Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Цікаві думки з листів до фессалонікійців і до Тимофія

Цікаві думки з листів до фессалонікійців і до Тимофія

Слово Єгови живе

Цікаві думки з листів до фессалонікійців і до Тимофія

ЗБІР у Фессалоніках утворився, коли апостол Павло відвідав це місто. Відтоді збір зазнає́ протидії. Тож, коли Тимофій, мабуть, у віці 20 років, приносить Павлу хорошу звістку від фессалонікійських християн, апостол відчуває спонуку написати їм листа, щоб похвалити їх і підбадьорити. Це перший натхнений лист Павла, який він завершив, імовірно, в кінці 50 року н. е. Невдовзі після того він пише християнам у Фессалоніках другого листа. На цей раз апостол виправляє помилковий погляд деяких осіб і заохочує братів бути непохитними у вірі.

Минає приблизно десять років. Апостол Павло перебуває в Македонії, а Тимофій — в Ефесі. Павло пише Тимофію листа, спонукуючи його залишитися в Ефесі та вести духовну боротьбу з фальшивими вчителями в зборі. Після того як 64 року н. е. пожежа спопеляє Рим, на християн накочується хвиля переслідувань. У той час Павло пише свого другого листа до Тимофія. Це останній натхнений лист апостола. Сьогодні з цих чотирьох листів Павла ми черпаємо підбадьорення та практичні поради (Євр. 4:12).

«ПИЛЬНУЙМО»

(1 Фес. 1:1—5:28)

Павло хвалить фессалонікійців за їхнє діло віри, працю, яку вони виконують з любові, а також за витривалість. Він каже цим християнам, що вони є його «надією, радістю чи вінком тріумфу» (1 Фес. 1:3; 2:19).

Заохотивши християн у Фессалоніках потішати одні одних надією на воскресіння, Павло говорить: «День Єгови прийде так само, як злодій вночі». Він радить їм пильнувати і бути тверезими (1 Фес. 4:16—18; 5:2, 6).

Відповіді на біблійні запитання:

4:15—17. Хто належить до осіб, які будуть «забрані в хмарах, аби в небі зустрітися з Господом», і як це стається? Це помазані християни, які живуть під час присутності Христа в царській владі. Вони мають «зустрітися з Господом» Ісусом у невидимій небесній сфері. Але для цього вони мусять померти, а потім воскреснути як духовні створіння (Рим. 6:3—5; 1 Кор. 15:35, 44). Присутність Христа вже почалася, тож помазані християни, які помирають сьогодні, не залишаються мертвими. Вони «забрані» в тому розумінні, що негайно воскресають (1 Кор. 15:51, 52).

5:23. Що мав на увазі Павло, коли молився: «Нехай ваш дух, душа й тіло будуть здорові»? Павло говорив про дух, душу й тіло цілого християнського збору, до якого належали й помазані духом християни у Фессалоніках. Замість того щоб просто молитися про збереження збору, апостол просив оберегти його «дух», тобто мислення. Крім того, Павло молився про «душу» збору, або його життя, і про «тіло» збору, а саме про всю групу помазаних християн (1 Кор. 12:12, 13). Таким чином з цієї молитви видно, наскільки сильно Павло піклувався збором.

Уроки для нас:

1:3, 7; 2:13; 4:1—12; 5:15. Щоб уміло дати особі пораду, варто належно похвалити її та заохотити в чомусь поліпшитись.

4:1, 9, 10. Поклонники Єгови повинні невпинно робити духовний поступ.

5:1—3, 8, 20, 21. Оскільки наближається день Єгови, нам слід прислухатися до поради Павла: «Будьмо тверезі, носімо нагрудник віри й любові та шолом надії на спасіння». Більш того, нам треба зважати на Боже пророче Слово, Біблію.

«ТВЕРДО СТІЙТЕ»

(2 Фес. 1:1—3:18)

Перекрутивши значення слів Павла в першому листі, дехто в зборі, мабуть, твердить, що час «присутності... Господа» вже близько. Щоб виправити такий погляд, Павло розповідає про те, що́ має спершу прийти (2 Фес. 2:1—3).

Павло настійно заохочує християн: «Твердо стійте... і далі тримайтесь традицій, яких вас навчено». Він наказує їм «цуратися кожного брата, що поводиться негідно» (2 Фес. 2:15; 3:6).

Відповіді на біблійні запитання:

2:3, 8. Хто є «беззаконником» і як з ним буде покінчено? Йдеться про клас духівництва загальновизнаного християнства. А той, кому доручено проголосити злим Божі судові вироки і виконати їх,— це «Слово», Головний Промовець Бога, Ісус Христос (Ів. 1:1). Тому можна сказати, що Ісус знищить беззаконника «духом [силою] своїх уст».

2:13, 14. Як Бог «від початку» вибрав помазаних християн «для спасіння»? Єгова визначив помазанців як клас ще тоді, коли задумав, щоб насіння жінки розчавило Сатані голову (Бут. 3:15). Єгова також повідомив, яким вимогам вони повинні відповідати, яку роботу виконувати і які випробування їх чекають. Тож він покликав їх «саме до цього».

Уроки для нас:

1:6—9. Виконуючи присуди, Єгова не нищить усіх підряд.

