Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Цікаві думки з книги Псалмів (книги третя і четверта)

Цікаві думки з книги Псалмів (книги третя і четверта)

Слово Єгови живе

Цікаві думки з книги Псалмів (книги третя і четверта)

У МОЛИТВІ псалмоспівець запитує Бога: «Хіба милість Твоя буде в гробі звіщатись, а вірність Твоя в аввадоні?» (Псалом 88:12). Звичайно, що ні. Коли людина померла, то вже не може нести хвалу Єгові. Тому варто використовувати життя для того, щоб прославляти Єгову. Це чудова мета, яка надасть життю справжнього змісту.

До третьої і четвертої книги Псалмів входять Псалми 73—106. У них наведено безліч підстав для того, щоб нести хвалу нашому Творцю і благословляти його ім’я. Роздуми над цими псалмами неодмінно поглиблять наше цінування «слова Бога» і спонукають нас вихваляти Бога з іще більшим запалом і вмінням (Євреїв 4:12). Спершу розгляньмо третю книгу Псалмів.

«МЕНІ Ж БЛАГО ПРИБЛИЗИТИСЬ ДО БОГА»

(Псалом 73:1—89:53)

Перші одинадцять псалмів третьої збірки склав Асаф або члени його родини. Перша пісня пояснює, що допомогло Асафу уникнути хибного мислення і дійти правильного висновку. Асаф співає: «Мені ж благо приблизитись до Бога» (Псалом 73:28, Кул.). У 74-му Псалмі письменник оплакує знищення Єрусалима. У Псалмах 75, 76 і 77 Єгову зображено як праведного Суддю, Спасителя покірних і Того, хто слухає молитви. У 78-му Псалмі розповідається про минуле Ізраїля від днів Мойсея до днів Давида. У Псалмі 79-му з болем говориться про знищення храму. Наступний псалом містить молитву про відродження Божого народу. А Псалом 81 дає настійне заохочення слухатись Єгову. Псалми 82 і 83 — це молитви про те, щоб виконалися присуди Бога над його ворогами і продажними суддями.

«Затужена та омліває душа моя за подвір’ями Господа» (Псалом 84:3). Це слова з пісні синів Кореєвих. Псалом 85 є проханням про те, щоб Бог поблагословив народ, який повернеться з вигнання. Цей псалом підкреслює, що духовні благословення набагато цінніші за матеріальні здобутки. У 86-му Псалмі Давид просить Бога берегти його і навчати. Після Псалма 87, який оспівує Сіон і народжених у ньому, йде 88-й Псалом, який є молитвою до Єгови. Що ж до 89-го Псалма, то в ньому звернено увагу на милість Єгови, виявлену в угоді Бога з Давидом. Цей псалом склав Етан,— можливо, один з чотирьох мудреців, які жили за часів Соломона (1 Царів 5:11).

Відповіді на біблійні запитання:

73:9. В якому розумінні безбожні «свої уста до неба підносять,— а їхній язик по землі походжає»? Оскільки безбожні не зважають ні на кого чи то на небі, чи на землі, вони зухвало обмовляють Бога своїми устами. Крім того, своїм язиком вони наговорюють на людей.

74:13, 14. Коли Єгова «побив голови зміям на водах» і «ливіятанові голову був потрощив»? «Фараона, царя єгипетського» названо ‘крокодилом великим, що лежить серед своїх рік’ (Єзекіїля 29:3). Левіятан, можливо, представляє сильних мужів фараона (Псалом 74:14). Те, що їм розтрощено голови, ймовірно, означає нищівну поразку фараона і його війська, коли Єгова визволив ізраїльтян з єгипетської неволі.

75:5, 6, 11. На що вказує слово «ріг»? Роги у тварин є могутньою зброєю. Отже, словом «ріг» символічно зображено силу. Єгова підіймає «роги» своїх служителів, підносячи їх на дусі, а «роги безбожних» відрубує. Нам дається пересторога ‘не підіймати рога свого догори’, тобто не розвивати пихатого або зухвалого мислення. Оскільки підвищує сам Єгова, то до відповідальних обов’язків у зборі слід ставитись як до призначень від нього (Псалом 75:8).

76:11. Як «гнів людський» може нести хвалу Єгові? Коли Бог дозволяє людям виливати на нас свій гнів через те, що ми його служителі, то це може принести добрі результати. Будь-яка скрутна ситуація, в яку ми потрапляємо, може чогось нас навчити. Єгова допускає страждання лише в тій мірі, в якій вони сприяють нашому навчанню (1 Петра 5:10). А ‘останком людського гніву Бог підперезується’. Що ж сказати, коли ми страждаємо настільки, що доводиться померти? Така ситуація теж може принести хвалу Єгові. Нерідко ті, хто бачить, що ми вірно все зносимо, спонукані прославляти Бога.

