Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Цікаві думки з книги Йоіла та Амоса

Цікаві думки з книги Йоіла та Амоса

Слово Єгови живе

Цікаві думки з книги Йоіла та Амоса

ПРО себе письменник говорить лише те, що він «Йоіл, Петуїлів син» (Йоіла 1:1). В однойменній книзі Йоіл розповідає переважно про свою звістку. Тому можна визначити тільки час, коли було висловлене його пророцтво. Йдеться приблизно про 820 рік до н. е., дев’ятий рік царювання юдейського царя Уззійї. Чому Йоіл так мало говорить про себе? Можливо, тому, що пророк хоче зосередитися на звістці, а не на собі.

За днів Уззійї пророком також стає Амос, юдейський «пастух та оброблювач диких фіґовниць» (Амоса 7:14). На відміну від Йоіла, який пророкує в Юді, Амоса послано на північ до десятиколінного царства Ізраїлю. Амос закінчив писати свою книгу близько 804 року до н. е., після повернення в Юду. Мова його книги проста і водночас колоритна.

«ГОРЕ ДНЕВІ ТОМУ!»

(Йоіла 1:1—4:21)

У видінні Йоіл бачить нашестя гусені, сарани і тарганів. Це військо комах названо «народом... великим й міцним» та «лицарями» (Йоіла 1:4; 2:2—7). «Горе дневі тому! — бідкається Йоіл.— Бо близький день Господній, і прийде він від Всемогутнього, мов те спустошення!» (Йоіла 1:15). Єгова радить мешканцям Сіону: «Верніться до Мене всім серцем своїм». Якщо вони це зроблять, Єгова «змилується над народом Своїм» і усуне з краю «північного ворога», тобто комах-нападників. Але перед приходом свого великого дня Єгова виллє «Духа Свого на кожне тіло» і дасть «ознаки на небі й землі» (Йоіла 2:12, 18—20; 3:1—4).

Народам кинуто виклик: «Перекуйте свої лемеші на мечі, а ваші серпи на списи» — їм наказано готуватися до війни. Вони мусять зійти «в долину Йосафатову», де Бог судитиме їх і зрештою знищить. «А Юдея жити буде повіки» (Йоіла 4:10, 12, 20).

Відповіді на біблійні запитання:

1:15; 2:1, 11, 3:4; 3:14 (НС). Що таке «день Єгови»? День Єгови — це час сповнення судових вироків Бога над ворогами, час знищення його ворогів і спасіння правдивих поклонників. Наприклад, саме такий день прийшов на стародавній Вавилон у 539 році до н. е., коли його завоювали мідяни і перси (Ісаї 13:1, 6). Наближається інший «день Єгови», під час якого Бог здійснить суд над «Вавилоном Великим» — світовою імперією фальшивої релігії (Об’явлення 18:1—4, 21).

2:1—10; 3:1. Як сповнилося пророцтво про нашестя комах? Окрім книги Йоіла, у Біблії немає жодної іншої згадки про нашестя комах на величезну ханаанську землю. Тому напад, який зображає Йоіл, є, очевидно, пророчим і вказує на 33 рік н. е. Тоді Єгова став зливати свій святий дух на ранніх послідовників Христа, і вони почали проголошувати звістку, яка мучила провідників фальшивої релігії (Дії 2:1, 14—21; 5:27—33). Сьогодні ми маємо унікальну нагоду виконувати подібне завдання.

3:5. Що означає «кликати... Господнє Ім’я»? Кликати Господнє ім’я, тобто ім’я Єгови,— означає знати і глибоко шанувати це ім’я, а також покладатися на того, хто його носить, та довіряти йому (Римлян 10:13, 14).

4:14. На що вказує вислів «вирішальна долина»? Це символічне місце для виконання Божих присудів. За днів юдейського царя Йосафата, ім’я якого означає «Єгова — це Суддя», Бог визволив Юду з рук довколишніх народів, зробивши замішання в їхньому війську. Тож вищезгадане місце також названо «долиною Йосафатовою» (Йоіла 4:2, 12). У наш час вона представляє символічне місце, де народи будуть потовчені, наче виноград у давильні (Об’явлення 19:15).

Уроки для нас:

1:13, 14. Щоб спастись, необхідно щиро покаятися і визнавати Єгову правдивим Богом.