3:8—12. Нам, як Божим служителям, не слід посилатися на близькість дня Єгови для того, щоб виправдовувати недбалість у забезпеченні своїх потреб. Неробство може зробити нас лінивими і підштовхнути до «втручання в чужі справи» (1 Пет. 4:15).

«БЕРЕЖИ ДОВІРЕНЕ ТОБІ»

(1 Тим. 1:1—6:21)

Павло навчає Тимофія, щоб той «далі вів добру боротьбу, мав віру й чисте сумління». Апостол говорить про вимоги для призначених у зборі чоловіків. Павло також радить Тимофієві: «А байки... відкидай, адже [вони] опоганюють святе» (1 Тим. 1:18, 19; 3:1—10, 12, 13; 4:7).

«Старшого чоловіка суворо не критикуй»,— пише Павло. Він дає Тимофію настанову: «Бережи довірене тобі, відвертайся від пустих балачок, які опоганюють святе, а також від суперечностей так званого “знання”» (1 Тим. 5:1; 6:20).

Відповіді на біблійні запитання:

1:18; 4:14. Які «передбачення» були висловлені стосовно Тимофія? Можливо, мова йшла про певні пророцтва щодо майбутньої ролі Тимофія у християнському зборі, які було проголошено під натхненням, коли Павло відвідав Лістру протягом другої місіонерської подорожі (Дії 16:1, 2). Опираючись на ті «передбачення», рада старійшин збору «поклала... руки» на молодого Тимофія, призначивши його для особливого служіння.

2:15. Як для жінки «може стати захистом народжування дітей»? Дітонародження, турбота про дітей і виконання сімейних обов’язків може «стати захистом» для жінки в тому, що вона не буде «пліткувати і втручатися в чужі справи» (1 Тим. 5:11—15).

3:16. Що таке священна таємниця побожної відданості? Довгий час не було відомо, чи будуть люди у всьому слухняні верховній владі Єгови. Зберігши перед Богом цілковиту непорочність аж до смерті, Ісус дав відповідь на це питання.

6:15, 16. Кого стосуються ці слова: Бога Єгови чи Ісуса Христа? Ці слова стосуються того, про чиє виявлення вони говорять, а саме Ісуса Христа (1 Тим. 6:14). У порівнянні з людьми, які правлять як царі та пани, Ісус — «єдиний Володар» і лише він має безсмертя (Дан. 7:14; Рим. 6:9). Відтоді як він вознісся в невидимі небеса, жодна людина на землі не може бачити його буквально.

Уроки для нас:

4:15. Незалежно від того, коли ми стали християнами — недавно чи багато років тому, нам треба намагатися і далі робити духовний поступ.

6:2. Якщо ми працюємо в одновірця, то не повинні використовувати його, а маємо добре виконувати свою роботу, навіть краще, ніж коли б ми працювали у світської людини.

«ЗАВЗЯТО ПРОПОВІДУЙ СЛОВО»

(2 Тим. 1:1—4:22)

Щоб підготувати Тимофія до тяжких часів, Павло пише: «Бог дав нам не дух боягузтва, а дух сили, любові й розважності». Він радить Тимофію: «Рабові ж Господньому не потрібно сваритися. Навпаки, він має бути до всіх люб’язний, підготовлений, щоб навчати інших» (2 Тим. 1:7; 2:24).

Павло заохочує Тимофія: «Перебувай у тому, чого навчився і в чому тебе переконали». Відступники поширювали свої вчення, тому апостол радить цьому молодому наглядачеві: «Завзято проповідуй слово... напучуй, докоряй, настійно заохочуй» (2 Тим. 3:14; 4:2).

Відповіді на біблійні запитання:

1:13. Що означає «взірець здорових слів»? «Здорові слова» — це «слова нашого Господа Ісуса Христа», правдиві християнські вчення (1 Тим. 6:3). Вчення і діла Ісуса узгоджувалися з Божим Словом. Тому вислів «здорові слова» в ширшому розумінні може стосуватись усіх біблійних вчень. Ці вчення допомагають нам розуміти вимоги Єгови. Ми дотримуємося цього зразка, якщо застосовуємо набуті з Біблії знання.

4:13. Що таке «пергаменти»? Слово «пергаменти» стосується вичиненої шкіри, яка служила матеріалом для письма. Павло, можливо, просив принести деякі сувої Єврейських Писань, щоб вивчати їх під час ув’язнення в Римі. Певні сувої могли бути папірусні, а інші — пергаментні.

Уроки для нас:

1:5; 3:15. Завдяки чому Тимофій виявляв віру в Христа Ісуса, віру, яка впливала на все його життя? Основна причина полягала в тому, що Тимофія змалку навчали вдома на основі Писань. Наскільки ж важливо батькам серйозно роздумувати над тим, як виконувати свої обов’язки перед Богом і щодо своїх дітей!

1:16—18. Коли наші одновірці зазнаю́ть випробувань і переслідувань або коли їх ув’язнюють, молімося за них і робімо все можливе, щоб допомогти їм (Прип. 3:27; 1 Фес. 5:25).

2:22. Християни, особливо молоді, не повинні бути настільки зайняті культуризмом, спортом, музикою, розвагами, хобі, подорожами, беззмістовними розмовами та іншими справами, щоб не мати достатньо часу для духовних справ.

[Ілюстрація на сторінці 31]

Який з натхнених листів апостола Павла був написаний останнім?