78:24, 25. Чому манну названо «збіжжям небесним» і «хлібом ангольським»? Жоден з цих висловів не означає, що ангели споживають манну. Вона називається «збіжжям небесним» тому, що походить з неба (Псалом 105:40). Оскільки ангели живуть у небі, то вислів «хліб ангольський» може просто вказувати на те, що манну давав Бог, який живе в небі (Псалом 11:4). До того ж, щоб давати манну ізраїльтянам, Єгова, можливо, послуговувався ангелами.

82:1, 6. Кого названо «богами» і ‘синами Всевишнього’? Обидва вислови стосуються людей, які були суддями в Ізраїлі. Ці назви підходять їм тому, що вони мали служити Божими речниками і представниками (Івана 10:33—36).

83:3. Як розуміти те, що хтось піднімає голову? Це вказує на готовність застосувати силу або вдатися до дій — зазвичай протистояти комусь, боротися з кимсь або гнобити когось.

Уроки для нас:

73:2—5, 18—20, 25, 28. Нам не можна заздрити процвітанню безбожних і наслідувати їхню нечестиву поведінку. Злі люди стоять на «слизькому». Вони обов’язково зазнають «спустошення». Крім того, поки існує недосконале людське правління, зло не можливо знищити, і тому наші зусилля викоренити його були б марними. Подібно до Асафа, ми будемо чинити мудро, якщо протистоятимемо злу, наближаючись до Бога і втішаючись близькими взаєминами з ним.

73:3, 6, 8, 27. Ми повинні остерігатися чванливості і пихатості та не насміхатися з інших чи вдаватися до обману. Уникаймо цього, навіть якщо такий спосіб мислення і дій може здаватись вигідним.

73:15—17. Коли нас непокоять тривожні думки, нам не варто усім розповідати про них. Якщо б ми це робили, то лише знеохочували б інших. Ліпше спокійно роздумувати про свої тривоги і долати їх, не відокремлюючись від співвіруючих (Приповістей 18:1).

73:21—24. Люди, чиє серце болить через позірне благополуччя злих, порівнюються з тваринами, які не здатні мислити. Такі люди реагують необдумано, керуючись лише емоціями. Ми ж повинні слухатись порад Єгови і бути повністю впевненими, що він ‘держатиме нас за правицю’ і підтримуватиме. Крім того, Єгова ‘візьме нас до слави’, тобто матиме з нами близькі стосунки.

77:7. Для того щоб усім серцем цінувати духовні істини і відшукувати їх, нам потрібно виділяти час на вивчення і роздуми. Тому дуже важливо час від часу побути на самоті.

79:9. Єгова вислуховує наші молитви, особливо коли вони стосуються освячення його імені.

81:14, 17. Коли ми слухаємо голосу Єгови і ходимо його дорогами, це приносить нам рясні благословення (Приповістей 10:22).

82:2, 5. Через несправедливість «основи землі» хитаються. Несправедливість робить людське суспільство нестабільним.

84:2—5, 11—13. Псалмоспівці високо цінували місце поклоніння Єгові і були задоволені своїми обов’язками в служінні. Цим вони подали нам гарний приклад.

86:5. Які ж ми вдячні Єгові за те, що він вибачливий! Він шукає найменші підстави, щоб виявити милосердя до розкаяного грішника.

87:5, 6. Чи ті, хто житиме в земному Раю, коли-небудь знатимуть імена воскреслих до небесного життя? Ці вірші показують, що таке цілком можливо.

88:14, 15. Інколи Єгова не відразу відповідає на наші молитви про ту чи іншу проблему. Імовірно, він хоче, аби ми виявили йому глибину своєї відданості.

«ВИСЛАВЛЯЙТЕ ЙОГО, ІМ’Я ЙОГО БЛАГОСЛОВЛЯЙТЕ»

(Псалом 90:1—106:48)

Четверта збірка псалмів також наводить чимало підстав для того, щоб вихваляти Єгову. У 90-му Псалмі Мойсей протиставляє безкінечне існування «Царя вічності» скороминущому життю людини (1 Тимофія 1:17). У Псалмі 91:2 Мойсей називає Єгову своєю ‘охороною та твердинею’, тобто вважає його своїм сховком. Наступні п’ять псалмів розповідають про чудові риси Бога, про його глибокі думки і про його чуда. Три псалми починаються висловом «царює Господь» (Псалом 93:1; 97:1; 99:1). Називаючи Єгову тим, хто нас учинив, псалмоспівець закликає: «Виславляйте Його, Ім’я Його благословляйте» (Псалом 100:4).

