Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Зорі свідчать про Божу силу

Зорі свідчать про Божу силу

Зорі свідчать про Божу силу

«Підійміть у височину ваші очі й побачте, хто те все створив? Той, Хто зорі виводить за їхнім числом та кличе ім’ям їх усіх! І ніхто не загубиться через всесильність та всемогутність Його» (ІСАЇ 40:26).

НАШЕ Сонце — це зірка середньої величини. Все ж її маса більша за масу Землі в 330 тисяч разів. Найближчі до нас зірки переважно менші, ніж Сонце, хоча є й гіганти. Приміром, зірка за назвою V382 Cygni більша від Сонця в 27 разів.

А скільки енергії випромінює Сонце? Уявіть собі багаття, жар якого відчутний на відстані 15 кілометрів. Сонце віддалене від Землі приблизно на 150 мільйонів кілометрів, однак воно може спекти нам шкіру. Цікаво, що Земля отримує приблизно лише одну мільярдну частку сонячної енергії, але цього достатньо для існування життя.

На думку вчених, Сонце своєю енергією могло б підтримувати життя на 31 трильйоні планет, подібних до нашої Землі. Про невичерпні запаси енергії Сонця свідчить ще й інший факт. За одну секунду Сонце випромінює стільки енергії, скільки потрібно для Сполучених Штатів «на 9 мільйонів років» (Space Weather Prediction Center Web site).

Уся ця енергія народжується глибоко в надрах нашого світила. У Сонці, наче у велетенському ядерному реакторі, внаслідок зіткнення атомів утворюється колосальна енергія. Ядро цього реактора настільки щільне, що утвореній у ньому енергії потрібно мільйони років, аби досягти його верхніх шарів. У згаданому вище джерелі сказано: «Якби Сонце сьогодні перестало виробляти енергію, то на Землі це відчули б лише через 50 мільйонів років».

Якщо подивитись на безхмарне нічне небо, то неозброєним оком можна побачити тисячі зір. Кожна з них, подібно до Сонця, випромінює величезну кількість енергії. Науковці підрахували, що у Всесвіті існують мільярди мільярдів таких зірок.

Звідкіля вони взялись? Більшість учених твердить, що Всесвіт раптово і з невідомої причини з’явився приблизно 14 мільярдів років тому. А Біблія каже просто: «На початку Бог створив Небо та землю» (Буття 1:1). Отже, Той, хто створив ці колосальні джерела енергії та світла, які ми називаємо зірками, по-справжньому всесильний (Ісаї 40:26).

Як Бог використовує свою силу

Бог Єгова використовує свою безмежну силу ще й для того, щоб зміцнювати своїх служителів. Розгляньмо приклад апостола Павла, який самовіддано навчав людей про Бога. Павло витривало долав жорстоку протидію. Йому вдавалося це не завдяки своїй особливій внутрішній силі, а завдяки силі від Бога, «яка перевершує людську» (2 Коринфян 4:7—9).

Єгова також використовує свою силу, щоб нищити тих, хто зухвало порушує Його норми моралі. Прикладом цього є знищення злих у Содомі й Гоморрі та у Всесвітньому потопі, про які згадував Ісус Христос. Він пророкував, що Єгова знову застосує свою силу, щоб знищити людей, котрі вперто нехтують Його праведними законами й принципами (Матвія 24:3, 37—39; Луки 17:26—30).

Як на вас впливає знання про Божу силу?

Роздумуючи про Божу силу, ви, як і цар Давид, можливо, скажете: «Коли бачу Твої небеса — діло пальців Твоїх, місяця й зорі, що Ти встановив,— то що є людина, що Ти пам’ятаєш про неї, і син людський, про якого Ти згадуєш?» (Псалом 8:4, 5).

У порівнянні з безмежним Усесвітом людина є наче маленька порошинка. Проте нам не варто почуватись нікчемними перед Всемогутнім Богом. Пророк Ісая під Божим натхненням написав: «[Єгова] змученому дає силу, а безсилому — міць. І помучаться хлопці й потомляться, і юнаки спотикнутись — спіткнуться, а ті, хто надію складає на Господа, силу відновлять, крила підіймуть, немов ті орли, будуть бігати — і не потомляться, будуть ходити — і не помучаться» (Ісаї 40:29—31).

Пам’ятайте, Бог зміцнятиме вас своїм святим духом, якщо ви і далі будете виконувати Його волю. Просіть у молитві, щоб Бог дав вам свій дух (Луки 11:13). З Божою підтримкою ви зумієте знести всі випробування і труднощі та матимете силу завжди поводитись правильно (Филип’ян 4:13).

[Вставка на сторінці 7]

З Божою підтримкою ви матимете силу завжди поводитись правильно

[Ілюстрації на сторінці 7]

Спіральна галактика (зверху зліва), галактика Андромеда (внизу зліва), Велика туманність Оріона (справа) і зоряне скупчення Плеяди (вставка)

[Ілюстрації на сторінці 7]

Маса Сонця більша за масу Землі в 330 тисяч разів

[Відомості про ілюстрації, сторінка 7]

Pleiades: NASA, ESA and AURA/Caltech; all others above: National Optical Astronomy Observatories