Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чому Бог допускає страждання?

Чому Бог допускає страждання?

Читачі запитують

Чому Бог допускає страждання?

Бог не є причиною людських страждань. У Біблії сказано, що «Бог далекий від несправедливости!» (Йова 34:10). Хто ж тоді стоїть за всіма бідами й нещастями?

Ісус назвав Сатану «правителем цього світу» (Івана 14:30). Але Володарем всесвіту є Бог Єгова, і він завжди посідатиме це становище. Щоправда, Бог допускає, аби протягом певного часу більшістю людей правив Сатана (1 Івана 5:19).

Яким правителем є Сатана? З того, як він повівся з Адамом і Євою, видно, що він убивця й брехун. Сатана приніс людству багато біди. Ісус викрив його: «Він був убивцею ще відтоді, як пішов шляхом непослуху і в правді не встояв, бо правди в ньому немає. Коли він говорить брехню, це природно для нього, тому що він — брехун і батько брехні» (Івана 8:44). Ісус також сказав, що люди, які прагнули його вбити, є дітьми Сатани, першого вбивці. Вони наслідували свого батька. Недарма кажуть: «Яблуко від яблуні недалеко падає».

Сатана і досі породжує в людей бажання вбивати інших. Наприклад, професор Гавайського університету (США) Р. Раммел підрахував, що з 1900 до 1987 року через політичні гоніння, геноциди та дискримінацію з боку різних урядів загинуло 169 198 000 людей. Крім цього, десятки мільйонів життів забрали війни, які точилися в той період.

Але якщо Бог не спричиняє страждань, то чому Він їх допускає? Тому що у всесвіті було порушено спірне питання стосовно того, що правильно, а що ні. І це питання треба розв’язати. Обговорімо його детальніше.

На зорі людської історії Адам і Єва стали на бік Сатани. Вони відкинули Боже правління й обрали незалежність, яка фактично означала підкорення Сатані Дияволу (Буття 3:1—6; Об’явлення 12:9).

Єгова є справедливим Богом, тому він дозволив, щоб пройшов певний час і всі зрозуміли, чиє правління ліпше. Час показав, що людське правління, на яке впливає Сатана, веде лише до страждань. Бог не відразу вирішив спірне питання, і це до певної міри позитивно вплинуло на людство. Як саме? Щирі люди, які досліджують Біблію, мають нагоду охоче підкорятися Божому правлінню. Перед тими, хто знає Божі закони і керується ними, відкрита чудова надія — вічне життя (Івана 17:3; 1 Івана 2:17).

Поки що світом править Сатана, але йому залишилось уже недовго. Незабаром Єгова доручить своєму Синові «розладнати діла Диявола» (1 Івана 3:8). Під Божим правлінням Ісус усуне всі страждання і вже ніхто нікому не завдаватиме болю. Будуть воскрешені мільярди людей, які зазнавали лиха та загинули протягом століть (Івана 11:25).

Воскресіння Ісуса свідчить про Божу перемогу над ділами Диявола. Це також показує, що́ в майбутньому Бог зробить для тих, хто підкоряється його правлінню (Дії 17:31). Ось яке чудове майбутнє чекає на них: «Бог мешкатиме з ними [людьми], а вони будуть його народами. Бог сам перебуватиме з ними. І він витре кожну сльозу з їхніх очей. І вже не буде ані смерті, ані жалоби, ані голосіння, ані болю. Колишнє минуло» (Об’явлення 21:3, 4).