Як правителеві, який боїться Єгову, виконувати свої обов’язки? Відповідь дає 101-й Псалом, складений царем Давидом. Наступний псалом розповідає, що Єгова «до молитви забутих звернеться... і молитви їхньої не осоромить» (Псалом 102:18). У Псалмі 103 звернено увагу на милість і милосердя Єгови. Говорячи про Божі творива, псалмоспівець вигукує: «Які то численні діла Твої Господи,— Ти мудро вчинив їх усіх!» (Псалом 104:24). Останні два псалми четвертої книги вихваляють Єгову за його чуда (Псалом 105:2, 5; 106:7, 22).

Відповіді на біблійні запитання:

91:1, 2. Що таке «покров Всевишнього» і як ми можемо в ньому жити? «Покров Всевишнього» символізує духовну безпеку — стан захищеності від того, що могло б зашкодити нашій духовності. Слово, передане як «покров», можна також перекласти виразом «таємне місце». Це місце є таємним, оскільки воно невідоме для тих, хто не покладається на Бога. Ми живемо під покровом Єгови, якщо надіємось на нього як на ‘охорону та твердиню’, несемо йому хвалу як Всевладному Правителеві всесвіту і проповідуємо добру новину про Царство. Ми почуваємось духовно захищеними, бо знаємо, що Єгова завжди готовий допомогти нам (Псалом 90:1).

92:13. В якому розумінні «зацвіте справедливий, як пальма»? Пальма вирізняється тим, що приносить рясні плоди протягом багатьох років. Справедлива, або праведна, людина подібна до плодоносної пальми, тому що неухильно дотримується вказівок Єгови і продовжує приносити «добрі плоди», тобто чинить правильне (Матвія 7:17—20).

Уроки для нас:

90:7, 8, 13, 14. Наші гріхи завжди негативно впливають на взаємини з правдивим Богом. Від нього неможливо приховати таємно скоєного гріха. Однак якщо ми щиро каємось та більше не грішимо, то Єгова знову буде прихильним до нас і ‘наситить Своїм милосердям’.

90:10, 12. Оскільки життя короткочасне, ми повинні «лічити... наші дні». Як це робити? Нам треба набувати «серце мудре», тобто виявляти мудрість і не марнувати свого життя, а жити так, щоб догоджати Єгові. Для цього необхідно ставити духовні справи на перше місце і мудро використовувати час (Ефесян 5:15, 16; Филип’ян 1:10).

90:17. Доречно молитися про те, щоб Єгова ‘утвердив діло рук наших’ і поблагословив наші зусилля в служінні.

92:15, 16. Християни похилого віку залишаються «ситими та свіжими», тобто духовно бадьорими, завдяки ретельному дослідженню Божого Слова і близькому спілкуванню з народом Єгови. Вони є цінною підтримкою для збору.

94:19. Хоч би що спричиняло «думки болючі», ми можемо отримувати потіху, читаючи Біблію і роздумуючи над її «розрадами».

95:7, 8. Якщо ми зважаємо на біблійні поради й охоче дотримуємось їх, то не допустимо, щоб наше серце затверділо (Євреїв 3:7, 8).

106:36, 37. З цих віршів видно, що поклоніння ідолам пов’язане з принесенням жертв демонам. Це показує, що той, хто поклоняється ідолам, може підпасти під демонічний вплив. Біблія закликає: «Стережіться ідолів» (1 Івана 5:21).

Вихваляйте Яг!

Останні три пісні четвертої книги Псалмів закінчуються словом «Алілуя», яке означає «вихваляйте Яг». А остання з них ще й починається цим словом (Псалом 104:35; 105:45; 106:1, 48). У четвертій книзі Псалмів слово «Алілуя» з’являється досить часто.

Безперечно, ми маємо безліч підстав вихваляти Єгову. Псалми з 73-го по 106-й містять багато корисної інформації. Коли ми роздумуємо над нею, наші серця сповняються вдячністю небесному Батькові. Розмірковуючи про все, що він уже зробив для нас і зробить у майбутньому, ми спонукані вихваляти Єгову з цілого серця.

[Ілюстрація на сторінці 10]

Подібно до Асафа, ми можемо протистояти злу, якщо будемо наближатись до Бога.

[Ілюстрація на сторінці 11]

Фараон зазнає́ поразки біля Червоного моря.

[Ілюстрація на сторінці 11]

Чи ви знаєте, чому манну названо «хлібом ангольським»?

[Ілюстрація на сторінці 13]

Що допомагає нам відганяти «думки болючі»?