Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Виражайте любов у сімейному колі

Виражайте любов у сімейному колі

Виражайте любов у сімейному колі

«СПАЛИ́, якщо зможеш! Спали її!» — так чоловік на ім’я Тору під’юджував свою дружину Йоко *. «І спалю»,— огризнулась вона й черкнула сірника, щоб підпалити їхню сімейну фотографію. Тоді відрізала: «Я спалю ще й цілий дім!» Тору відповів їй ляпасом по щоці, закінчивши сварку насиллям.

Всього лиш три роки раніше Тору і Йоко почали спільне життя як щаслива подружня пара. Що ж пішло не так? Хоча Тору видавався приємним чоловіком, його дружина вважала, що він не виявляв до неї любові і рідко цікавився її почуттями. Їй здавалося, що він також не здатний відгукуватися на її ніжність. Йоко не була в стані справитися з цим і все більше дратувалася й гнівалась. Вона почала страждати від безсоння, тривоги, поганого апетиту, дратівливості, депресії і навіть приступів паніки. Однак Тору було неначе байдуже до напруженості у його домі. Здавалося, що для нього це було природно.

«Тяжкі часи»

Такі проблеми сьогодні повсюдні. Апостол Павло передрік, що ознакою нашого часу будуть люди «без природної любові» (2 Тимофія 3:1—5, [3:2, Бач.]). Оригінальне грецьке слово, перекладене тут як «без природної любові», споріднене зі словом, що позначає природні почуття, які об’єднують близьких родичів. У наш час дійсно бракує таких почуттів. Навіть коли члени сім’ї відчувають любов одне до одного, вони рідко виражають її одні одним.

Багато батьків сьогодні не вміють виражати любов і ласку власним дітям. Декотрі виросли в сім’ях, де бракувало любові, і, можливо, не усвідомлюють, що життя може бути щасливішим і приємнішим, коли люди відчувають і виражають любов. Очевидно, так було з Тору. Коли він був маленьким, батько завжди був зайнятий роботою і приходив додому пізно. Він рідко розмовляв з Тору, а коли розмовляв, то ображав його. Мама Тору також працювала повний робочий день і не проводила з ним багато часу. Його виховував телевізор. У сім’ї не було ні похвали, ні спілкування.

Культура також відіграє роль. У декотрих частинах Латинської Америки не прийнято, щоб чоловік виражав любов до своєї дружини. У багатьох країнах Азії та Африки традиція забороняє виражати любов словом чи ділом. Чоловікам ніяково говорити дружині чи дитині: «Я тебе люблю». Проте кожен може взяти для себе урок з найкращого прикладу родинних стосунків, які витримали випробування часом.

Зразкові сімейні стосунки

Найкращим взірцем для сім’ї є близькі стосунки між Богом Єговою та його єдинородним Сином. Вони досконало виражають любов один до одного. Протягом незліченних тисяч років духовна істота, яка пізніше стала Ісусом Христом, втішалася щасливими взаєминами зі своїм Отцем. Ісус як уособлена мудрість так описав ці стосунки: «Я була його втіхою щоденно, усміхалась перед ним повсякчасно» (Приповістей 8:30, Хом.). Божий Син був абсолютно впевнений у любові свого Отця. Він навіть міг ствердити перед іншими, що був для Єгови втіхою повсякчасно. Він весь час почувався щасливим зі своїм Отцем.

Навіть коли Божий Син був на землі як людина, Отець запевнив його у своїй великій любові до нього. Після хрещення Ісус почув голос свого Отця: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!» (Матвія 3:17). Який підбадьорливий вираз любові на початку Ісусової місії на землі! Ісус, мабуть, був зворушений, коли, повністю пригадуючи своє життя в небі, почув схвалення свого Отця.

Отже, Єгова подає найкращий приклад виявлення любові до своєї всесвітньої родини. Якщо ми приймаємо Ісуса Христа, то також можемо відчути любов Єгови (Івана 16:27). Хоча ми не почуємо з неба голосу, однак побачимо Божу любов, виражену в природі, в Ісусовій викупній жертві та іншими способами (1 Івана 4:9, 10). Єгова навіть слухає наші молитви і відповідає на них так, як би було найліпше для нас (Псалом 145:18; Ісаї 48:17). Розвиваючи близькі стосунки з Єговою, ми поглиблюємо своє цінування його ніжної турботи.