2:12, 13. Справжнє каяття має бути щиросердним. Людині слід, так би мовити, дерти «своє серце, а не свою одіж».

3:1—5. Лише той, «хто кликати буде Господнє Ім’я... спасеться» в «Господній день, великий та страшний». Якими ж вдячними ми можемо бути Єгові, що він виливає свій дух на кожне тіло. Чоловіки та жінки, молоді й старі пророкують, тобто говорять «про величні Божі діла»! (Дії 2:11). Чи не повинні ми з огляду на близький день Єгови вирізнятися «святою поведінкою та побожною відданістю»? (2 Петра 3:10—12).

4:4—8, 19. Йоіл пророкував, що народи, які живуть довкола Юди, будуть притягнуті до відповідальності за погане ставлення до вибраного Богом народу. Ці пророчі слова виявилися правдивими: вавилонський цар Навуходоносор перетворив місто Тир на руїни. Пізніше, коли це місто завоював Александр Македонський, у ньому загинуло дуже багато воїнів і відомих людей, а 30 тисяч мешканців було продано в рабство. Те саме Александр та його наступники зробили з філістимлянами. У IV столітті до н. е. був стертий з лиця землі Едом (Малахії 1:3). Ці сповнені пророцтва зміцняють нашу віру в Єгову як Виконавця своїх обіцянок. До того ж вони показують, що́ Єгова зробить з народами, які переслідують його поклонників.

4:16—21. «Небо й земля затремтять», і народи зазна́ють справедливої кари від Єгови. «Та Господь — охорона Своєму народові», він дасть своїм служителям життя в райських умовах. З наближенням дня, коли Бог виконуватиме присуд над цим злим світом, нам слід рішуче постановити міцно Його триматися.

«ПРИГОТУЙСЯ... ДО ЗУСТРІЧІ БОГА СВОГО»

(Амоса 1:1—9:15)

Амос несе звістку ворожим довколишнім народам, а також Юді та Ізраїлю. Сирію, Філістею, Тир, Едом і Моав чекає знищення, оскільки вони жорстоко ставились до Божого народу, а мешканців Юди буде знищено «за те, що [вони] повідкидали Господній Закон» (Амоса 2:4). А що сказати про десятиплемінне царство Ізраїлю? Воно згрішило в тому, що нещадно гнобило бідних, чинило неморальність і зневажало Божих пророків. Амос попереджає, що Єгова покарає ізраїльтян «за жертівники Бет-Елу» і розіб’є «дім зимовий разом з домом літнім» (Амоса 3:14, 15).

Незважаючи на різноманітні покарання, які вже спіткали ізраїльтян-ідолопоклонників, вони залишалися впертими. Амос каже Ізраїлю: «Приготуйся... до зустрічі Бога свого» (Амоса 4:12). Для ізраїльтян день Єгови означатиме, що їх виженуть «геть за Дамаск», тобто до Ассирії (Амоса 5:27). Священик Бет-Ела протидіє Амосу, але той не боїться. Єгова говорить пророку: «Доспів кінець Моєму народові Ізраїлеві,— уже більше йому не прощу» (Амоса 8:2). Ізраїльтяни не заховаються від Божих присудів ні в шеолі, ні на високих горах (Амоса 9:2, 3). Все ж Єгова обіцяє повернути свій народ. Він каже: «Ізраїля Я поверну [з неволі], і побудую міста попустошені, і осядуть вони, і засадять вони виноградники, й питимуть їхнє вино, і порозводять садки, і будуть їсти їхній овоч» (Амоса 9:14).

Відповіді на біблійні запитання:

4:1. Кого зображають «корови башанські»? Високе плоскогір’я Башану, що розкинулось на схід від Галілейського моря, було чудовим місцем для розведення породистих тварин, у тому числі корів. Адже ця місцевість славилась пасовищами. Амос прирівняв самарійських жінок, які любили розкіш, до «корів башанських». Безперечно, ці жінки тиснули на «своїх хазяїв», тобто чоловіків, вимагаючи, щоб ті обманювали бідноту і таким чином задовольняли їхні матеріалістичні прагнення.

4:6. Що означає вислів «чистота зубів»? Ця фраза, вжита разом з виразом «брак хліба», можливо, вказує на час голоду — зуби чисті, бо немає їжі.

