Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Єдиний порятунок!

Єдиний порятунок!

Єдиний порятунок!

У СЕЛІ Віфанія, приблизно за три кілометри від Єрусалима, жили Лазар і його дві сестри — Марта й Марія. Одного разу, коли їхній друг Ісус був в іншій місцевості, Лазар сильно захворів. Занепокоївшись, сестри повідомили про це Ісуса. Через два дні Ісус вирішив піти до Лазаря. По дорозі він каже своїм учням, що йде розбудити Лазаря зі сну. Учні спершу не зрозуміли Ісуса, тоді він прямо сказав: «Лазар помер» (Івана 11:1—14).

І ось Ісус біля гробниці Лазаря. Він наказує відкотити каменя, яким закрита гробниця. Помолившись уголос, Ісус вигукує: «Лазарю, вийди!» І Лазар... вийшов. Чоловік, який був мертвим чотири дні, воскрес! (Івана 11:38—44).

Історія з Лазарем показує, що воскресіння — то єдиний порятунок для померлих. Але чи справді відбулося це чудо? Біблія розповідає про нього як про незаперечний факт. Прочитайте цю історію в Євангеліє від Івана 11:1—44, і ви самі побачите, наскільки живо змальовано всі деталі тієї події. Проте ви, можливо, і далі сумніваєтесь у правдивості оповіді про воскресіння Лазаря. Якщо так, то можна засумніватись і в правдивості інших чуд, записаних у Біблії, в тому числі у воскресінні самого Ісуса Христа. А в Біблії сказано: «Якщо ж Христос не воскрес, то віра ваша марна» (1 Коринфян 15:17). Воскресіння — це одне з основних біблійних вчень (Євреїв 6:1, 2). Але що означає саме слово «воскресіння»?

Що таке воскресіння?

У Християнських Грецьких Писаннях слово «воскресіння» вживається понад 40 разів. У грецькій мові воно буквально означає «вставання знову». Єврейський відповідник слова «воскресіння» можна перекласти як «оживити мертвих». Чи під час воскресіння має ожити те саме тіло, яке було в людини до смерті? Ні. Адже тіло розклалось і повернулось до пороху земного. Воскресне не те саме тіло, а та сама особа, яка померла. Отже, воскресіння — це відновлення особливостей людини, її рис характеру, пам’яті та всіх деталей особистості.

Бог Єгова має досконалу пам’ять і чудово пам’ятає характерні особливості всіх померлих людей (Ісаї 40:26). Єгова — Творець життя, тому він може повернути до життя ту саму особу, але вже з новим тілом (Псалом 36:10). До того ж у Біблії сказано, що Бог Єгова прагне воскресити мертвих (Йова 14:14, 15, Хом.). Як приємно знати, що Єгова не лише в стані відновити людині життя, але й прагне зробити це!

Провідну роль у воскресінні померлих відіграє Ісус Христос. Більше ніж через рік після початку свого служіння Ісус сказав: «Як Батько воскрешає та оживляє мертвих, так і Син оживляє тих, кого хоче» (Івана 5:21). Воскресіння Лазаря недвозначно показує, що Ісус має і силу, і бажання повертати померлих до життя.

Дехто твердить, ніби після смерті людини якась її частина продовжує жити. Однак ця ідея про безсмертя людської душі або духу суперечить вченню про воскресіння. Коли щось переживає смерть людини, що ж тоді буде воскрешено? Марта, сестра Лазаря, не вірила, що її брат після смерті потрапив до духовної сфери і жив там. Вона вірила у воскресіння. Коли Ісус запевнив її: «Твій брат воскресне», Марта сказала: «Знаю, він воскресне, коли настане воскресіння в останній день» (Івана 11:23, 24). Воскреснувши, Лазар нічого не розповідав про загробне життя. Чому? Тому що він просто був мертвий. У Біблії сказано: «Померлі нічого не знають... Немає в шеолі [спільній могилі людства], куди ти йдеш, ні роботи, ні роздуму, ані знання, ані мудрости» (Екклезіяста 9:5, 10).

Біблія дає єдину надію для померлих — воскресіння. Але виникає запитання: хто воскресне і де відбуватиметься воскресіння?

Хто воскресне?

Ісус сказав: «Надходить час, коли всі, хто перебуває в пам’ятних гробницях, почують його [Ісусів] голос і вийдуть» (Івана 5:28, 29). За цією обіцянкою, всі, хто перебуває в пам’ятних гробницях, тобто в пам’яті Єгови, воскреснуть. Проте вас, можливо, цікавить: хто з померлих перебуває у Божій пам’яті й, отже, буде воскрешений?

У Біблії, в листі до Євреїв в 11-му розділі, міститься перелік імен чоловіків та жінок, які вірно служили Богові. Вони, як і віддані Божі слуги, котрі померли недавніми роками, будуть воскрешені. А що сказати про тих, хто не жив за Божими праведними нормами, можливо, через те, що нічого про них не знав? Чи такі люди теж перебувають у Божій пам’яті? Так, і про це говорить Біблія: «Буде воскресіння праведних і неправедних» (Дії 24:15).

А втім, не всі люди, які померли, будуть воскрешені. У Біблії сказано: «Якщо, отримавши точне знання правди, ми свідомо ходимо в гріху, то вже не залишається жертви за гріхи, а якесь страшне очікування суду» (Євреїв 10:26, 27). Дехто вчиняє гріхи, за які немає прощення. Такі люди потрапляють не до гадесу (спільної могили людства), а до геєни, яка символізує вічне знищення (Матвія 23:33). Проте ми повинні вважати, щоб не робити жодних припущень, чи буде якусь людину воскрешено, чи ні. Це вирішує лише Бог. Він знає, хто є в гадесі, а хто — в геєні. Тому замість того, щоб робити припущення, нам треба старатись жити згідно з Божою волею.

