Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як зносити несправедливість

Як зносити несправедливість

Як зносити несправедливість

МАБУТЬ, кожен у своєму житті стикався з несправедливістю. Буває, що іноді нам лише здається, ніби інші несправедливі до нас. Все ж деколи з нами справді поводяться несправедливо.

Несправедливість завдає нам емоційних ран і навіть може вплинути на наші стосунки з Богом. Зазвичай ми прагнемо виправити несправедливість. Чому? Тому що наш Бог Єгова, який «справедливий і праведний», створив людину з сильним відчуттям справедливості (Повторення Закону 32:4; Буття 1:26). Щоправда, у світі ми нерідко бачимо явну несправедливість. Мудрий чоловік давнини сказав: «Я побачив всі утиски, що чинились під сонцем,— і сльоза ось утискуваних, та немає для них потішителя, і насилля з руки, що їх гноблять, і немає для них потішителя» (Екклезіяста 4:1). Як реагувати на несправедливість?

Що таке несправедливість?

Несправедливість — це порушення норм справедливості. А хто має право встановлювати норми справедливості для людей? Тільки наш праведний і незмінний Творець. Бог каже, що ходити «уставами життя», тобто дотримуватись праведних норм, означає «не чинити кривди» (Єзекіїля 33:15). Коли Єгова створив першу людину, він наділив її сумлінням — внутрішнім голосом, який допомагає відрізняти добре від поганого (Римлян 2:14, 15). Крім того, Єгова в Біблії пояснив, що таке справедливість, а що таке несправедливість.

Як ми почуваємось, коли з нами поводяться несправедливо? Треба бути неупередженими, щоб побачити, чи справді нас хотіли скривдити. Розгляньмо приклад єврейського пророка Йони. Єгова наказав йому попередити ніневітян про прийдешнє лихо. Спершу Йона втік, не виконавши свого завдання. Але потім він прибув до Ніневії та розповів тамтешнім жителям про неминучу біду. Ніневітяни зробили необхідні зміни, і Єгова вирішив зберегти те місто. Як почувався Йона? «Було це для Йони на... досаду велику, і він запалився» (Йони 4:1). В очах Йони Єгова повівся вкрай несправедливо.

Та насправді Бог повівся справедливо, адже він бачить серця і кохає «правду та суд» (Псалом 33:5). Йона просто мав навчитись, що таке досконала справедливість Єгови. Коли здається, що ми зазнали несправедливості, запитаймо себе: «Чи Єгова також вважає це несправедливістю?»

Якщо зазнаємо несправедливості

У Біблії розповідається про людей, які зазнали несправедливості. Ми можемо багато навчитись, дослідивши, як вони поводились у таких нелегких ситуаціях. Згадаймо Йосипа, якого заздрісні брати продали в рабство до Єгипту. Там Йосипа намагалася спокусити дружина його власника. Коли їй це не вдалось, вона неправдиво звинуватила його в тому, ніби він хотів її зґвалтувати. Так Йосип опинився у в’язниці. Але залізні кайдани не похитнули його віри. Він не дозволив несправедливості вплинути на свою духовність чи послабити довір’я до Єгови (Буття 37:18—28; 39:4—20; Псалом 105:17—19).

Постраждав від несправедливості і Навот. Він став жертвою жорстокості Єзавелі, дружини ізраїльського царя Ахава. Цар хотів забрати спадщину Навота — ділянку землі біля свого палацу. Однак ізраїльтянам заборонялось продавати комусь свою спадщину назавжди, тому Навот відмовив цареві (Левит 25:23). Через це зла Єзавель звела наклеп, ніби Навот зневажив Бога і царя. Тож Навота і його синів стратили. Уявіть, як гірко було Навоту, коли люди почали кидати в нього камінням (1 Царів 21:1—14; 2 Царів 9:26).

