Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Став духовні цілі, щоб славити свого Творця

Став духовні цілі, щоб славити свого Творця

Став духовні цілі, щоб славити свого Творця

«ДЛЯ мореплавця, який не знає, до якої гавані йому прямувати, жоден вітер не буде ходовим». Ці слова, які приписують римському філософу першого століття, нагадують відому істину — щоб життя було змістовним, потрібно ставити цілі.

У Біблії розповідається про цілеспрямованих людей. Наприклад, Ной «зробив ковчега, щоб дім свій спасти», і для цього йому було потрібно працювати близько 50 років. Пророк Мойсей «дивився на нагороду» (Євреїв 11:7, 26, Дерк.). Перед наступником Мойсея Ісусом Навином Бог поставив мету завоювати Ханаан (Повторення Закону 3:21, 22, 28; Ісуса Навина 12:7—24).

У першому столітті на духовні цілі апостола Павла, безсумнівно, сильно вплинули Ісусові слова про те, що «проповідана буде ця Євангелія Царства по цілому світові» (Матвія 24:14). Заохочений особистими звертаннями Господа Ісуса і видіннями від нього, а також призначенням «носити Ім’я [Ісуса] перед народами», Павло багато зробив для заснування ряду християнських зборів у Малій Азії та Європі (Дії 9:15; Колосян 1:23).

Протягом століть служителі Єгови ставили перед собою високі цілі і досягали їх, приносячи Богу славу. А як ми можемо ставити духовні цілі? Які цілі варто ставити і що конкретно слід робити, щоб їх досягти?

Необхідні відповідні спонуки

Цілі можна ставити у будь-якій сфері життя, і в цьому світі не бракує цілеспрямованих людей. Однак теократичні цілі відрізняються від світських. Багато людей у цьому світі спонукувані головним чином нав’язливим бажанням збагатитися, і ніщо їх не зупиняє у гонитві за посадою і владою. Було б великою помилкою ставити перед собою ціль здобути владу й видатне становище! Цілі, які прославляють Бога Єгову, безпосередньо пов’язані з нашим поклонінням йому і з інтересами Царства (Матвія 6:33). Такі цілі породжуються любов’ю до Бога й ближніх і допомагають розвивати відданість Богові (Матвія 22:37—39; 1 Тимофія 4:7).

Отже, духовні цілі — розширення служіння чи особистий духовний поступ — ми повинні ставити і досягати тільки з чистими спонуками. Однак навіть поставлені з правильними спонуками цілі іноді залишаються нереалізованими. Як ставити цілі і як збільшити шанси для їх досягнення?

Обов’язково мати сильне бажання

Обміркуймо, як Єгова створив усесвіт. Сказавши «був вечір, і був ранок», Єгова окреслив послідовні періоди, або «дні» творення (Буття 1:5, 8, 13, 19, 23, 31). На початку кожного періоду він мав чітку мету, або ціль, на той «день». І Бог виконав свій намір — створив усе (Об’явлення 4:11). «Як чого зажадає душа Його [Єгови],— те Він учинить»,— сказав патріарх Йов (Йова 23:13). Як же приємно було Єгові бачити «усе, що [він] вчинив» і сказати, що «вельми добре воно»! (Буття 1:31).

Щоб досягти поставленої мети, ми теж повинні жадати цього. Що допоможе нам розвинути таке прагнення? Коли ще земля була пуста і порожня, Єгова передбачав кінцевий результат своєї діяльності — перлину всесвіту, яка мала приносити йому славу і честь. Наше бажання досягти наміченої цілі можна стимулювати роздумами про результати і користь від її досягнення. У цьому переконався дев’ятнадцятирічний Тоні. Відвідання одного з філіалів Свідків Єгови в Західній Європі справило на нього незабутнє враження. Відтоді він думав: «От якби в такому місці служити!» Тоні не переставав думати про це і намагався зробити все, щоб втілити свою мрію в життя. Як же він зрадів, коли через кілька років його запросили служити у філіалі!

Спілкування з тими, хто вже досяг певної мети, може розвинути і в нас бажання досягти такої ж мети. Наприклад, Джейсон, якому тепер 30 років, у ранній юності не любив проповідувати. Але, закінчивши школу, він почав піонерське служіння і став повночасним проповідником Царства. Що допомогло Джейсону розвинути бажання стати піонером? Він каже так: «На мене дуже вплинуло спілкування з піонерами і те, що я проповідував разом із ними».