5:5. В якому розумінні ізраїльтяни не повинні були звертатися до Бет-Ела? Свого часу Єровоам запровадив у місті Бет-Елі поклоніння теляті. Відтоді місто стало центром фальшивого поклоніння. Ґілґал і Беер-Шева, мабуть, теж відступили від Бога. Щоб уникнути передреченого лиха, ізраїльтянам треба було перестати ходити на поклоніння до цих міст і почати шукати Єгову.

7:1. Чого стосуються слова «сінокіс царський»? Вони, ймовірно, стосуються накладеного царем податку для утримання своїх конюхів і тварин. Люди мали сплачувати цей податок, «коли почала виростати отава». Потім люди могли збирати врожай. Але ще до того з’явилися рої сарани, які понищили зернові культури та інші рослини.

8:1, 2 (Хом.). На що вказує вислів «кошик з літніми плодами»? Він вказує, що наблизився день Єгови. Літні плоди збирають наприкінці збору врожаю, тобто у кінці сільськогосподарського року. Коли Єгова показав Амосу «кошик з літніми плодами», це означало, що Ізраїлю прийшов кінець. Тому Бог сказав Амосу: «Настав кінець моєму народові Ізраїлеві: я не прощу йому вже більше».

Уроки для нас:

1:3, 6, 9, 11, 13; 2:1, 4, 6. Єгова розгнівався на Ізраїля, Юду та шестеро довколишніх народів і тому сказав: «Цього не прощу». Присуди Єгови неминучі (Амоса 9:2—5).

2:12. Ми не повинні знеохочувати ревних піонерів, роз’їзних наглядачів, місіонерів чи бетелівців, спонукуючи їх залишити повночасне служіння і жити так званим нормальним життям. Навпаки, нам слід заохочувати їх продовжувати добре діло.

3:8. Подібно як люди, почувши рик лева, проймаються страхом, Амос відчув потребу провіщати, коли Єгова промовив до нього: «Іди, пророкуй Моєму народові» (Амоса 7:15). Побожний страх спонукує нас ревно проповідувати звістку про Царство.

3:13—15; 5:11. З допомогою Єгови смиренний пастух Амос зміг свідчити людям, які були багатими і тому безтурботними. Єгова готує також нас сповіщати новину про Царство, хоч би якою важкою була територія.

4:6—11; 5:4, 6, 14. Незважаючи на те що ізраїльтяни неодноразово віддалялись від Єгови, вони отримали настійну пораду: «Наверніться до Господа, і будете жити». Нам слід заохочувати людей навернутися до Бога, поки він терпеливо дозволяє існувати цій злій системі.

5:18, 19. Людина чинила б немудро, якби жадала «Господнього дня», не будучи готовою до нього. Така людина подібна до того, хто, втікаючи від лева, стикається з ведмедем, а потім, коли рятується від ведмедя, натрапляє на змію, що кусає його. Ми поступаємо мудро, якщо духовно ‘пильнуємо’ і завжди є напоготові (Луки 21:36).

7:12—17. Проголошуючи Божу звістку, ми мусимо бути безстрашними та мужніми.

9:7—10. Тодішні ізраїльтяни були нащадками вірних патріархів і тих, кого Бог визволив з Єгипту як вибраний народ. Але через свою невірність вони потрапили в немилість Бога, як і «сини етіоплян». Щоб мати схвалення безстороннього Бога, не потрібно належати до певного роду, а слід бути тими, «хто боїться його [Бога] та чинить праведність» (Дії 10:34, 35).

Що нам треба робити?

Близько день, коли Бог виконуватиме суд над світом Сатани. Єгова зливає святий дух на своїх поклонників і споряджає їх для того, щоб вони попереджали людей про його прийдешній день. Чи не повинні ми запопадливо допомагати людям пізнавати Єгову і кликати його ім’я? (Йоіла 3:4, 5).

Амос заохочує нас: «Ненавидьте зло й покохайте добро, і правосуддя поставте у брамі» (Амоса 5:15). З огляду на близький день Єгови було б мудро наближатися до Бога і триматись осторонь злого світу та неморального товариства. А в цьому нам справді допоможуть своєчасні поради з біблійних книг Йоіла та Амоса (Євреїв 4:12).

[Ілюстрація на сторінці 12]

Йоіл пророкував: «Близький день Господній!»

[Ілюстрації на сторінці 15]

Подібно до Амоса, ми повинні безстрашно й мужньо проголошувати Божу звістку.