Ісус навчився від свого Отця виявляти співчуття, увагу, доброзичливість і глибоку турботу про інших. Він сказав: «Що робить [Отець], те так само й Син робить. Бо Отець любить Сина, і показує все, що Сам робить, Йому» (Івана 5:19, 20). Тож і ми можемо навчитися мистецтва виражати любов, вивчаючи приклад Ісуса, який він подав, коли був на землі (Филип’ян 1:8).

Як виражати любов у сім’ї?

Оскільки «Бог є любов» і люди створені «на образ Божий», то ми наділені здатністю відчувати і виявляти любов (1 Івана 4:8; Буття 1:26, 27). Однак це не відбувається автоматично. Щоб виявляти любов до свого партнера і дітей, необхідно її спочатку відчувати. Будьте спостережливими і помічайте їхні хороші риси, хоч би якими незначними вони спершу видавалися, й роздумуйте над ними. Можливо, ви скажете: «У моєму чоловікові (дружині чи дітях) немає нічого доброго». Фактично люди, котрим подружнього партнера вибирали батьки, можуть не відчувати любові один до одного. Є подружжя, які не хотіли мати дітей. І все ж подумайте, як Єгова ставився до своєї символічної дружини — ізраїльського народу — у X столітті до н. е. Хоча його пророк Ілля зробив висновок, що в десятиплемінному Ізраїлі немає більше поклонників Єгови, Бог уважно придивився до народу і знайшов значну кількість людей, 7000, які в Його очах мали привабливі риси. Чи ви можете наслідувати Єгову, помічаючи добрі риси в членів своєї сім’ї? (1 Царів 19:14—18).

Але щоб рідні відчували вашу любов, треба докласти для цього свідомих зусиль. Коли помічаєте щось похвальне, виразіть своє цінування словами. Описуючи чеснотну жінку, ось що Боже Слово зазначає про її близьких: «Устають її діти, і хвалять її, чоловік її — й він похваляє її» (Приповістей 31:28). Зверніть увагу, як вільно вони висловлювали цінування один одному. Хвалячи дружину, батько подає чудовий приклад своєму синові, заохочуючи його бути щедрим на похвалу до своєї майбутньої дружини.

Також батькам треба хвалити своїх дітей. Це допоможе прищепити в їхні серця самоповагу. Зрештою, як людина може ‘любити свого ближнього, як самого себе’, коли вона себе не поважає? (Матвія 22:39). З іншого боку, якщо батьки завжди критикують своїх дітей, зовсім не хвалять їх, діти легко можуть втратити самоповагу, і тоді їм буде важко виявляти любов до інших (Ефесян 4:31, 32).

Ви можете знайти допомогу

А що, коли ви виховувались у родині, де не було сердечної атмосфери? Все одно ви можете навчитися виражати любов. Першим кроком є визначити проблему й усвідомити потребу поліпшитись. Боже Слово, Біблія, є великою допомогою в цьому. Його можна порівняти до дзеркала. Коли ми розглядаємо себе у символічному дзеркалі біблійних учень, дефекти, або недоліки, нашого мислення відображаються, і ми їх бачимо (Якова 1:23). За допомогою біблійних учень ми можемо виправити будь-які погані схильності (Ефесян 4:20—24; Филип’ян 4:8, 9). Чинити це потрібно регулярно і ніколи не ‘знуджуватись, роблячи добре’ (Галатів 6:9).

Декому важко виявляти любов через своє виховання або культуру суспільства. Однак недавні дослідження свідчать, що такі перешкоди можна перебороти. Доктор Деніел Ґоулмен, фахівець в галузі психічного здоров’я, пояснює, що «навіть глибоко вкорінені звички серця, розвинені в дитинстві, можна змінити». Ще понад 19 століть тому Біблія говорила, що за допомогою Божого духу можна змінити навіть найбільш вкорінені схильності серця. Вона говорить, щоб ми «скинули з себе людину стародавню з її вчинками, та зодягнулися в нову» (Колосян 3:9, 10).