Хто воскресне до життя в небі?

Воскресіння Ісуса Христа можна без перебільшення назвати найвидатнішим. Він «був умертвлений у тілі, але оживлений у дусі» (1 Петра 3:18). До Ісуса ніхто з людей не зазнав такого воскресіння. Він сам пояснив: «Жодна людина не піднімалась на небо, окрім того, хто зійшов з неба,— Сина людського» (Івана 3:13). І справді, Син людський був першим, хто воскрес як духовна особа (Дії 26:23). Але пізніше подібного воскресіння зазнали також інші люди. Біблія повідомляє: «Кожен у свою чергу: Христос — перший плід, потім, під час його присутності, ті, що йому належать» (1 Коринфян 15:23).

«Ті, що йому належать» — це невелика група людей, які воскресають для життя в небі (Римлян 6:5). Вони з Христом «царюватимуть над землею», а також служитимуть священиками (Об’явлення 5:9, 10). Ці особи будуть священиками в тому розумінні, що разом з Христом усуватимуть наслідки гріха, який спровадив на своїх нащадків перший чоловік, Адам (Римлян 5:12). Тих, хто правитиме з Христом як царі та священики, має бути 144 000 (Об’явлення 14:1, 3). Яке тіло вони отримують під час воскресіння? «Тіло духовне»,— пояснює Біблія. Лише, маючи таке тіло, вони зможуть жити в небі (1 Коринфян 15:35, 38, 42—45).

Коли відбувається воскресіння тих, хто йде до неба? Відповідь міститься у 1 Коринфян 15:23: «Під час його [Ісуса] присутності». Події у світі після 1914 року чітко показують, що Христова присутність і «закінчення цієї системи» почалися саме того року (Матвія 24:3—7). Існують усі підстави вважати, що воскресіння вірних християн до небесного життя вже почалося. І воно, звичайно ж, відбувається невидимо для людей на землі. Отож це означає, що апостоли й ранні християни вже воскресли і є в небі. А що сказати про християн, котрі живуть за нашого часу і мають непохитну надію правити з Христом у небі? Вони воскреснуть «як оком змигнути», тобто миттєво, в момент своєї смерті (1 Коринфян 15:52). Воскресіння цієї порівняно невеликої групи зі 144 000 осіб відбувається перед воскресінням великого числа людей, котрі житимуть на землі. Тому воскресіння до життя в небі називається «раннє воскресіння» і «перше воскресіння» (Филип’ян 3:11; Об’явлення 20:6).

Хто воскресне до життя на землі?

У Святому Письмі говориться, що на землі воскресне дуже багато людей (Псалом 37:29; Матвія 6:10). Апостол Іван описав зворушливе видіння, в якому люди повертались до життя: «Тоді море, смерть і гадес віддали мертвих, що в них, і були вони суджені — кожен згідно зі своїми вчинками. Після того смерть і гадес були вкинені в озеро вогняне, яке представляє другу смерть» (Об’явлення 20:11—14). Люди, які потрапляють у гадес, або шеол,— спільну могилу людства — перебувають у Божій пам’яті. Це значить, що кожна людина, яка є в гадесі, буде звільнена з лабетів смерті (Псалом 16:10; Дії 2:31). Усі ці люди будуть суджені згідно з учинками, які вони робитимуть після свого воскресіння. А що станеться зі смертю й гадесом? Вони будуть вкинені в «озеро вогняне». Отже, люди більше не вмиратимуть через успадковану від Адама смерть.

Подумайте, яку чудову надію відкриває воскресіння перед тими, хто через смерть утратив дорогих людей! Як, напевно, зраділа бідна вдова з міста Наїна, коли Ісус підняв з мертвих її єдиного сина! (Луки 7:11—17). А в який «великий захват» прийшли батьки 12-річної дівчинки, побачивши свою дочку живою! (Марка 5:21—24, 35—42; Луки 8:40—42, 49—56). У Божому новому світі люди з радістю зустрічатимуть рідних, які повертатимуться до життя.

Як на нас впливає знання про воскресіння мертвих? «Більшість людей боїться смерті й намагається не думати про неї»,— сказано в енциклопедії «Уорлд бук». Чому? Тому що для більшості смерть — це таємниця, котра лякає своєю невідомістю. Знання про стан померлих і надія на воскресіння вселяють у людині мужність перед лицем смерті, яка в Біблії названа «останнім ворогом» (1 Коринфян 15:26). Таке знання також допомагає зносити біль утрати, коли помирає хтось із близьких друзів чи рідних.

Коли почнеться воскресіння на землі? Нині на землі панує насилля, розбрат, кровопролиття, шириться забруднення. Якщо б померлі воскресли тепер, то чи були б вони по-справжньому щасливими? Ось чому Творець пообіцяв знищити цей світ, яким править Сатана (Приповістей 2:21, 22; Даниїла 2:44; 1 Івана 5:19). І таке знищення скоро прийде. Тоді Бог виконає свій задум — на землі настане мирний новий світ, в якому мільярди людей повернуться до життя.

[Ілюстрація на сторінці 7]

Більшість людей воскресне до життя на землі.