом або якимось божеством (Ів. 4:23, 24). Те, в якому значенні вжиті ці слова в кожному окремому випадку, визначає контекст.

Лише Єгова, Творець і Всевладний Правитель, достойний нашої цілковитої відданості (Об’яв. 4:10, 11). Ми поклоняємось Єгові, виявляючи повагу до його верховної влади та шануючи його ім’я (Пс. 86:9; Матв. 6:9, 10). Верховна влада Єгови і його ім’я — це дві теми, яким у книзі Єзекіїля присвячено особливу увагу. Вислів «Всевладний Господь Єгова» вживається в цій книзі 217 разів, а вислів «ви будете змушені визнати, що я — Єгова» та подібні — 55 разів (Єзек. 2:4; 6:7).

Однак наше поклоніння Єгові — це щось більше, ніж самі почуття. Щире поклоніння також включає в себе діла (Як. 2:26). Коли ми присвячуємо своє життя Єгові, то урочисто обіцяємо, що в усіх сферах свого життя будемо слухатися його як нашого Правителя і глибоко шанувати його ім’я. Пригадаймо, що, даючи відповідь на третю спокусу, Ісус пов’язав поклоніння зі служінням Богові (Матв. 4:10). Поклонники Єгови охоче служать йому * (Повт. 10:12). Ми служимо нашому Богові, коли займаємося справами, які прямо пов’язані з поклонінням і вимагають від нас саможертовності. Що це за справи?

Служити Єгові можна по-різному, і він цінує все, що ми робимо для нього. Ми поклоняємося Богові, коли проповідуємо, беремо участь у зібраннях, а також будуємо Зали Царства та дбаємо про них. Крім того, ми служимо Єгові, коли проводимо сімейне поклоніння, допомагаємо одновірцям, які потрапили у скрутне становище, служимо в Бетелі або беремо участь у службах на конгресах (Євр. 13:16; Як. 1:27). Якщо чисте поклоніння займає найважливіше місце у нашому серці і думках, то можна сказати, що ми служимо Єгові «день і ніч». Яке ж це щастя поклонятися нашому Богу Єгові! (Об’яв. 7:15).

^ абз. 5 Одне з єврейських слів, яке передає думку про поклоніння, також означає «служити». Отже, служіння є частиною поклоніння (Вих. 3:12, прим.).