Коли проблема визначена, сім’я може вивчати Біблію, маючи на увазі конкретні потреби. Наприклад, чому б не переглянути вживання слова «любов» у Святому Письмі за допомогою «Біблійної симфонії»? У Біблії можна знайти, наприклад, такий вірш: «Ви чули про Йовове терпіння та бачили Господній кінець його, що «вельми Господь милостивий та щедрий» (Якова 5:11). Потім розгляньте біблійну розповідь про Йова, зосереджуючись на тому, як Єгова виявляв до нього ніжні почуття і милосердя. Безсумнівно, ви захочете наслідувати Єгову, виявляючи такі ж ніжні почуття й милосердя до членів своєї сім’ї.

Однак, як недосконалі, «багато ми всі помиляємось» у використанні язика (Якова 3:2). У сімейному колі нам не завжди може вдаватися використовувати язик у підбадьорливий спосіб. Тут необхідною є молитва і вміння покладатися на Єгову. Не здавайтеся. «Безперестанку моліться!» (1 Солунян 5:17). Єгова допоможе тим, хто прагне любові в сім’ї, а також тим, хто хоче виявляти її, але соромиться.

Крім того, Єгова турботливо попіклувався, щоб допомогу можна було знайти у християнському зборі. Яків писав: «Чи хворіє [духовно] хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Ім’я» (Якова 5:14). Так, старійшини у зборах Свідків Єгови можуть стати великою допомогою для членів родин, яким важко виявляти любов один до одного. Хоча старійшини не лікарі, вони можуть терпеливо допомагати своїм співвіруючим, не наказуючи їм, що вони мають робити, а нагадуючи про погляд Єгови і молячись з ними і за них (Псалом 119:105; Галатів 6:1).

У випадку Тору і Йоко християнські старійшини завжди вислуховували їхні проблеми і потішали їх (1 Петра 5:2, 3). Інколи старійшина відвідував їх зі своєю дружиною, щоб Йоко побула в товаристві досвідченої християнки, яка могла ‘навчати її любити свого чоловіка’ (Тита 2:3, 4). Виявляючи розуміння і співчуття до страждання і душевного болю співхристиян, старійшини стають «як захист від вітру, і немов та заслона від зливи» (Ісаї 32:1, 2).

З допомогою доброзичливих старійшин Тору усвідомив, що має проблему з виражанням своїх емоцій і що в «останні дні» Сатана атакує сім’ю (2 Тимофія 3:1). Тору вирішив взятися за свою проблему. Він почав розуміти, що його невміння виражати любов є результатом того, що він сам не відчув любові, коли виростав. За допомогою молитви і серйозного вивчення Біблії Тору поступово став більш чуйним до емоційних потреб Йоко.

Хоча Йоко злилась на Тору, та коли зрозуміла, у якій сім’ї він виростав, а також усвідомила власні слабкості, то почала докладати наполегливих зусиль, щоб бачити у своєму чоловікові добре (Матвія 7:1—3; Римлян 5:12; Колосян 3:12—14). Вона ревно благала Єгову додати їй сил любити свого чоловіка (Филип’ян 4:6, 7). На радість дружині, Тору почав виражати свою любов.

Безсумнівно, навіть якщо вам важко відчувати і виражати любов у колі сім’ї, ви в стані побороти цю проблему. Боже Слово дає нам надійне керівництво (Псалом 19:8). Ви зможете подолати грізний бар’єр, який, здається, виріс між вами і вашими рідними, якщо будете усвідомлювати серйозність справи, бачити добре в членах своєї сім’ї, вивчати і застосовувати Боже Слово, звірятися Єгові у ревній молитві, а також шукати допомоги зрілих християнських старійшин (1 Петра 5:7). Ви також можете радіти, як радів один чоловік зі США. Його заохотили виражати дружині свою любов. Коли він зрештою набрався мужності сказати «я люблю тебе», то був вражений, яким був відгук. З очима повними сліз радості дружина відповіла: «Я також тебе люблю, але ти сказав мені це вперше за 25 років». Тож не чекайте так довго, щоб виразити любов своєму подружньому партнеру і дітям!

[Примітка]

^ абз. 2 Деякі імена змінено.

[Ілюстрація на сторінці 28]

Єгова надає допомогу у своєму Слові, Біблії.