Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Єгова — Бог, з яким варто познайомитись

Єгова — Бог, з яким варто познайомитись

Єгова — Бог, з яким варто познайомитись

ЧИ МОЖЕ бути, що ви пропускаєте щось важливе у житті? Якщо ви мало знаєте про Бога, то можна сказати, що так. Чому? Бо мільйони людей переконалися, що знайомство з Богом Біблії приносить велику користь. Ця користь стає відчутною відразу, і вона не зникає з часом.

Бог Єгова, Автор Біблії, бажає, щоб ми ближче познайомилися з ним. Псалмоспівець писав: «Нехай вони знають, що Ти,​— Твоє Ймення Господь [«Єгова», НС], Сам Ти, Всевишній, на цілій землі!» Бог розуміє, що знати його — в наших інтересах. «Я — Господь, Бог твій, що навчає тебе про корисне». Яку користь нам приносить знайомство з Богом Єговою, Всевишнім? (Псалом 83:19; Ісаї 48:17).

По-перше, ми отримуємо керівництво для вирішення щоденних проблем, міцну надію на майбутнє і душевний мир. По-друге, близьке знайомство з Єговою спонукує нас з іншого погляду дивитися на важливі питання, з якими люди стикаються у цілому світі сьогодні. Які саме питання?

Чи ваше життя має сенс?

Незважаючи на приголомшливий технічний прогрес, люди далі ставлять ті самі основні питання: «Чому я існую? Що мене чекає в майбутньому? Який сенс життя?» Якщо людина не отримає вичерпних відповідей, її життя не матиме справжнього змісту. Чи багато людей так почуваються? Дослідження, проведене в Німеччині у кінці 90-х років, виявило, що в половини опитаних часто або деколи з’являється відчуття, ніби життя не має сенсу. Можливо, подібна ситуація існує і в вашій місцевості.

Без сенсу життя людина не має основи для особистих цілей. Багато хто старається компенсувати це, намагаючись зробити успішну кар’єру чи розбагатіти. І все ж відчуття порожнечі може не покидати їх. Відсутність змісту життя турбує людей настільки, що вони не хочуть більше жити. У газеті «Інтернешнл гералд трібюн» повідомлялося про молоду гарну жінку, яка виховувалася «серед казкового багатства й усіляких благ». Хоча вона й вела розкішний спосіб життя, їй було одиноко і здавалося, що життя безцільне. Одного дня вона наковталася снодійного і померла. Можливо, ви чули і про інших самотніх людей, життя яких трагічно обірвалося.

Але чи вам доводилося чути твердження, що все про життя нам може розказати наука? Німецький тижневик «Вохе» зазначає: «Хоч би якою правдивою була наука, вона безсила в духовних питаннях. Еволюція видається примітивною, і навіть квантова фізика з усіма її непередбачуваними відхиленнями не дає жодного почуття впевненості». Завдяки науковим відкриттям вдалося великою мірою описати різноманітні форми життя і пояснити природні цикли та процеси, які його підтримують. Однак наука не може сказати, чому ми існуємо і що нас чекає в майбутньому. Якщо покладатися суто на науку, то наші питання про сенс життя залишаться без відповіді. Через це, як повідомляла газета «Зюддойче цайтунґ», існує «велика потреба в керівництві».

Хто ж може дати ліпше керівництво, ніж Творець? Оскільки це Бог поселив людей на землі, то в першу чергу він мусить знати, з якою метою зробив це. Біблія пояснює, що Єгова створив людей, щоб вони могли заселити землю і доглядати її, бути на ній доморядниками. В усіх своїх ділах люди мали відображати його риси, такі, як справедливість, мудрість і любов. Коли ми зрозуміємо причину, чому Єгова створив нас, тоді будемо знати, чому ми існуємо (Буття 1:26—28).

Що робити?

А що, коли в минулому ви не знайшли задовільних відповідей на питання: чому я існую? Що принесе майбутнє? Який сенс життя? Біблія радить ближче познайомитися з Єговою. Сам Ісус сказав: «Життя вічне полягає у пізнанні тебе — єдиного істинного Бога — й того, кого ти надіслав, Ісуса Христа». Заохочуємо вас також розвивати побожні риси, особливо любов, і поставити собі за ціль жити під Божим прийдешнім Месіанським Царством. Тоді ви будете мати сенс життя і чудову, певну надію на майбутнє. Імовірно, що ви знайдете відповіді на фундаментальні питання, які дотепер турбували вас (Івана 17:3, Герасимчук; Екклезіяста 12:13).

Як це на вас вплине? Чоловік на ім’я Ганс може поділитися досвідом *. Колись він мав туманне поняття про Бога і його віра не справляла жодного впливу на його життя. Ганс любив наркотики, жінок легкої поведінки, мотоцикли і займався дрібною злочинністю. «Але життя було порожнє, воно не давало справжнього задоволення»,— пояснює він. У віці близько 25 років Ганс вирішив уважно прочитати Біблію і ближче познайомитися з Богом. Зробивши це і зрозумівши мету життя, він змінив поведінку і охрестився як Свідок Єгови. Останні десять років він служить повночасно. Ганс щиро каже: «Служіння Єгові — це найкращий спосіб життя. Ніщо не може з цим порівнятися. Знайомство з Єговою відкрило для мене сенс життя».

Звичайно, сенс життя — це не єдине питання, яке турбує багатьох людей. Обставини у світі погіршуються, і щораз більше людей турбується іншим важливим питанням.

Чому це сталося?