Але найбільшої несправедливості зазнав Ісус Христос. Проти нього висунули фальшиве звинувачення, його незаконно судили та винесли смертний вирок. Хоча римський намісник бачив, що Ісус невинний, він не знайшов у собі сили обстояти правду (Івана 18:38—40). Отож ніхто з людей не зазнав такої кривди від Сатани, як Ісус Христос.

Чи ці приклади показують, що Єгова байдужий до несправедливості? Ні. Єгова дивився на всі ці ситуації не так, як людина (Ісаї 55:8, 9). Через те що Йосипа продали в рабство, він зміг врятувати своїх рідних від голоду. Ще до того, як у його краї почався великий голод, він став у Єгипті управителем, відповідальним за розподіл харчів. Якби Єгова запобіг несправедливості, що трапилась з Йосипом, події розгорталися б зовсім по-іншому. Йосип не опинився б у в’язниці і не пояснив би двом в’язням їхніх снів. Згодом один з в’язнів розповів фараонові про Йосипа. Після всіх цих подій Йосипа було призначено управителем у Єгипті (Буття 40:1; 41:9—14; 45:4—8).

А як Бог дивився на несправедливість, що сталася з Навотом? В очах Єгови, який може воскрешати мертвих, Навот залишився живим (1 Царів 21:19; Луки 20:37, 38). Єгова обов’язково підніме Навота до життя. А той час, який Навот спить сном смерті, для нього є наче мить, адже «померлі нічого не знають» (Екклезіяста 9:5). Крім того, Єгова помстився за Навота, покаравши Ахава і його дім (2 Царів 9:21, 24, 26, 35, 36; 10:1—11; Івана 5:28, 29).

Ісус також помер через несправедливість. Все ж Бог воскресив його і підніс «набагато вище від усякого уряду, влади, сили, панування та всілякого імені» (Ефесян 1:20, 21). Несправедливість, яку Сатана вчинив Ісусові, не перешкодила Єгові нагородити свого Сина. Ісус був упевнений, що Бог виправить ту несправедливість, якщо на це Його воля. Але Христос теж знав, що в Єгови є свій час для сповнення пророцтв і усунення несправедливості.

Через Сатану і його слуг праведні люди зазнають несправедливості. Проте Єгова раз і назавжди виправить все зло. Тому ми мусимо чекати на Єгову (Повторення Закону 25:16; Римлян 12:17—19).

Чому Єгова допускає несправедливість

Поки що Єгова не втручається в кожну несправедливу ситуацію, бо має на це підстави. Він допускає несправедливість, і так ми можемо багато чого навчитися. Звичайно, Бог «злом... нікого не випробовує» (Якова 1:13). Єгова не вирішує кожну проблему, але підтримує тих, хто вірно зносить випробування. Біблія запевняє нас: «Після ваших недовгих страждань Бог усієї незаслуженої доброти... довершить ваше навчання, зміцнить вас, зробить вас сильними» (1 Петра 5:10).

Крім того, Єгова дає кривдникам нагоду покаятись. Лише через кілька тижнів після Ісусової страти деякі євреї, почувши промову Петра, «були вражені до глибини серця». Вони охоче прийняли Боже Слово та охрестилися (Дії 2:36—42).

Проте не всі кривдники покаються. Дехто з них стане ще несправедливішим. У Приповістей 29:1 сказано: «Чоловік остережуваний, та твердошиїй, буде зламаний нагло, і ліку не буде йому». Єгова зрештою почне діяти і знищить усіх закоренілих грішників (Екклезіяста 8:11—13).

Наслідки несправедливості можуть ще довго завдавати нам болю, але Єгова знає, як допомогти. Він звільнить нас від несправедливості, яка сьогодні приносить нам страждання. Більш того, Бог обіцяє всім вірним чудову нагороду — вічне життя в новому світі, де «перебуватиме праведність» (2 Петра 3:13).

[Ілюстрація на сторінках 16, 17]

Несправедливість завдала Навоту сильних страждань.