Виклади свої цілі на письмі

Невиразні ідеї набирають ясності, коли ми добираємо слова, щоб їх описати. Соломон казав, що влучні слова можуть, як те стрекало погонича, давати напрямок у житті (Екклезіяста 12:11). Влучні слова на письмі сильніше впливають на розум і серце. Чи не тому Єгова звелів царям Ізраїлю особисто переписувати Закон? (Повторення Закону 17:18). Отже, варто записати свої цілі і засоби для їх досягнення, скласти список імовірних перешкод і способів їх подолання. Добре також визначити, які питання потребують вивчення, які навички слід здобути і хто міг би надати допомогу й підтримку.

Визначення духовних цілей допомогло Джефрі віднайти душевну рівновагу. Він довго служив спеціальним піонером у віддаленій території в одній з країн Азії. Несподівано померла його дружина. Отямившись за якийсь час після тяжкої втрати, Джефрі повністю віддався піонерському служінню і поставив собі певні цілі. Сформулювавши свій план на письмі, Джефрі молився про те, щоб почати в кінці місяця три біблійні вивчення. Кожного дня він оцінював, що йому вдалося зробити, і кожні десять днів перевіряв, який зробив поступ. Чи він досяг своєї мети? Так, адже Джефрі почав чотири біблійні вивчення!

Визнач проміжні короткострокові цілі

Спочатку деякі цілі можуть здаватися недосяжними. Для Тоні, про якого ми згадували вище, служіння у філіалі було нездійсненною мрією. Це тому, що він вів неправильний спосіб життя і навіть не присвятився Богу. Але Тоні вирішив узгодити своє життя з нормами Єгови і поставив собі за ціль підготуватися до хрещення. Охрестившись, він поставив ціль стати допоміжним, а потім сталим піонером, при цьому зазначив у календарі дати початку такого служіння. Після того як Тоні прослужив якийсь час піонером, мета служити у філіалі вже не здавалася такою нереальною.

Ми також можемо розбивати наші довгострокові цілі на кілька короткострокових. Проміжні цілі легше досягати, і вони слугують орієнтирами на шляху до основної цілі. Регулярно перевіряючи свій поступ за такими орієнтирами, ми не будемо розпорошувати увагу і прямуватимемо до мети. Зосереджуватись на меті нам також допоможуть регулярні молитви про наші плани. «Безперестанку моліться»,— закликав апостол Павло (1 Солунян 5:17).

Будь рішучим і наполегливим

Деякі цілі залишаються недосяжними попри добре складені плани і сильне бажання їх виконати. Як же, напевно, засмутився учень Іван Марко, коли апостол Павло не захотів брати його з собою у другу місіонерську подорож (Дії 15:37—40). З цієї ситуації Марко мав узяти для себе урок і внести деякі зміни у спосіб досягнення своєї цілі розширити служіння. Він, очевидно, так і зробив. Згодом Павло з прихильністю говорить про Марка, а апостол Петро близько спілкується з ним у Вавилоні (2 Тимофія 4:11; 1 Петра 5:13). Чи не найбільшим привілеєм, якого удостоївся Марко, було написання натхненої оповіді про Ісусове життя і служіння.

На шляху до виконання своїх духовних цілей, ми теж можемо зазнавати невдач. Але не здаваймося, треба лише проаналізувати зроблене, переглянути плани і дещо їх змінити. Коли трапляються перешкоди, слід з рішучістю і наполегливістю докладати зусиль, щоб їх подолати. «Поклади свої чини на Господа, і будуть поставлені міцно думки твої»,— запевняє нас мудрий цар Соломон (Приповістей 16:3).

Однак буває, що через обставини деякі цілі стають нереалістичними. Наприклад, через стан здоров’я чи сімейні обов’язки. Ніколи не забуваймо, що головна нагорода — це вічне життя — чи то в небі чи в Раю на землі (Луки 23:43; Филип’ян 3:13, 14). Як отримати цю нагороду? «Хто Божу волю виконує, той повік пробуває»,— написав апостол Іван (1 Івана 2:17). Навіть коли обставини не дозволяють нам досягти певної мети, ми усе ж можемо ‘Бога боятися, й чинити Його заповіді’ (Екклезіяста 12:13). Духовні цілі допомагають нам зосереджуватись на виконанні Божої волі. Тож ставмо такі цілі, щоб прославляти нашого Творця.

[Рамка на сторінці 22]

Можливі духовні цілі

○ Читати Біблію щодня.

○ Читати усі номери журналів «Вартова башта» і «Пробудись!».

○ Удосконалити свої молитви.

○ Приносити плід духу.

○ Намагатися розширити служіння.

○ Підвищити ефективність проповідування і навчання.

○ Розвинути навички, потрібні у проповідуванні по телефону, у неформальному свідченні і проповідуванні в діловій території.