Коли стається лихо, наш розум часто зосереджується на одному питанні: чому це сталося? Здатність емоційно справитися з нещастям великою мірою залежить від отримання належної відповіді на це запитання. Якщо немає вичерпних відповідей, страждання не припиняється і людина може озлобитися. Візьмімо для прикладу Бруні.

«Кілька років тому померла моя донечка,— розповідає Бруні, жінка середніх років.— Я вірила в Бога, тож шукала потіхи у місцевого священика. Він сказав мені, що Бог забрав Сюзанку на небо і там вона стала ангелом. З її смертю, здавалося, світ навколо мене завалився, і тепер я почала ненавидіти Бога за те, що він забрав її». Біль і страждання не покидали Бруні кілька років. Вона продовжує: «Одного дня Свідки Єгови показали мені з Біблії, що я не маю причин ненавидіти Бога. Єгова не забрав Сюзанну на небо, і вона не є ангелом. Її хвороба була результатом людської недосконалості. Сюзанка спить сном смерті, чекаючи, коли Єгова воскресить її. Я також дізналася, що він створив людей для вічного життя на райській землі, і це невдовзі сповниться. Коли я зрозуміла, якою особою Єгова є насправді, то наблизилася до нього і мій біль почав утихати» (Псалом 37:29; Дії 24:15; Римлян 5:12).

Мільйони людей страждають від різного роду нещасть. Це може бути особиста трагедія, війна, голод, стихійні лиха. Бруні зазнала полегшення, коли зрозуміла з Біблії, що Єгова не винен у нещастях, що він ніколи не бажав страждання людей і що невдовзі він покінчить зі злом. Вже саме поширення зла є знаком, що ми живемо в «останні дні» цієї системи речей. Разюча зміна на ліпше, якої ми всі прагнемо, вже не за горами (2 Тимофія 3:1—5; Матвія 24:7, 8).

Знайомство з Богом

Ганс і Бруні мали про Бога розпливчасте уявлення. Вони вірили в нього, хоча знали про нього дуже мало. Але коли вони виділили час, щоб познайомитися з Єговою, їхні зусилля виправдалися. Ці люди отримали належні відповіді на більшість важливих питань сьогодення. Це дало їм душевний мир і тверду надію на майбутнє. Мільйони слуг Єгови зазнали чогось подібного.

Знайомство з Богом починається з уважного вивчення Біблії, яка розповідає про нього і про його вимоги до нас. Саме це робили декотрі люди в першому столітті. Історик і лікар Лука повідомляє, що члени єврейського збору грецького міста Верії «слова [Павла і Сили] прийняли з повним запалом, і Писання досліджували день-у-день, чи так воно є» (Дії 17:10, 11).

Християни у зборах першого століття проводили також зібрання (Дії 2:41, 42, 46; 1 Коринтян 1:1, 2; Галатів 1:1, 2; 2 Солунян 1:1). Те саме відбувається і сьогодні. Збори Свідків Єгови сходяться на зібрання, призначені особливо для того, щоб допомогти людям наблизитися до Єгови і зазнати радості від служіння йому. Спілкування з місцевими Свідками принесе ще одну користь. Оскільки люди поступово стають подібними до Бога, якому поклоняються, Свідки Єгови виявляють риси — хоча і не повною мірою,— які виявляє сам Єгова. Отже, спілкування зі Свідками допомагає нам ще ближче познайомитися з Єговою (Євреїв 10:24, 25).

Чи, на вашу думку, це не надто багато зусиль, аби познайомитися лише з одною Особою? Безумовно, зусилля потрібні. Але чи не потрібні вони і для досягнення інших цілей у житті? Подумаймо про зусилля, яких докладають спортсмени на тренуваннях. Наприклад, олімпійський чемпіон з лижного спорту Жан-Клод Кіллі з Франції ось що говорить про вимоги для успіху на міжнародних спортивних змаганнях: «Потрібно починати за 10 років наперед. Участь в іграх слід планувати багато років заздалегідь і треба думати про них кожного дня... Це розумова і фізична робота 365 днів на рік». Стільки часу й зусиль лише заради участі у змаганні, яке може тривати якихось десять хвилин! Ближче знайомство з Єговою дає набагато більше користі.

Стосунки, які стають щораз тіснішими

Хто хотів би пропустити в житті щось важливе? Ніхто. Отже, якщо ви маєте відчуття, що вашому життю бракує справжнього сенсу, або якщо прагнете пояснення того, чому стається горе, тоді постановіть ближче познайомитися з Єговою, Богом Біблії. Знання про нього може змінити ваше життя на ліпше, і то назавжди.

Чи ми коли-небудь припинимо навчатися про Єгову? Ті, хто служить йому десятки років, усе ще дивуються з того, скільки вони вже дізналися про нього і скільки нового ще дізнаються. Отримуючи такі знання, ми стаємо щасливішими і ще більше наближаємось до Бога. Тож вторуймо словам апостола Павла, який писав: «О глибино багатства, і премудрости, і знання Божого! Які недовідомі присуди Його, і недосліджені дороги Його! «Бо хто розум Господній пізнав? Або хто був дорадник Йому?» (Римлян 11:33, 34).

[Примітка]

^ абз. 12 Імена змінено.

[Вставка на сторінці 5]

Люди далі ставлять ті самі основні питання: чому я існую? Що принесе майбутнє? Який сенс життя?

[Вставка на сторінці 6]

«Коли я зрозуміла, якою особою Єгова є насправді, то наблизилася до нього».

[Вставка на сторінці 7]

«Служіння Єгові — це найкращий спосіб життя. Ніщо не може з цим порівнятися. Знайомство з Єговою відкрило для мене сенс життя».