Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

«Нехай прийде твоє царство»

«Нехай прийде твоє царство»

«Нехай прийде твоє царство»

СОТНІ мільйонів, а навіть мільярди людей, звертаються до найвищої особи в усесвіті з однаковим проханням. Вони щодня моляться про прихід Божого Царства. Але мало хто з них розуміє, що таке Боже Царство і що означає його прихід.

За деякими підрахунками, у світі є 37 000 релігій, які називаються християнськими і вважають Ісуса Христа своїм Керівником. До тих релігій належить понад два мільярди людей. Майже всі вони знають молитву «Отче наш». Ви, напевно, теж її знаєте. Ісус навчив своїх учнів молитись: «Отче наш, що єси на небесах! Нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі» (Матвія 6:9, 10, переклад Огієнка).

Ця молитва звучить у церквах вже багато століть. Її повторюють у родинному колі та особисто, в час радості й горя. Одні промовляють цю молитву щиро і навіть пристрасно. Інші вивчили її слова напам’ять та повторюють їх механічно або бездумно. Проте не лише християни моляться про Боже Царство і чекають його приходу.

Різні релігії — одне прохання

Людям, які сповідують юдаїзм, добре відома поминальна молитва «Каддіш». Хоча в самій молитві не говориться про смерть чи жалобу, її найчастіше виголошують в пам’ять померлого. Ось уривок з цієї молитви: «Нехай він [Бог] встановить Своє царство за вашого життя... найближчим часом» *. Інша давня молитва, яку проголошували в синагогах, згадує про надію на царство Месії з Давидового дому.

Ідея про Боже Царство приваблює також прихильників інших нехристиянських релігій. У газеті «Таймс оф Індія» згадувались слова індійського релігійного лідера XIX сторіччя, який шукав подібності між індуїзмом, мусульманством та християнством. Він сказав: «Правдиве царство Бога не настане, доки не об’єднаються схід і захід». А директорка ісламського коледжу в місті Стратфілді (Австралія) недавно написала до редакції однієї газети: «Як і всі мусульмани, я вірю, що Ісус повернеться і встановить правдиве Царство Бога».

Отож мільярди людей надіються на Боже Царство і моляться про його прихід. Але зверніть увагу на один факт.

Відомо, що Свідки Єгови, які видають цей журнал, проповідують від дому до дому та розмовляють з людьми про Біблію. Свідки виконують цю працю по цілому світі — у 236 країнах і територіях понад 400 мовами. Головна тема нашого проповідування — Боже Царство. Зверніть увагу, що повна назва цього журналу «Вартова башта оголошує Царство Єгови». Часто ми запитуємо людей, чи вони моляться про те Царство. Багато хто каже, що так. Але коли їх запитати, що таке Боже Царство і яким воно буде, більшість відповідає: «Не знаю». Інші, дають нечіткі пояснення, бо не розуміють, що це таке.

Чому так багато людей моляться про те, чого не розуміють? Чи тому, що Боже Царство — це важкозрозуміле, заплутане поняття? Ні. Біблія ґрунтовно і чітко пояснює, що таке Царство. Більш того, в наші тяжкі часи біблійна звістка про Царство може дати вам чудову надію. У наступних статтях ми побачимо, що Біблія говорить про цю надію і коли сповняться слова з молитви «Отче наш».

[Примітка]

^ абз. 6 Як і в молитві «Отче наш», у молитві «Каддіш» згадується про освячення Божого імені. Дехто доводить, що «Каддіш» укладений за часу Христа або навіть раніше. Безсумнівно, між молитвами «Отче наш» і «Каддіш» існує подібність, і нас це не повинне дивувати. Адже молитва «Отче наш», якої Ісус навчав своїх послідовників, мала бути добре зрозумілою для євреїв. Кожне прохання в його молитві ґрунтувалось на святих єврейських Писаннях, які на той час вже існували. Те, про що Ісус учив євреїв молитись, вони та їхні прабатьки просили в Бога багато років до приходу Ісуса на землю.